POLONIAb Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Po dłuższych poszukiwaniach ideału lekkiego i długiego spina oraz zbiórce kasy wybór padł na avida.Gotowce nówki do "pomacania" mam jednak dwie godziny jazdy a nad wodą nigdy nie miałem okazji.Proszę nie namawiać na inne cuda :-) bo sam już dość spędziłem czasu w necie, zamiast nad wodą, czytając o różnym sprzęcie. Opinie o w/wym. są generalnie pozytywne bardzo i mam nadzieję, że się nie zawiodę.Jednakże, jakie są uchwytne - dla użytkowanika - różnice pomiędzy tym do 18 gram a tym do 21 gram? Jak to w praktyce wygląda? Czy lżejszy rzutowo obsłuży w szybkiem nurcie dość pękate i mocno pracujące wobki (w stylu salmiaków hornet czy butcher 5-6 cm SDR)? Generalnie ma być wędeczka na klenie ale u mnie właśnie takie duże wobki się sprawdzają na te ryby a sporadycznie siądzie boleń czy szczupak.Ewentualnie może ktoś chciałby się pozbyć jednego z w/wym. kijaszków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Posiadałem Avida 86 10-21gr. Współpracował z turkiem wielkości 2500. Moim zdaniem wahadłówka max mors2 (14gr), wirówki nr 2-3 oraz wobki 4-7cm obsługiwał ładnie, aczkolwiek przy agresywnych 7 może mu zabraknąć pary do zacięcia w silnym nurcie. (Ale ja lubię łowić ciężko, zatem mogę być nieco "wypaczony"). Przy wobkach poniżej 3cm zasięg rzutowy był słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Skoro ma być to uniwersał (kleń, boleń, szczupak) i ma obsługiwać jakieś sdr-y i inne cięższe przynęty to przy tej długości brałbym 1 oz czyli mhf-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jak powyżej, Medium Heavy powinien ci sie bardziej przysłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 No to pomogliście koledze Wahał się miedzy 18 a 21 z naciskiem na 18 a Wy mu 28-kę (1oz) proponujecie Łowiłem kiedyś tą 18-ką 2.90 i jak dla mnie to delikatny kijek. Do podanych przez Ciebie przynęt w nurcie dużej rzeki moim zdaniem odpowiedniejszy będzie MF2 czyli 21g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 6-centymetrowy SDR to może być równie dobrze alaska dorado, która zegnie ten kijek w nurcie do łączenia. Przy tej długości oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Mam tego do 18 gr, 9,6 stopy, fabryczny i tego do 21 gr., ale 9 stóp, uzbrojony w Art - Rod. Łowiłem (kij kolegi) też tym 9,6 stopy do 21 gr, zbrojony w Art - Rod. Łowię tym 9 stopowym do 21 gr w zasadzie tylko bolenie w Warcie, ale jak nic się nie dzieje to założę 2,5 - 3 cm wobek celem okonka. Avid 9,6 do 18 gr moim zdaniem nie da rady większemu woblerowi i trudno się nim rzuca cięższymi woblerami boleniowymi. Do lekkich przynęt idealny. Słowem koledzy wyżej mają rację. Jak lubisz cieplejsze, mocniej uginające się kije bierz tego 9,6 do 21 gr, jak nieco szybsze to wez pod uwagę, tego 9 stopowego. Tyle tylko, że do tego 9 stopowego nie zakładał bym plecionki. Ja bym nie zakładał, a nie że to prawda objawiona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) ...... Generalnie ma być wędeczka na klenie ale u mnie właśnie takie duże wobki się sprawdzają na te ryby a sporadycznie siądzie boleń czy szczupak..... Jeżeli takie kryteria i przyłowy to mogę polecić zdecydowanie 9'6'' do 3/4 . Używam od dwóch sezonów , przyłowów okołometrowych nie boi się , pękate i większe wobki na rzece też mu nie straszne . Bardzo uniwersalny kijek , ryb nie gubi . Taki troche kompromis u mnie ale musi być z uwagi na przyłowy i marzenie ściętej głowy o regularnym łowieniu brzan na spinning w uk Wyjałem na niego kilkadziesiąt grubych kleni i nie przypominam sobie żeby którykolwiek zwiał w trakcie holu Edytowane 9 Stycznia 2014 przez matt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dokładnie. Ciężko oczekiwać, by kijek 2,9m do 18g utrzymał w nurcie Horneta 6 SDR.Za to do małych wabików kleniowych będzie git Wersja 9 stopowa do 21g chyba byłaby lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dokładnie. Ciężko oczekiwać, by kijek 2,9m do 18g utrzymał w nurcie Horneta 6 SDR.Za to do małych wabików kleniowych będzie git Wersja 9 stopowa do 21g chyba byłaby lepsza.Dokładnie. Dlatego zasugerowałem, że przy 6" dłuższym kiju poszedłbym w 1 oz. Wszystko zależy od preferencji, ja lubię mieć zapas mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ale wtedy odpada łowienie lekkimi nielotami...Coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Masz rację ale założyciel wątku napisał, że u niego sprawdzają się większe przynęty i do tego chęć połowienia szczupaka i bolenia...Kończąc temat z mojej strony to przy 9' wziąłbym mf, 9'6 mhf.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ale z drugiej strony tropienie kleni, tyle, że większymi wabikami. Ciężko stwierdzić, jak w silnym nurcie pod naporem takiego wobka zachowa się wersja do 3/4, która przecież delikatnym kijem nie jest, bo 1oz to już całkiem solidna armata, jak na takie wróble, jak klenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Miałem tego Avida 9'6 do 21 gr.i głupotę zrobiłem,że go sprzedałem 2 lata temu.U mnie na Bobrze obsługiwał wszystko,za czym biegam tj:kleń,pstrąg,brzana,szczupak.Nie boi się wobków mocno pracujących ,obrotówek do 3,wachadełka ok.10,12 gram ,wszelkiej maści gumy,koguty, jigi do ok.15, 18 gram.Ryby z niego nie spadają,nawet te ostro walczące.Łowiłem nim przy użyciu pletki i żyłki.Jednym słowem uniwersał.Chyba zakupię raz jeszcze ten patyk,i będzie u mnie miał dożywocie.Także nie zastanawiaj sie i bierz tego 9'6 do 21 .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ja bym brał 3/4 w dlugości 9'6. Sam mam 3/4 w 8'6 i to jest petarda. Woblery od 4 cm do 10 cm(boleniówki), gumy na główkach 7-17 gram (20 pewnie jeszcze podbije). Można nim łowić praktycznie wszystko poza ekstremą typu ul albo sumy. Co do klasy avidòw - wystarczy zerknąć na giełdę, jeszcze nie widziałem żeby jakiś wisiał dłużej niż kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 witam,czy ten do 18 gram 2,90 mlf2 obsłuży Thrilla,Hermesa,Spiryty 9 ,wobki 3-4cm schodzące na 2-3metry w odrzańskim nurcie???ewentualnie guma 7cm +12-15gram główka???pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Łowiłem kupę czasu z brzegu 2,9 do 21 gr bardzo fajny kij. Niestety sprzedałem go i trochę żałuję piękna praca pod rybą a do tego dość zapasu w dolniku aby wąsa ponad 100 cm wyjąć bez chorych akcji. U mnie robił od żylki 0,16 do plecionki 15 lb od przynęt 3gr po gumy na główkach 18 gr przez woblery 4 5 cm dr i sdr wszystkiego rodzaju boleniówki do 15 gr itp i wszystko było ok naprawdę fajny kij szczerze polecam. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi