Skocz do zawartości

Kto jeszcze pamięta?

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Więc obiecany Shimano Diaflash Zander do 45 gr! Choć blank delikatny i leciutki jak piórko. Ktoś tu na forum uświadomił mnie swego czasu, że to nie spinning ( faktycznie, spacing zupełnie nie spinningowy ), tylko wędka do połowu sandaczy na trupka. No może... Dla mnie to w każdym razie unikalny i genialny spinning ze starych czasów. Wędka ma jakieś 22 lata, wiele przeszła, ma złamaną i naprawioną szczytówkę tuż pod górną przelotką, ale zupełnie nie wpłynęło to na akcję wędki. Fakt, naprawę wykonał nie byle jaki fachowiec. Od góry do dołu uzbrojona w sic.

Hej i do czego go używasz???????????

Nie odpowie bo go zbanowali.

Ja w każdym razie mojego używam do łowienia na spinning :) Raczej lekko. Powiem nawet że jak ktoś się uprze, to można nim grzebać paproszkami po dnie. Obrotówka 2 - 3 max. Główka 10 gr + guma to też max wg. mnie. Oczywiście można ciut więcej ale po co przeciążać? Jeszcze się, nie daj Bóg, złamie i co potem? W sumie to dość cenna i unikalna wędka.

• Like 3

Ja w tym roku orałem troszkę okoliczny stawik Diaflashem sparowanym ze Stellą 2500F,głównie obrotówka Mepps Aglia 4 i dawał radę,największy szczupły miał 67 centów i bardzo szybko wyjechał,dla mnie kijek marzenie do lżejszego spinningu,lekki,czuły,akcja paraboliczna,więc niweluje nierozciągliwość pletki. Bardzo duża dynamika podczas rzucania,przynęty naprawdę daleko latają,ciekawe,gdyby był uzbrojony inaczej,pewnie można by z niego jeszcze sporo wyciągnąć :) .

Obok Stelli Millennium to druga rzecz,którą chciałbym dorwać,oczywiście nówkę sztukę :D.

Edytowane przez CM Punk

A za co go zbanowali hhahaha.

Tego to już nie wiem. Ale przypuszczam że za przewymiarowany nonkonformizm. Pewnie wędki nie wyważał kołowrotkiem, tak jak większość. Albo w opad nie wierzył, a w każdym razie rozumiał że to integralny proces łowienia na przynęty tonące i nie ma sensu mówić o tym jako o osobnej technice. A może jeszcze za coś innego... któż to wie. :)

Edytowane przez Fugazi
  • Like 5

Seria starych Diaflashy to moim zdaniem klasa sama w sobie,nie tylko wśród spinningów (których de facto naprawdę nie było,za to Powerloop świetnie wtedy uzupełniał ofertę,gdyby zrobili coś w tym typie z Diaflasha...),ale też karpiówek,tyczek,odległościówek (lekkie jak piórko).

A tu dla odmiany kręcioł,który niedawno do mnie dotarł,nóweczka ;) :

7778a26eb82ce967m.jpg

Możesz zrobić kilka fotek tego co masz i podesłać na priv.  :)

I ja chętnie bym popatrzył na stare "żelazo" ;)

PS wczoraj, sąsiad przyniósł mi swoją Germinę 2,1m do 15g. Zielony pokrowiec lekko wypłowiały ale kij jak ze sklepu :P

(chyba na prawdę stare lgnie do starego :D )

• Like 2

Możesz zrobić kilka fotek tego co masz i podesłać na priv.  :)

Mam jedną fotkę,w najbliższym czasie nie planuję być na działce,ale jak będę,to popstrykam,błystek za wiele nie widać,z resztą to tylko część (trochę alg,morsów,wydr i cholera wie,czego jeszcze,jakieś rosyjskie wyroby też się znajdą),no i jakieś kręcioły nabywające powoli status zabytków,choć większość z nich jest w jakimś stopniu uszkodzona bądź zdekompletowana:

62d2331d55a698bem.jpg

BOB1, on 16 Nov 2014 - 11:39, said:      I ja chętnie bym popatrzył na stare "żelazo" [;)]      PS wczoraj, sąsiad przyniósł mi swoją Germinę 2,1m do 15g. Zielony pokrowiec lekko wypłowiały ale kij jak ze sklepu [:P]      (chyba na prawdę stare lgnie do starego [:D] )

Bo to "stare" chyba kojarzy się z czasami,kiedy wody były czyste,był spokój,a ryby brały :) .

Wiem,bo będąc wtedy dzieciakiem jak przez mgłę pamiętam drugą połowę lat 80-tych i oddałbym wiele,żeby wrócić do tamtych czasów.

Edytowane przez CM Punk

To bardzo fajny model,w ogóle seria kołowrotków Shimano 98 to jedne z najlepszych modeli,niektórzy twierdzą,że mają za wąskie korpusy i przez to jest mała tolerancja do regulacji luzów na kole,ale jakoś nie słychać,żeby rżnięcie tego suwaka od posuwu szpuli przez koło było powszechne ;) .

Jeszcze wcześniej wrzuciłem zdjęcie pierwszego Sustaina,wtedy był to w tamtych czasach chyba najwyższy model,bardzo rzadko się pojawia na rynku,aż dziw,że niedługo stuknie mu ćwierć wieku :D .

• Like 2

Mam jedną fotkę,w najbliższym czasie nie planuję być na działce,ale jak będę,to popstrykam,błystek za wiele nie widać,z resztą to tylko część (trochę alg,morsów,wydr i cholera wie,czego jeszcze,jakieś rosyjskie wyroby też się znajdą),no i jakieś kręcioły nabywające powoli status zabytków,choć większość z nich jest w jakimś stopniu uszkodzona bądź zdekompletowana:

62d2331d55a698bem.jpg

BOB1, on 16 Nov 2014 - 11:39, said:      I ja chętnie bym popatrzył na stare "żelazo" [ ;)]      PS wczoraj, sąsiad przyniósł mi swoją Germinę 2,1m do 15g. Zielony pokrowiec lekko wypłowiały ale kij jak ze sklepu [:P]      (chyba na prawdę stare lgnie do starego [:D] )

Bo to "stare" chyba kojarzy się z czasami,kiedy wody były czyste,był spokój,a ryby brały :) .

Wiem,bo będąc wtedy dzieciakiem jak przez mgłę pamiętam drugą połowę lat 80-tych i oddałbym wiele,żeby wrócić do tamtych czasów.

Po prawej Cormoran BlackStar (chyba?) na ślimaku. Rany, byłem chory na ten młynek. Na LN mnie wtedy było stać i stałem się posiadaczem Reel No.1 SL-H - miał taki dziwnie, wyprofilowany knob . Mam jeszcze po nim dwie szpule w domu.

Edytowane przez Kokosz

skoro mowa o LN-ach...

Po zakończeniu czasowym działalności Cormorana, a przed fuzją z Daiwą, były w sprzedaży takie:

QPvuKw.jpg

Tyle że to chyba był Reel No-1 a nie LN czyli bardziej "exclusif" wersja ;-)

Swoje w życiu przeszedł, łacznie z przejazdem na dachu samochodu i upadkiem przy 80/h ;-)

a tu dla miłosników multików:

pjBP7W.jpg

mam gdzieś jeszcze inne "perełki" - z czasem powstawiam jak się dokopię...

Venom 666 pamiętam te Kettnery pojawiały się u mnie w mieście w sklepie. Ten model chyba jest na slimaku. Ale już wtedy posiadałem Shimano GT 3010........ w maju 2015 stuknie mu 20 latek......ale ten czas leci a kołowrotek nadal na chodzie chociaż już nie tak często na rybach jak dawniej. Swoje wysłużył, niech odpoczywa. Ale raz do roku trzeba go wziąć nad wodę żeby się "rozruszał" :P