guciolucky Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Aby ocenić wpływ zbrojenia na parametry wędki, trzeba porównać identyczne blanki uzbrojone na różny sposób. Najlepiej kiedy porównanie odbywa się w równoległym czasie, zrobiłem wiele podobnych testów na wielu znanych blankach. Fakt zadowolenia z konkretnego blanku, uzbrojonego w konkretny sposób nie wnosi wiedzy co do wpływu zbrojenia na parametry gotowej wędki. Dywagacje na temat abstrakcji są oczywiście możliwe ale małocenne. Mariusz opiera się, bardzo słusznie, na dużym doświadczeniu i nie kieruje się modą czy trendem co jest cenne i zgadzam się z nim na 100%. Wyjątkowo traktuję tylko wędki o mocach od 10lb i mniej kiedy często trzeba kierować się bardziej masą przelotek niż innymi parametrami bo postępując inaczej można z fajnego blanku zrobić gniota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Witam Podobnie jak Panowie powyżej uważam , jednak każdy blank należy oceniać indywidualnie i jeśli musiałbym dawać od dołu KL 25 to przy długim kiju raczej szedłbym w KRH 20 ...i zbrojenie H w dojściu do tunelu .Myślę tu o kijach ca 14-20 lb 2,4-2,7 m Natomiast bardzo podobają mi się sposoby zbrojenia w KL krótkich pstrągowych kijów , tam gdzie długość rzutu nie jest najważniejszym wymogiem -małe zarośnięte ciurki ..W KL od 20 mam xls CD 2,60 m -21 g z nastawieniem pod woblery większe pstrągowe na szersze rzeki ....i wyszło fajowo .Przykład :planuję TR 53 i zbrojenie od dołu 16 KL -10- 8 - 7 - 5,5 -5,5 szczyt F5,5 całość torizite ...lub 16 KL 10-8-7-6 -5-i szczyt 5 F ktoś z praktykujących odniesie się do tych wielkości ..?Ten blank TR53 jakie ma parametry, nie mogę go znaleźć w BRC? A może myślisz o TR56 - ten znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Odświężę temat ☺Przelotkę szczytową wymieniłem na sic w ramce stalowej, reszta została torzite w tutanach i już po tym zabiegu szum i hałas zostały sporo zmiwelowane ☺.Po zastosowaniu preparatu silikon spray cx80 - rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Odświężę temat ☺Przelotkę szczytową wymieniłem na sic w ramce stalowej, reszta została torzite w tutanach i już po tym zabiegu szum i hałas zostały sporo zmiwelowane ☺.Po zastosowaniu preparatu silikon spray cx80 - rewelacja.A jak miałeś Torzite na szczycie, to szumiało? Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Tak, przy torzite szczytowej bylo sporo gosniej. Teraz tak naprawde nie wiadomo do konca czy wina lezy bardzij po stronie ringu torzite czy tytanowych ramkach.Wracajac do preparatu cx80 polecam kazdemu nawet na plecionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Witam, czy możecie mi doradzić jaki wybrać set przelotek torzite do blanku Black busterX 8kg zbrojony pod nisko profilowy multik.( Najprawdopodobniej spirala)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Ciężko się przebić przez grad porad....[emoji1787] Ale czy to https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Zestaw-przelotek-CASTING-Fuji-TORZITE-KR-Titanium-T2-LRVTG-108%2C-tytanowe-Gunsmoke/1400 się nada? Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Do spirali najczęściej bierze się tylko wejściową dwustopkową i dalej jednostopkowe, ale na upartego możesz i takie postawić i będzie działało. Wariantów doboru spacingu jest 'milion' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Zamiast LRVTG 8 i 7 wrzucić KBTG 8 i 7 ? Gdzie kupujesz przelotki ? Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Tak, możesz. Tam gdzie najtaniej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) Nie mogę znaleźć KBTG 8/7 , są KTTG. Jaka jest różnica ? Tylko stopka jest szersza/większą. Można polecieć 10 LRVTG a dalej KTTG do samej góry? Czy to grzech ? Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Lutego przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego No różnią się właśnie stopką, na skręcie wypadałoby, żeby były te mocniejsze, ale też nie będzie bólu, jak skręt zrobisz na szóstkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Rozmawiałem.z Robertem.z BRC i doradził mi zdecydowanie dwustopkowe na start do tego blanki. Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Wariantów doboru spacingu jest 'milion' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi