Skocz do zawartości

OKRĘGOWE ZAWODY KOŁA KATOWICE 2008

damian88888

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pozwole sobie relacjonować w tym wątku wszystkie okręgowe zawody koła Katowice. Dnia 18 maja odbyły się zawody Wisła - Dwory w miejscowosci Dwory 2. Na starcie stawiło się około 50 zawodników; jedna kobieta oraz troje juniorów, zawody były rozegrane na Wiśle oraz kanale. Do wagi zawodnicy przychodzili z jaziami, kleniami oraz okoniami, szczupaka nie złowiono. Zwycięzcą zawodów został kol. Robert Tomczyk łowiąc trzy jazie o łącznej masie 5100gr. Pełną listę załącze gdy się pojawi ;p

.

post-1120-1348913938,9258_thumb.jpg

post-1120-1348913938,993_thumb.jpg

Hehe mnie o ryby nie pytaj.. ;) poszedłem na kanał za zaporą, na treningu brały takie 17 - 20 cm okonie, na zawodach 17,5 17,8 cm... :angry: Przerzuciłem ze 50 sztuk ani jednej wymiarowej, najprawdopodobniej dużo wędkarzy trenowało i pokłute okonie ustąpiły miejsca młodzieży, choć bodaj trzech wędkarzy wyjęło tam po trzy, cztery sztuki takich po 18,1cm ;) ogólnie zawody bardzo fajne, gratulacje dla łowców pięknych jazi, nawet takie do 50cm !! Na kanale przed zaporą można było popatrzeć na piękne leszcze które mają właśnie tarło. Co ciekawe na Wiśle powyżej zapory nie padła ani jedna ryba, to samo miałem na trenigu, nawet podbicia.. Pozdrawiam B)

To nie był facet tylko ignorant...

Stwierdzam jednak, że rejon zawodów który został opisany jest znany z dużych okazów klenia, jazia, leszcza i brzany.

Nie wypowiadam się co do 80cm wspomnianego jazia, lecz osobniki 50-60cm i trochę więcej są regularnie łowione.

To samo tyczy się zbiornika Żywieckiego - jaź jako przyłów na kulki proteinowe (karpiowanie) w okolicach 50 cm to standard.

Osobniki około 60cm i więcej trafiają się regularnie.

Niestety, większość tych ryb jest zabierana. :(

Rewelacyjny pod względem okazów jest zbiornik Goczałkowice.

Kryją się tam rekordy Polski w wielu gatunkach.

Polecam dzisiejszy Dziennik Zachodni i wzmiankę o złapanej przez rybaków z Goczałkowic rybie wiosłonos...

@tomi78

Fakt nie znam realiów z dnia dzisiejszego...

Na tym zbiorniku wędkowałem jako nastoletni chłopak razem z Tatą i jego kolegami, bedzie jakieś trzydzieści parę lat do tyłu.

W miejscach gdzie jak na tamte czasy zwykły śmiertelnik nie miał możliwości dostępu. Zezwolenia wydawali w Wojewódzkim Komitecie. Widziałem szczupaki (ponad 120cm) i sandacze w granicach metra które łapano z pływającej platformy dla oficieli z KW.

Zbiornik nigdy nie był upuszczony do zera. Ryba jest stara i zasiedziała. Widziałem starego Wartburga z bagażnikiem pełnym szczupaków gdzie facet nie umiał domknąć klapy. Łapałem regularnie po kilka i naście szczupaków jeszcze w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Rekord mojego Taty (ŚP) to ponad 30 szt. zębaczy. Ostatnie lata to głównie białoryb. Jako, że post dotyczył jazia 80cm zasugerowałem Goczałkowice.

Ostatnio na białorybie wędkowałem rok temu i było rewelacyjnie...

Ups.. ;) przepraszam za te 80cm, chciałem sprawdzić waszą czujność ;) już poprawiłem na 50 ;) zawody rozegrane na niestety bitej rybie, dlaczego na bitej?? Wyjaśnij nam to sędzia przed zawodami tak: szanowni Państwo, żeby na żywej to trzeba by jednego sędziego na 500m..