woblery L.E. Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Tutaj dodaje mój własny węzeł którym wiąże plecionki.Potrafi zerwać przypon wolframowy przy agrafce lub krętliku. Koncówkę zawsze nadpalam zapalniczką aby się nie ześlizgiwał.Jest to mój podstawowy węzeł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew126 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Także stosuję ten węzeł do wszystkiego co ma oczko. Jest bardzo mocny, niektóre źródła podają 98% wytrzymałości. Nazywa się trilene. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Tutaj dodaje mój własny węzeł którym wiąże plecionki.Potrafi zerwać przypon wolframowy przy agrafce lub krętliku. Koncówkę zawsze nadpalam zapalniczką aby się nie ześlizgiwał.Jest to mój podstawowy węzeł.Też takiego używam ale na końcu przekładam jeszcze przez tą pętle na samej górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Tutaj dodaje mój własny węzeł którym wiąże plecionki.Potrafi zerwać przypon wolframowy przy agrafce lub krętliku. Koncówkę zawsze nadpalam zapalniczką aby się nie ześlizgiwał.Jest to mój podstawowy węzeł.Także używam tego węzła tak do żyłek jak i plecionek,zawiązany na mokro jeszcze mnie nie zawiódł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Ponieważ nie mam talentu do rysowania jak @woblery L.E. więc opiszę jak ja wiążę.Przez oczko przewlekam trzykrotnie plecionkę, pętelki zaciągam na palcu by równe, następnie te trzy pętelki oplatam trzykrotnie, zaciskam, zawsze na mokro.Nie mam pojęcia jak ten węzeł się nazywa, mam nadzieję że opis zrozumiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Tutaj dodaje mój własny węzeł którym wiąże plecionki.Potrafi zerwać przypon wolframowy przy agrafce lub krętliku. Koncówkę zawsze nadpalam zapalniczką aby się nie ześlizgiwał.Jest to mój podstawowy węzeł.Hej napisałeś mój własny,jak byś go wymyślił,a ja tak wiąże ponad 30 lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 "Mój własny" bo używam zmodyfikowanej wersji tego węzła dla tego napisałem mój własny.Po prostu wiąże inaczej niż oryginalny trilene knot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Nie pisze o triline,tylko o tym który narysowales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) Jeśli tak wiążesz to po prostu wpadłeś na ten sam pomysł co ja. tutaj opis dokładnie tego węzła.Trilene jest nieco inaczej poprowadzony.Po prostu na oczku robi się mocna podwójna pętla i mocne zamknięcie węzła.Dokładnie to wygląda tak że na oczku główki są dwie pełne pętle(oczka),później oplot x4 na lince głównej,powrót przez te dwie pętle co są na oczku główki i zamknięcie przez przejście oplotu.Później obcinam i przypalam zapalniczką. Edytowane 21 Lipca 2018 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Ta wersja też jest powszechnie znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 To super, ja jej nie znałem ale tak wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 To przypalanie jest zbędne dla skuteczności węzła,poprawia jedynie samopoczucie wiążącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 To przypalanie jest zbędne dla skuteczności węzła,poprawia jedynie samopoczucie wiążącego Chyba w twoim przypadku... ale nie mam zamiaru udowadniać większej skuteczności takiego rozwiązania niż pozostawionego po prostu obciętego końca plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi