Skocz do zawartości

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie.. mam kupiony set pod 5lb który chciałem wykorzystać do kijka 8lb.

Linka 1.0 do 8lb to też trochę przesada ale akurat mały zapas się przyda w warunkach w których będzie łowił.

Linka #1.0 to wcale nie taki mały zapas, jeśli w czasie rzutu przypadkiem złapiesz z tyłu zaczep o jakieś gałęzie, to zanim się zorientujesz, usłyszysz suchy trzask szczytówki lub dolnika.

A powinna pęknąć w takim przypadku linka.

No chyba, że łowisz na łowisku gdzie nie ma tego typu przeszkód.

Nie nie.. mam kupiony set pod 5lb który chciałem wykorzystać do kijka 8lb.

Linka 1.0 do 8lb to też trochę przesada ale akurat mały zapas się przyda w warunkach w których będzie łowił.

Jak masz już kupiony set z 3,5Kt to zakładaj nawet do 10-czy 12lb. Nie ma to żadnego znaczenia czy w tunelu będą 3,5kt ,4kt czy 4,5. Chyba że,żyłkę też będziesz miał zamiar używać taką o,18 lub więcej. Wówczas 4 KT to minimum. Przy miękkich plecionkach ,nie ma najmniejszego znaczenia  wielkość tunelowych przelotek.

• Like 3

Linka #1.0 to wcale nie taki mały zapas, jeśli w czasie rzutu przypadkiem złapiesz z tyłu zaczep o jakieś gałęzie, to zanim się zorientujesz, usłyszysz suchy trzask szczytówki lub dolnika.

A powinna pęknąć w takim przypadku linka.

No chyba, że łowisz na łowisku gdzie nie ma tego typu przeszkód.

Słuszna uwaga ale nie zdarzyło mi się taka sytuacja przez ostatnie kilka lat częstego łowienia z brzegu.

Kijek mowa tu o suzuki rxf-6lb będzie gięty do granic wytrzymałości i tu obawiam się że gdy trafi się kilka odrobinę większych szczupaków to pe 0.8 będzie za słabe.

Jak Rafał pisze że 3.5 będą ok to tak zrobię, będzie łowione latem i tylko plecionki.

Dzięki wam :)

Jak masz już kupiony set z 3,5Kt to zakładaj nawet do 10-czy 12lb. Nie ma to żadnego znaczenia czy w tunelu będą 3,5kt ,4kt czy 4,5. Chyba że,żyłkę też będziesz miał zamiar używać taką o,18 lub więcej. Wówczas 4 KT to minimum. Przy miękkich plecionkach ,nie ma najmniejszego znaczenia  wielkość tunelowych przelotek.

Racja. Paradoksalnie grubsza linka idzie pięknie przez małe ringi. Mniej zawirowań. No i zawsze to trochę lżej.

• Like 2

Najlepiej zastosować jeszcze mniejsze, co gwarantuje niezapomniane doznania w wilgotne dni a jeśli stosujesz FC lub VEP to nie będziesz musiał nawet walić po gałęziach żeby złamać kij, wystarczy oddać kilka rzutów tak by ów węzełek przeleciał przez przelotkę szczytową i już niespodzianka gotowa.

Teoria jednak od praktyki się troszkę różni.

Nie bierz sobie jednak do serca tego co pisze bo samodzielnie nie złożyłem żadnej wędki...

Zakładam, że to do mnie.

Tak się składa, że kijami na przelotkach 3-4 łowię większość czasu w roku więc wiem o czym piszę (mam takie przelotki również w kijach nawet 25lb gdzie linka to PE3). Założę się, że w wilgotny dzień nie odróżnisz zachowania linki na przelotce 3,5 a 4. Jeśli chodzi o węzeł to zakładam, że do plecionki klasy 0,4 czy 0,6 nie dowiązujesz FC 0,30mm, z którym może być problem. 

A najważniejsze to chyba jednak jest to aby dopasować narzędzie do preferencji użytkownika i warunków w jakich łowi (autor nie pisał nic o grubych węzłach). Ty nie założysz 3,5 bo masz węzły, ja ich nie mam więc dam 3. Sytuacja z gatunku win-win. :)

To co napisałem Bartku nie jest komentarzem do niczyjej wypowiedzi w tym wątku tylko opisem własnych eksperymentów i ich efektów praktycznych...

Widać z tego, że mamy diametralnie inne doświadczenia z tymi maleństwami.

Każdy niech sobie wyrobi własne zdanie, najlepiej na podstawie własnych doświadczeń.

• Like 1

Można tak dowiązać Vep czy też FC aby podczas rzutu węzeł znajdował się "na zewnątrz" czyli poza tunelem a nie w tunelu . Też miałem ten kłopot bo łowiska u mnie wymuszają użycie przyponu ,rozwiązaniem stało się używanie krótkich (takich do 1 m długości) przyponów i zmodyfikowanie rzutu z bardziej dłuższego zwisu i z przyjemnością już parę lat używam wędek  nawet 25 lb na tunelu # 4 , nie zdarzyło mi się jeszcze aby jakaś mała przelotka czy też lakier na niej  miała jakiekolwiek objawy zużycia czy też uszkodzenia. Śmiga aż miło a kije mają harkter gołego blanku .

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 3 lata później...

Posiadam Blaasa slim nano uzbrojonego w torzity i zauważyłem, że żyłka hałasuje na tych przelotkach. Słychać jakby takie tarcie i szelest głównie z przelotki szczytowej. Konstruktor wędki twierdzi, że to przypadłość owych przelotek.

Edytowane przez dyliog

coś za coś .... lekkie , ale niestety głośne w zestawieniu z blankami wysokomodułowymi .....

... poza tym : radzę po każdym łowieniu wyczyścić dokładnie przelotki z osadu który zawsze zostaję na przelotkach ( a w szczególności w ciepłe i słoneczne dni)  ... będzie trochę większy komfort  ...  ;)

Edytowane przez miramar69

Można tak dowiązać Vep czy też FC aby podczas rzutu węzeł znajdował się "na zewnątrz" czyli poza tunelem a nie w tunelu . Też miałem ten kłopot bo łowiska u mnie wymuszają użycie przyponu ,rozwiązaniem stało się używanie krótkich (takich do 1 m długości) przyponów i zmodyfikowanie rzutu z bardziej dłuższego zwisu i z przyjemnością już parę lat używam wędek  nawet 25 lb na tunelu # 4 , nie zdarzyło mi się jeszcze aby jakaś mała przelotka czy też lakier na niej  miała jakiekolwiek objawy zużycia czy też uszkodzenia. Śmiga aż miło a kije mają harkter gołego blanku .

wszystko działa do chwili przymrozku ...  ;)

Racja. Paradoksalnie grubsza linka idzie pięknie przez małe ringi. Mniej zawirowań. No i zawsze to trochę lżej.

... gdzieś umkło coś , co nazywa się tarciem , a z tym jeszcze związane inne parametry ...  ;)

... trzeba szukać cały czas kompromisu , bo na razie złotego środka na wszystko jeszcze nie ma ...  :(

Edytowane przez miramar69

"porządne / profesjonalne" firmy podają rozmiar przelotek jako zewnętrzną średnicę ringu , a FI tuby podają jako średnicę wew. oraz dodatkowy wymiar jako wysokość H...  ;)  :)

... w przypadku "pospolitego ruszenia" opisy są różne ...  :(