Skocz do zawartości

Wymiana dysku na większy w PS3.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taka maszynkę z dyskiem 320GB. I chcę zmienić na 1 GB, bo od czasu jak zapisałem się do PS+ to ściągam gierki jak wariat niewiele w nie grając. Ale mieć trzeba.... .

Po przeczytaniu wielu postów na specjalistycznych forach nadal mam wątpilwości.

Kupiłem już dysk 2,5 SATA 1 TB. 9,5 cm wysoki. 5040 R.P.M. Czyli powinien pasować. 

W weekend zamierzam zrobić przeprowadzkę.

I tutaj zonk.

Na starym mam około 300 GB gierek. Archiwizacja na podpięty dysk przez USB potrwa doby.

Podobno można skasować gry wypożyczone przez PS+ i po wpisaniu haseł wszystko można ściągnąć na nowo. Nawet starsze tytuły które kupiło się już kilka miesięcy temu.

A jesli można to jak, zdeinstalować je????

I jeszcze kwestia trofeów i savów. Jak je najprościej zachować?

Jak nie wiecie, bo tacy spróchniali jak ja jesteście to u dziatwy swej zasięgnijcie języka....

Save to Gra → Narzędzie zapisanych danych PS3 -->‘jakiś save', naciśnij ▲ → kopiuj → np: pendrive (pamiętaj aby był sformatowany w FAT32,

Ja się wyleczyłem z kolekcjonowania gier jak zawuważyłęm w co grają dzieci, kilka gier dostosowanych do wieku.

Ty masz większy wybór   :D  ;) .

O Online Ci nie podpowiem bo moja PS3 jest "inna" B) 

Zaraz zaraz, chcesz zamienić 320 Giga na 1 giga? Wiesz, słaby pomysł mówiąc wprost :D

A teraz poważnie: do gry, którą kupiłeś w PS Store masz nieograniczony czasowo dostęp. Możesz instalować i kasować ją do woli. Warunkiem jest dokonywanie tych czynności w ramach maksymalnie 2 partykularnych systemów.

Save-y skopiuj na pendrive, choć upewnij się, czy jako plusowicz nie masz opcji wysłania ich ba serwer Sony. Zresztą, zrób backup dla pewności :) Puchary połączone są z Twoim PSN ID, więc o nie się nie martw. Gry możesz odinstalować ze starego dysku. Tylko... po co?

Coś mało specjalistyczne fora obrałeś, btw :D

Andrzej, zastanów się nad tym co mówi @Pietruk, ponieważ istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nawet nie zaczniesz wielu tytułów z kolekcji a do starych też nie wrócisz :) Ja również bawiłem się w kiszenie pierdyliarda gier "bo kiedyś będę miał dużo czasu to se przejdę" :) Bulszit, do żadnej nie wróciłem a tylko zawaliłem sobie cały dysk :) Poza tym tak jak pisze @Dienekes, masz nieograniczony czasowo dostęp do gier kupionych w PS Store, w razie czego pobierzesz sobie ponownie.

BTW, spróbuj nowego NFS'a, jak dla mnie jedna z najlepszych części serii, nie wiem czy nie lepsza niż stare Most Wanted. Polecam :)

Edytowane przez Pumba

Z tymi grami jest podobnie jak z woblerami. Płynie się na ryby z pudłami wypchanymi tak, że trzeba je nogą zamykać a łowi się i tak na kilka sprawdzonych modeli. Cała konsola i komp zawalona terabajtem gier, a jak chce się w coś pograć bez zobowiązań to i tak odpala się Heroes of Might and Magic 3 :)

• Like 1

To ja chyba jestem dinozaur. Na kompie nie mam ani jednej gry, konsola to dla mnie magiczne pudełko, a te dziwnie kombinacje literek pisanych wielką czcionką to całkiem czarna magia.  :ph34r:

Skąd Wy macie na to czas? Na ryby nie jeździcie, czy co?  :blink:

• Like 1

Trzeba by poczytać czy w nie da się zrobić ghosta partycji dysku. Mając do dyspozycji komputer stacjonarny i kila programów narzędziowych do HDD jest szansa przerzucić te dana na zasadzie zrobienia obrazu partycji a na koniec rozszerzyć partycje na większym dysku do maksymalnej wielkości.

PS

przyznaję sie ze takie rzeczy robiłem tylko na komputerach stacjonarnych i laptopach w PS3 trudno mi powiedziec czy to zadziała

Był moment, że grałem, nawet hazardowo, ale pracuję przy kompie cały dzień i odpoczynek kłóci się z graniem. Moje istnienie na portalach pojawiło się po zakończeniu pracy na dwa etaty. Dziś mogę wieczorkiem poczytać Wasze posty, kilka lat temu rzygałem patrzeniem w ekran.

Jeżeli kupowałeś gry na PSN, to zawsze w każdej chwili możesz je ponownie ściągnąć.

Inaczej ma się sprawa, gdy co miesiąc ściągasz gierki z ps+. Co miesiąc wychodzą nowe tytuły, które możesz ściągnąć przez jeden miesiąc. Po tym czasie usuwają je z listy i dodają nowe. Dopóki ich nie usuniesz z dysku będziesz mógł pykać w te gry pod warunkiem, że będziesz miał dalej aktywną subskrypcje ps+. Druga sprawa, że jest kilka gier na ps+, które zawsze można sobie pobrać.

Na ps3forum.pl znajdź temat "PlayStation Plus". Pierwszą stronę co miesiąc aktualizują, na której znajdziesz wszystkie nowe gry do pobrania z ps+.

Jeżeli kupowałeś gry na PSN, to zawsze w każdej chwili możesz je ponownie ściągnąć.

Inaczej ma się sprawa, gdy co miesiąc ściągasz gierki z ps+. Co miesiąc wychodzą nowe tytuły, które możesz ściągnąć przez jeden miesiąc. Po tym czasie usuwają je z listy i dodają nowe. Dopóki ich nie usuniesz z dysku będziesz mógł pykać w te gry pod warunkiem, że będziesz miał dalej aktywną subskrypcje ps+. Druga sprawa, że jest kilka gier na ps+, które zawsze można sobie pobrać.

Na ps3forum.pl znajdź temat "PlayStation Plus". Pierwszą stronę co miesiąc aktualizują, na której znajdziesz wszystkie nowe gry do pobrania z ps+.

Generalnie chodzi mi właśnie o te gry z PS+. Czy jak je raz pobrałem, to przy aktywnej subskrybcji będę mógł je bezpłatnie pobrać? Czy musze zrobić archiwizację całego dysku , gdzie jest około 300 GB gier i ta operacja zajmmie dobę w obie strony? Co do gier kupionych z PSN to wiem, że można je przywrócić.

Załóżmy, że w grudniu była do pobrania gra Bulletstorm. Na początku stycznia usunęli ją z promocji ps+ i wstawili jakąś inną nową. Dopóki nie usuniesz bulletstorma z dysku, będziesz mógł w nią grać. Jak usuniesz to już jej nie pobierz.

Czasami jednak zdarza się, że w jakiś dziwny sposób można te gry znów pobrać. Pomimo to, że już w ich niema w comiesięcznej ofercie ps+.

Jeżeli nie pobierałeś jeszcze z ps+ gry Far Cry 3 to spróbuj to zrobić. Jeżeli się nie da, to jest tak jak mówię wyżej.

Edytowane przez Wasyl

Wszystko poszło bez większych problemów. Kopii oryginalnego dysku nie robiłem. Założyłem nowy i ściągam wszystkie gry od nowa. Trochę to potrwa. 130 pozycji w tym kilka po 15 GB...... Po Wi-Fi.

Jak juz raz grę pobierzesz, to możesz ją sobie z chmury ściągnąć nawet po jej usunięciu lub przy wymianie dysku. Dlatego lepiej ściągać wszystko z PS+.... i później usuwać. Zawsze możemy wrócic do danej gry.

Edytowane przez godski

Wszystko poszło bez większych problemów. Kopii oryginalnego dysku nie robiłem. Założyłem nowy i ściągam wszystkie gry od nowa. Trochę to potrwa. 130 pozycji w tym kilka po 15 GB...... Po Wi-Fi.

Jak juz raz grę pobierzesz, to możesz ją sobie z chmury ściągnąć nawet po jej usunięciu lub przy wymianie dysku. Dlatego lepiej ściągać wszystko z PS+.... i później usuwać. Zawsze możemy wrócic do danej gry.

No to bardzo dobrze. Tylko czemu ja nie mogłem drugi raz pobrać tej samej gry?

Nie mam pojęcia. Mówisz o grach kupionych w PSN czy grach w ramach abonamentu PS+?

Czasem jest tylko problem, że ściągnieta powtórnie gra działa jako demo, ale po ponownym zainstalowaniu i zrestartowaniu konsoli jest OK.

Teraz mam dysk 1GB i wszystko jak leci ściagam . Za 3 tygodnie skończę. PS3 + Net non stop 24 h/dobę.

• 2 tygodnie później...