laredo Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witajcie. Zaciekawiony sprawą zrobiłem test serwisowy w moim Olympus E420 i wyszło mi z niego że aparat ogólnie zrobił 34351 zdjęć. Nie mam kabla do aparatu, nie wgrywałem nigdy do niego żadnego softa, nie aktualizowałem go. Ta liczba to dużo ? Mam się już czym martwić czy spokojnie mogę dalej używać aparatu ? Może ktoś coś podpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Spokojnie mozesz używać, gdzieś kiedyś czytalem że 40 000 to zbliżającą się emerytura dla migawki w aparatach amatorskich.To zależy od sprzętu, profesjonalne lustrzanki mają limit do 150 000. Druga sprawa że można kliknąć 2x więcej fotek i będzie dalej działać. To jak z ludźmi średnia długość życia to 70 lat a jak wiadomo różnie to bywa. Koszt wymiany to ok 300-500pln Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laredo Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Nie będę wymieniał nic w aparacie. Moje pytanie wynika stąd iż chcę dokupić kilka obiektywów "jaśniejszych" niż te kitowe i nie wiem czy warto inwestować w niego czy sprzedać go i szukać czegoś innego. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez laredo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 W szkła zawsze warto inwestować. Chyba że zamieżasz zmienić system to wtedy trzeba przemyśleć sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Jak nie strzelasz seriami jak z kalasznikowa to raczej niewielki przebieg i jeszcze posłuży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Przyzwoita amatorska lustrzanka spokojnie wytrzymuje 150 a nawet 200 tysięcy zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laredo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ok dziękuję Panowie za odpowiedzi. Jeśli moje body zacznie szwankować zmienię 420tkę na coś nowszego ale również z bagnetem 4/3. Szkoda by było ładować kasę w obiektywy a później za półdarmo sprzedawać je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Spójrz do tego wątku, skopiowałem listę deklarowanych przebiegów w aparatach Canonhttp://jerkbait.pl/topic/33875-przebieg-migawki/ PS. moim zdaniem nie inwestuj, zmień system, 4/3 praktycznie umiera, jak już to lepiej m4/3, Canon, Nikon.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laredo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Myślałem ogólnie o Nikonie, chciałbym zanabyć drogą kupna takowy sprzęt ale... na chwilę obecną mam lekko dupiatą sytuację finansową, w maju rodzi mi się synek, zatem kolejne wydatki i nie dam rady wywalić kilku tys zł na sprzęt. Muszę się jeszcze pobawić Olympusem jakieś 3 - 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 No zrozumiałe... wydatki na lustrzankę to nie w kij dmuchał.Zatem warto pozostać przy obecnym sprzęcie, bo w najbliższym czasie z pewnością wieeelu sytuacji do fotografowania nie zabraknie i warto żeby nie umknęły... Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi