Skocz do zawartości

St Croix AVS56ULF2

Pele76

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Szukam jakichś wiadomości o tym kijku.

Chciałbym coś takiego na lekkie pstrągowanie w małych ciekach których mam tutaj dość dużo, a wędek do wyboru nie bardzo.

Używał ktoś tej witki? Nigdy nie miałem w łapach St Croixa i nie wiem jak ma się ich UL w wersji "fast" :(

Nie jestem typem który kupuje cosik na chybił trafił, a wiadomości niewiele...

Wiem że to forum może być niezbyt dobrym miejscem na pytanie o UL, po patrząc na zasady wklejania fotek, łowicie grubiej i ciężej, ale co tam, zapytać zawsze warto.

Zdrówka!

popatrz na youtube są filmiki, kijek wygląda fajnie, ja się nadal biję z myślami czy kupić 3S66LF czy ULF. Miałem kiedyś premierka 2S70ULF2 kijek pracował idealnie, tylko trzeba było używać bardzo ostrych haczyków bo ciężko się zacinało. Avid jest bardziej szczytowy i na małe pstragi napewno będzie OK

No właśnie nie moge znaleźć na YT nic z małych Avidów :(

Wiesz, małe pstrągi... ale chciałbym żeby w razie czego miał jakiś zapas mocy jakby sie uczepił taki 50-60 czy nieduży łosoś...

Na razie z braku laku łowię Kongerowskim Elvisem ale schodzi mi z niego dość dużo pstrągów :(

Poza tym potrzebuję czegoś lekko ponad 1,5m, bo 2+ to już czasami za dużo na te cieki i walkę pomiędzy krzakami.

Z ULF nie będą spadać, fast to jest ale nie szpadel w dolniku. Natomiast wspomniany łosoś czy sztuka nieco większa niż 35cm w małym strumyku to już problem.Czasem, a raczej zawsze trzeba mu tłumaczyć gdzie ma płynąć i tu może być lepszy LF. Wyrzut 7g, faktycznie więcej. 

Jak na razie łowię na 5g i nie mam z tym problemu... nie mam wielkich przyłowów, a nie chcę łowić z wielkim zapasem mocy. Znam takich którzy takie pstrągi łapią z kijem do 25g i plecionką do kilku kg :(

Tu ludzie nieraz łażą z kijkami muchowymi #5 i niżej i bawią się z pstrągiem o wiele dłużej niż ja na 5g kiju, a jak przyjdzie dłużej bawić się z rybą, no cóś kilka razy biegłem w góre i w dół rzeki, bo to nie ja kontrolowałem rybę ;)

Wypuszczam je w pełnej, torpedowej kondycji... tak więc, 7g... jednak wolę do 5max ;)

To bierz ULF. W Croixie nie zdarza się by kij miał brak powera. Znam tylko jeden (znacznie dłuższy) gdzie opis jest bez zapasu.

Jak bywałem często na pstrągach to używałem kijka do 14g i do 25g. Zależnie od wody , szerokości, poziomu, przepływu, przynęt. Z tym że raczej były to większe rzeczki. Teraz na małych fajnie łowiło mi się kijkiem krótkim do 9g (z zapasem).