Skocz do zawartości

Węzeł Spiningowy do Cienkich Żyłek i Plecionek

dragon@

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko do użytkowników Avani Seabass PE Max Power. Jakich węzłów używacie do tej plecionki? Na łącznikach sprawuje się bardzo dobrze, mam jednak problem z dobraniem dobrego węzła. Podwójny palomar lub „ na 3 końce „ średnio się sprawdzają.

Pozdrawiam,

Sebastian

Witam

Mam pytanko do użytkowników Avani Seabass PE Max Power. Jakich węzłów używacie do tej plecionki? Na łącznikach sprawuje się bardzo dobrze, mam jednak problem z dobraniem dobrego węzła. Podwójny palomar lub „ na 3 końce „ średnio się sprawdzają.

Pozdrawiam,

Sebastian

'Uni knot' probowales?

A pamiętacie koledzy, że dobry węzeł to taki na którym plecionka pęka?

Węzeł zbyt "idealny" powoduje to, że przy zaczepie pęka linka nie na łączeniu ale w innym słabym punkcie, a takie występują zawsze bo linki nie są idealne na całej długości.

Ja używam takiego jak jest na opakowaniach, np. wolframów i zalewam przed zaciśnięciem lakierem do paznokci. Ostatnio, na trzech zaczepach, straciłem w ten sposób ok 30m plecionki.

Zawsze trzeba dopasować węzeł do konkretnej linki.

Uzupełniając mój wcześniejszy post dodam, że węzeł nazywa sie "Offshore Swivel Knot".

Jest naprawdę ok, poniżej dowód ????

Plecionka 0.10 ( dla jednych cienka dla innych gruba ☺)

I nie chodzi mi o ten rower w tle ????

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka

• 11 miesięcy temu...

wydaje mi sie ze tak w domu mam pudeleczko to wstawie zdjecie w kazdym badz razie kazdy z tych wezlow moge bez problemu zerwac w reku, zawsze peka w jedym miejscu wiec wydajemi sie ze to po prostu wezel tnie ta plecionkę 

heh wlasnie sprobowalem ja rozerwac w reku i musze przyznac ze rwie sie tak samo latwo jak na wezle... wiec to nie jest problem wezlow... 

Edytowane przez Michci0

mi chodzi o wiazanie przynety czy wolframu... w kazdym badz razie albo mam tyle sily w rekach albo cos jest nie tak z ta plecionka 

//edit po kilku testach doszedlem do takich wnioskow

ten wezel (uniknot)dobrze zawiazany  peka przy 8kg (7kilo mozna na nim podniesc) fig7.gif

natomiast jezeli zylke glowna zlozymy na 2x podniesie 8kg ale przy machnieciu peka

mowie tutaj o plecionce PP powerpro 29lbs

palomar 7 podniesie przy 8 strzela fkpalomar.gif

szubienica(sandiego jam) strzela przy 7kg

rapala peka przy 4kg

wychodzi na to ze uniknot jest najlepszy dodatkowo mozna go wzmocnić skladajac zylke na 2 .

moze ktos z was ma rady jak wiazac? lub jakis ciekawy wezel ktory nie niszczy tak mocno plecionki zeby tracila na mocy prawie polowe

Edytowane przez Michci0

• 3 lata później...

Czasami to jedno przełożenie bardzo dużo zmienia.

No dobrze ale w tabelce brak węzłów typu trzy końce (np. double san diego jam) albo uni to uni, który jest znacznie lepszy od pozycji 25.

A tutaj najlepszy węzeł z tej tabelki (improved clinch) jest na ostatnim miejscu. Wniosek jest taki, że najlepiej samemu sprawdzić najlepiej robiąc tzw. wojnę węzłów :)

Edytowane przez Grzegorz B.
  • Like 1