Szyszak Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witam,jestem nowy na forum. Spininguje od kilku lat, ale to raczej nie systematyczne wypady. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem zestawu do castingu. Ryby, które najczęściej mam szanse łowić to szczupak, okoń. Myśle o boleniach, ale póki co tylko myśle. Łowię raczej na lekkie przynęty między 4-12g. Myślałem o kiju Team Dragon 28-31-241 (2,40, 3-14g, Fast)Team Dragon Silver 27-63-199 (1,98, 4-18g, Fast)Może jakiś ST Croix? Jaki multiplikator?Shimano Scorpion 1001?CORMORAN CORCAST PRO? Mam do wydania ok. 1000zł. Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 witaj na forum !! Cormoran odpada, trochę tandetna konstrukcja do cięższego lowienia. Scorpion 1001 jak najbardziej, jest jeszcze kilka innych udnych multiplikatorów które nadają sie do podobnego lowienia Mam na mysli shimano curado 101D, chronarch 51 czy Metanium MG. Co do kija Team Dragon to poczekaj na opinię użytkownuików, ktoś z forum używa tego kija. Poszperaj po dziale szprzedam/kupie jest sporo dobrych propozycji sprzedarzy lekich kijów castingowych częst budowanych na markowych komponetach przez rodzimych rodbuilderów... pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 a gdzie kupic takiego shimano curado 101D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 na ebayu, jakims amerykańskim sklepie wysykowym, albo poszperać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Gdybyś dorzucił 200 zeta, miałbyś używanego Megabassa dł. 6'1, moc 5-16lbs, c.w. 3/16-5/8oz. + Curado 101D w idealnym stanie. Koledzy Ci pewnie za chwilę napiszą czy jest to sensowna propozycja. Z przynętami 4g może być problem (od 6 g już będzie komfortowo) ale z kolei kij słabszy niż 16lb na szczupaki to nieporozumienie. pzdrzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witaj na pokładzie ! Jak na początek to zdecydowanie polecam 101d . Przy dzisiejszym kursie dolara taki multik wyniesie cię ok. 450zł . A resztę masz na kijek Z tego co pamiętam kolega @popper wstawił jakiegoś lamiglasa o mocy 17lb i czegoś podobnego powinieneś szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Megabass brzmi kusząco, ale nie wiem czy tyle wydole. Chciałem zacząć od czegoś skromniejszego, żeby najpierw przegryźć się z tematem. Casting póki co to dla mnie nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Witaj,Ten kijek Team Dragon to ja chyba nawet testowałem. Jest moim zdaniem troszkę delikatny jak na szczupaki. Proponuję coś mocniejszego - np. do 25g. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Remku myślałem o tym kiju gdyż uważam że powinien w miarę dobrze obsługiwać te przynęty które podał @ szyszak. Faktem jest że nie jest to typowy kij szczupakowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Z tego co pamiętam to bardzo delikatny kijek. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Machałem tym kijkiem ale w seryjnym uzbrojeniu lamiglasa. Myślę że to taki uniwersalny kij do łowienia na codzień. Jasne jest że to nie kij do łowienia na jerki metrowych szczupakow. Ale na nasze krajowe standardy czyli ryby 50-60cm starczy w zupełności. A gdy kolega zechce połowić okonie również da radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Curado 101D czy Scorpion 1001 jak najbardziej. Łukasz, Ty cały czas piszesz o XC661 jak rozumiem? Te 4g, z Lamiglasa, byłyby problematyczne . Rzuty w miarę przyzwoite, to od jakichś 5g. A już, na przykład, 6-gramowy KALIPSO 60 T, wręcz pięknie fruwa.Polskie, szczupacze stantardy, również spokojnie obsłuży.Do lżejszych przynęt, zdecydowanie jednak lżejszy kijek, chociaż oczywiście da się ale komfort niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Tak Waldku , chodzi mi właśnie o ten kij. żeby kij obsługiwał 4 gr to chyba już by był ultra light . Rozumiem że kolega poszukuje tu czegoś względnie uniwersalnego , a te 4 gr to już raczej castingowa skrajność. Polecił bym XMG opisany w artykule o kijach boleniowych bo ten znacznie lepiej radzi sobie z tymi 4gr a jeszcze lepiej ze średnimi szczupakami Ale nie polecę bo już widzę to poruszenie nie których kolegów. Wszak to nie możliwe żeby na kij 15lb łowić 2-3 kg szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 a tam gadasz tofik niemozliwe... dobrze skonstruowana wedka na bazie wlokna szklanego pozwoli zarowno rzucac niewielkimi wabikami jak i umozliwi spokojny, powiedzialbym nawet dostojny hol szczupcow 2-3 kilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Dokładnie tak jest mifku i uważam że taki kij 15-17 lb plus curado 101 d przyniósł by koledze @szyszakowi sporo radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi