Skocz do zawartości

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Aby ocenić wpływ zbrojenia na parametry wędki, trzeba porównać identyczne blanki uzbrojone na różny sposób. Najlepiej kiedy porównanie odbywa się w równoległym czasie, zrobiłem wiele podobnych testów na wielu znanych blankach. Fakt zadowolenia z konkretnego blanku, uzbrojonego w konkretny sposób nie wnosi wiedzy co do wpływu zbrojenia na parametry gotowej wędki. Dywagacje na temat abstrakcji są oczywiście możliwe ale małocenne. Mariusz opiera się, bardzo słusznie, na dużym doświadczeniu i nie kieruje się modą czy trendem co jest cenne i zgadzam się z nim na 100%.

Wyjątkowo traktuję tylko wędki o mocach od 10lb i mniej kiedy często trzeba kierować się bardziej masą przelotek niż innymi parametrami bo postępując inaczej można z fajnego blanku zrobić gniota...

• 2 tygodnie później...

Witam

Podobnie   jak Panowie powyżej  uważam , jednak  każdy blank  należy  oceniać indywidualnie  i jeśli  musiałbym  dawać  od  dołu  KL 25  to przy długim kiju  raczej  szedłbym  w  KRH 20  ...i zbrojenie  H  w dojściu do tunelu .

Myślę  tu o kijach   ca  14-20 lb    2,4-2,7 m   Natomiast  bardzo podobają  mi się  sposoby zbrojenia  w KL krótkich  pstrągowych  kijów  , tam  gdzie  długość   rzutu  nie  jest   najważniejszym wymogiem  -małe zarośnięte  ciurki  ..

W KL od  20  mam  xls CD  2,60 m  -21 g  z nastawieniem   pod  woblery  większe pstrągowe  na szersze  rzeki   ....i wyszło  fajowo  .

Przykład  :planuję  TR 53 i zbrojenie   od dołu  16 KL -10-   8 - 7 - 5,5  -5,5  szczyt  F5,5  całość  torizite  ...lub  16 KL 10-8-7-6 -5-i szczyt 5 F  ktoś  z praktykujących   odniesie się  do tych  wielkości ..?

Ten blank TR53 jakie ma parametry, nie mogę go znaleźć w BRC? A może myślisz o TR56 - ten znam.

• 7 miesięcy temu...

Odświężę temat ☺

Przelotkę szczytową wymieniłem na sic w ramce stalowej, reszta została torzite w tutanach i już po tym zabiegu szum i hałas zostały sporo zmiwelowane ☺.

Po zastosowaniu preparatu silikon spray cx80 - rewelacja.

A jak miałeś Torzite na szczycie, to szumiało? Dziwne.

• 3 lata później...

Nie mogę znaleźć KBTG 8/7 , są KTTG. Jaka jest różnica ? Tylko stopka jest szersza/większą. Można polecieć 10 LRVTG a dalej KTTG do samej góry? Czy to grzech ?

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gobio Gobio