Skocz do zawartości

Zbiorniki Topola i Kozielno

danek

Rekomendowane odpowiedzi

no to pieknie można krzyżyk postawić na tej wodzie. A co do PZW to opłaciłem składkę 100% na wszystkie wody w wykazie wód pzw, skoro jakiś procent z niej nie mogę korzystać to powinien dostać zwrot środków proporcjonalnie do ilości wody z jakiej nie mogę korzystać w 100%. To tak jak z kupnem biletu na basen płacę 100% biletu a po wejsciu na basen okazuje się że połowa atrakcji nie działa. Czy to jest uczciwe ?

• Like 2

no to pieknie można krzyżyk postawić na tej wodzie. A co do PZW to opłaciłem składkę 100% na wszystkie wody w wykazie wód pzw, skoro jakiś procent z niej nie mogę korzystać to powinien dostać zwrot środków proporcjonalnie do ilości wody z jakiej nie mogę korzystać w 100%. To tak jak z kupnem biletu na basen płacę 100% biletu a po wejsciu na basen okazuje się że połowa atrakcji nie działa. Czy to jest uczciwe ?

W tym przypadku Pzw nie ma nic do gadania i proszę koledzy nie bijcie piany bo poprostu trzeba było się zainteresować bo wody na Topoli nie ma już od listopada czy grudnia chodź nie tyle co teraz.To jest zbiornik zaporowy i tu decyduje zupełnie kto inny.Ja nie bronię pzw ale akurat tam zrobili trochę dobrego.

Witam,

na tamie pomiędzy zbiornikiem Topola a Kozielnem trwa remont ruchomych śluz oraz bocznych ścian.

Śluzy są w pozycji poziomej i tyle wody zeszło. Jak na razie pomalowana jest jedna śluza i dwa boki ścian.

Pozostały jeszcze 2 takie śluzy.

Zastanawia jednak fakt, usypania na środku zbiornika na miejscu starego cypla, wysokiego na 5 m wału.

Czy to jest wał na nowy taśmociąg?

Czy tak można przegradzać zbiornik? Trochę to dziwne.

Pytanie zasadnicze czy to jest zbiornik retencyjny podlegający pod RZGW czy prywatna kopalnia żwiru.....

attachment=661647:20200501_141305_resized.jpg]

post-46694-0-93556600-1588452395_thumb.jpgpost-46694-0-21104800-1588452420_thumb.jpgpost-46694-0-99861800-1588452447_thumb.jpg

post-46694-0-50042600-1588454137_thumb.jpgpost-46694-0-46873000-1588454153_thumb.jpgpost-46694-0-91019800-1588454185_thumb.jpgpost-46694-0-67496600-1588454204_thumb.jpg

post-46694-0-66703100-1588454587_thumb.jpg

Edytowane przez jaccoo1
  • Like 1

Jeśli na Kozielnie są podobne śluzy i będą robić podobny remont to całej wody nie powinni spuścić.

Pytanie co faktycznie mają tam robić.

Kopalni tam nie ma także presji z ich strony nie będzie....

Kilka lat temu spuścili sporo wody i też coś naprawiali,

jednak woda została i ryby przetrwały.

Trzeba być dobrej myśli...

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

W ubiegłym roku prowadzone były prace przy remoncie śluz.

W tym czasie inwestor usypał przez środek zbiornika wał i puścił taśmociąg na drugi

koniec zbiornika w celu zrobienia odkrywki i transportu kruszywa.

Niestety w czerwcu przyszła powódź i rozmyła cały nasyp.

Przez powódź nie udało się wykopać kruszywa po drugiej stronie zbiornika.

Dlatego w tym roku pod pretekstem źle wykonanych prac przy śluzach

kolejny raz spuszczają wodę ,a pseudo inwestor zrobi swoją robotę.

Niestety zbiornik ten służy głównie do eksploatacji kruszywa przez kopalnię,

a w dalszej mierze jako zbiornik retencyjny i na samym końcu dla wędkarzy.

Zniszczą ten zbiornik tak samo jak rozpieprzyli kilka stawów na Pilcach zmieniając bieg

rzeki i przekopując wały. 

Koleś robi co chce i ma wszystkich głęboko w d....

• Like 4

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...