Skocz do zawartości

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Podziękował :)

Jak sądzicie który zestaw lepiej by pasował do Phenixa FX701-1 łowię głównie żyłkami 0.12-0.16 i cienkie plecioneczki do 4lb, młynek Shimano 2500, nie wiem czy dobrze kombinuje ale przy Daiwie 2500 przydała by się większa startowa, czy 16 też ogarnie?

Zestaw nr 1
16H T-KLTG 1szt; 8H T-KLTG 1szt; 3,5T-KBTG 1szt; 3,5T-KTTG 5szt i szczytowa 3.5T-KGTT

Zestaw nr 2
20H T-KLTG 1szt; 10H T-KLTG 1szt; 5.5H T-KLTG 1szt; 5T-KBTT 1szt; 4T-KTTG 4szt i szczytowa 4T-LGTT

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Czy ma ktoś porównanie wyżej  wymienionych  przelotek   do ramki stalowej  klh, nie w pierscieniu alconite,  wg  tego skanu  z katalogu fuji wynika  ,że stalowe przy stożku 16 8 5,5 byłby lżejsze  nie wiem czy to błąd  ale mocno mnie to zaciekawiło  - albo jest to jakiś stary skan   tytanów   i teraz waga jest inna , tak czy siak różnica duża .

http://www.stripersonline.com/t/905261/fuji-kr-concept-guides

post  14 

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Łukasz Masiak

Witam

Czy ma ktoś porównanie wyżej  wymienionych  przelotek   do ramki stalowej  klh, nie w pierscieniu alconite,  wg  tego skanu  z katalogu fuji wynika  ,że stalowe przy stożku 16 8 5,5 byłby lżejsze  nie wiem czy to błąd  ale mocno mnie to zaciekawiło  - albo jest to jakiś stary skan   tytanów   i teraz waga jest inna , tak czy siak różnica duża .

http://www.stripersonline.com/t/905261/fuji-kr-concept-guides

post  14 

Pozdrawiam

Łukasz

Tu jest dokładne porównanie łącznie z symbolami przelotek więc wszystko jasne co jest czym , to co pokazałeś to schemat poglądowy raczej montażu bez oznaczenia co to za przelotki więc nie brałbym tego pod uwagę ,  wagi bardzo podejrzane bo nigdzie indziej takich nie znalazłem

Według nowego i dokładnego katalogu sprawa wygląda inaczej

Różnica to 2,25 g waga stożka SiC do 2,0 g Torzite , więc 0,25 g ,procentowo ten stożek jest lżejszy o 11,12 %

0yna.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Literka T przed oznaczeniem oznacza ramkę tytanową  KL rodzaj ramki S rodzaj pierścienia SiC i G Guide czyli przelotka , czy przewodnik , prowadnica itp

w drugim oznaczeniu masz tylko jedną zmianę T-KLTG a więc inny pierścień gdzie T oznacza Torzite , to co pokazał Łukasz to jakiś montażowy schemat gdzie nie oznaczono przelotek ,oznaczono tylko ramki więc trudno skumać co to za przelotki. Stalowa 16 waży 2,54 g w pierścieniu AL sikowa będzie troszkę lżejsza ale nigdy nie będzie to 1,05 g to absurd i jakaś pomyłka

Troszkę poszperałem i wyjaśniłem sprawę , to poprzedni katalog strona 7 ale już na stronie 6 waga tej samej przelotki jest inna i chyba chodzi tu jednak o ramki tytanowe ale nigdzie nie napisano jakie to ramki . Czeski błąd bo zamiast 1,50 napisano 1,05 :) waga odpowiada ramkom tytanowym ,Torzite waży 1,30 g SiC 1,50 g

6rix.jpg

iwz4.jpg

Łukasz podał na 100% wagi przelotek w ramkach tytanowych , sprawdziłem sobie wagi innych przelotek i są to wagi tytanowych SiC systemu KR z tym że na jednej ze stron jest czeski błąd a więc nie są to wagi ramek stalowych .

Edytowane przez mrWhite7

Ja jednak dla pewnosci sic nie alconite  w   stalowej ramce bym zważył  -nic  nie zaszkodzi  ,  a katalogom poprostu do końca nie ufam  .  Zwłaszcza ,że 8  na drugiej stronie waży   0,56 na pierwszej 0,50    tak więc błąd nie dotyczy tylko 16  .

Pozdrawiam

Łukasz

Ja jednak dla pewnosci sic nie alconite  w   stalowej ramce bym zważył  -nic  nie zaszkodzi  ,  a katalogom poprostu do końca nie ufam  .  Zwłaszcza ,że 8  na drugiej stronie waży   0,56 na pierwszej 0,50    tak więc błąd nie dotyczy tylko 16  .

Pozdrawiam

Łukasz

To rysunki raczej poglądowe dotyczące montażu ,więc nie bardzo bym ufał w to co tam jest podane ,ale w rysunki z 2014 dotyczące konkretnie porównania wagi tytanowych SiC do tytanowych Torzite to bym już zaufał , lipy chyba by nie wstawili skoro kilkakrotnie jest to podawane w gramach , procentowo i jeszcze są adekwatne rysunki .

Poszperam jeżeli chodzi o SiC w ramkach stalowych ale to była też różnica około 10 % w stosunku do Alconite, więc zakładam że KLSG -H 16 grubo ponad 2 gramy

Edytowane przez mrWhite7

Witam.

Noszę się z zamiarem zbudowania patyka zbrojonego na Torzite,blank phenix tx-684 pod spina.Dokładnie chodzi mi o to,że nie podoba mi się konfiguracja z KR chodzi konkretnie o wysokość 2 pierwszych przelotek i ja trochę zmodyfikowałem z kolegą z forum.

Co sądzicie o takiej konfiguracji?;

Potrzebuje rady doświadczonych kolegów;
TORZITE
1szt-TKLTG 25 seria k uwaga nie kr
1szt-TKLTG 12 seria k uwaga nie kr
1szt-TKLTG 5.5M
1szt-TKBTT 5
4szt-TKTTG 4
1szt-TLGTT 4.0-1.8mm(4,5)

pozdrawiam

Edytowane przez wierzba

Witam.

Noszę się z zamiarem zbudowania patyka zbrojonego na Torzite,blank phenix tx-684 pod spina.Dokładnie chodzi mi o to,że nie podoba mi się konfiguracja z KR chodzi konkretnie o wysokość 2 pierwszych przelotek i ja trochę zmodyfikowałem z kolegą z forum.

Co sądzicie o takiej konfiguracji?;

Potrzebuje rady doświadczonych kolegów;

TORZITE

1szt-TKLTG 25 seria k uwaga nie kr

1szt-TKLTG 12 seria k uwaga nie kr

1szt-TKLTG 5.5M

1szt-TKBTT 5

4szt-TKTTG 4

1szt-TLGTT 4.0-1.8mm(4,5)

pozdrawiam

Ta TKLTG 5.5M całkowicie nie będzie pasować kształtem do pozostałych ,więc lepiej  będzie zastąpić ją 8 KT chociaż ten stożek jest już ekstremalnie stromy ale pod gumaka powinien się sprawdzić potem zszedłbym szybko 6KT i pozostałe 4KT

Ta TKLTG 5.5M całkowicie nie będzie pasować kształtem do pozostałych ,więc lepiej  będzie zastąpić ją 8 KT chociaż ten stożek jest już ekstremalnie stromy ale pod gumaka powinien się sprawdzić potem zszedłbym szybko 6KT i pozostałe 4KT

Dzięki za info

Edytowane przez wierzba

• 3 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Pierwszy raz będę zbroił kijek w Fuji Torzite, wcześniej nawet w rękach tych przelotek nie miałem, więc mam problem z doborem modelu i rozmiaru, a że będę kupował przez net to ciężko mi wybrać.

Blank to skrajny UL pod okonie, będzie sparowany z małym młynkiem. Chcę zrobić szybki stożek na 7 przelotek plus szczyt, kończąc dwoma TKBTG w rozmiarze 4. Doradźcie proszę dobór reszty zestawu

Pierwszy raz będę zbroił kijek w Fuji Torzite, wcześniej nawet w rękach tych przelotek nie miałem, więc mam problem z doborem modelu i rozmiaru, a że będę kupował przez net to ciężko mi wybrać.

Blank to skrajny UL pod okonie, będzie sparowany z małym młynkiem. Chcę zrobić szybki stożek na 7 przelotek plus szczyt, kończąc dwoma TKBTG w rozmiarze 4. Doradźcie proszę dobór reszty zestawu

Weź że sobie ściąg katalog najlepiej na 2014 rok. To da ci pogląd co jak i dlaczego. Tajemnic w tym nie ma. Masz tam porównanie rozmiarówki.

http://www.brc.com.pl/katalogi/

• Like 1

Ja bym zaproponował 16h - 8h - 5.5M - 4KB - 3x4KT i 4TLGTT

Czemu TKBTG na tunelu to nie wiem :) podaj może jakieś parametry blanku to łatwiej będzie coś sprecyzować.

4 KB jest Chokerem i nie jest przelotką tunelową ,sam napisałeś że  "Chcę zrobić szybki stożek na 7 przelotek" dlatego właśnie stożek 16 h,8 h ,5,5 M 4kB jest szybkim stożkiem a przelotki 4 KB nie nadają się do tunelu , mają dłuższą stopkę od 4 KT ponieważ w miejscu gdzie są ustawione jako Choker ( na zagięciu sznura Stożek - Tunel  ) występują większe siły " odrywające " przelotkę od blanku . Nie wiem dlaczego całość chcesz zrobić na 7dmiu przelotkach ? Czyżby kij miał 6' -6',3 " ft ? Propozycja kolegi @shaft  jest bardzo dobra i adekwatna do kija klasy UL  na ośmiu przelotkach i rozważyłbym takie ustawienie

Edytowane przez mrWhite7

• 1 rok później...

Rozważam zamiast T-KTTG 3.5 te nieco zmienione 3-ki, są niższe bardziej płaskie. Miałyby się znaleźć na szczycie 70MLF od STC i współpracować z linkami 0.6-0.8PE. Jak wypadają w praktyce..? Będzie działać..? :)

Edytowane przez shavt
  • Like 1

Podepnę się pod temat.

Będę zbroił Blaasa F nano 9' c.w. 8-28. Kołowrotek Shimano Exage 2500, uchwyt skeleton Fuji SKS 16 z insertem. Głównie będę łowił na woblery a w dalszej kolejności błystki (w tym woblery w dolnej granicy c.w. lub nawet ciut poniżej).

Chciałbym zastosować KR system z tall belly. Czy moglibyście doradzić mi rozmiary przelotek?

Zastanawiam się nad którymś z zestawień (min. na podstawie katalogu Fuji i forum) - zastosuję najprawdopodobniej alconity (ew. SIC):

- 25H 12H 7M 6L (lub może 5,5L ??) 5xKT5 (lub 6 kt5 - tylko nie wiem, czy dołożenie tej dodatkowej kt5 nie pogorszy własności rzutowych) i szczyt 5

- 25H 12H 7M 6L 5xKT5,5 (lub 6xKT5,5) i szczyt 5,5

- 25H 12H 8M 7L 5xKT6 (lub 6xKT5,5) i szczyt 6

A może zacząć od 20?

Prosiłbym o rady lub propozycję innego zestawu w tym systemie. Nie chcę schodzić poniżej 5, aby zbyt mocno nie obmarzały przy mroziku.

• 11 miesięcy temu...

Pytanie.

Czy przelotki w tunelu z pierścieniami torzite 3.5 będą właściwe jeśli zamierzamy korzystać z linek 8x rzędu PE 1.0?

Czy zauważyliście aby zbyt mały prześwit w przelotkach wpływał niekorzystnie na właściwości rzutowe?

Będą ok...

Te Torzite wcale nie są takiej małej średnicy wbrew pozorom. Mają bardzo cienkie wkłady. Są porównywalne do 4 lub 4,5 SiC. 

Mnie fi tych małych przelotek to nie wpływa na zasięg. Jeśli już to tych największych...