Skocz do zawartości

Kogut raczek Hand Made by fasolus

fasolus

Rekomendowane odpowiedzi

Kogut imitujący raczka najskuteczniejszy jest mniej więcej w czerwcu kiedy to dojrzałe raki mają zbiorową wylinkę.Kogutka prowadzimy delikatnie skacząc po dnie.Zdarza się też, że okonie uderzają w koguta prowadząc go w toni.Największy okoń jakiego udało mi się złapać to 38 cm ale 1 maja 2013 miałem na kiju okonia grubo ponad 40 cm lecz niestety się spiął przy wyprowadzeniu bliżej powierzchni.

Filmik prezentujący kręcenie przykładowego kogutka:

http://www.youtube.com/watch?v=zj8PyA9kfhA&feature=youtu.be

Przygotowane materiały:

post-54247-0-97006700-1389445764_thumb.jpg

Na mokro:

post-54247-0-55588500-1389445779_thumb.jpgpost-54247-0-69324800-1389445782_thumb.jpg

Rybki złowione na raczka:

post-54247-0-37050000-1389444503_thumb.jpgpost-54247-0-74620100-1389445787_thumb.jpgpost-54247-0-61774800-1389445789_thumb.jpgpost-54247-0-41403900-1389445794_thumb.jpg

Koledzy, bardzo proszę, nie traktujcie mojej wypowiedzi osobiście. 

Każdy ma prawo wierzyć, w co zechce, ale dowody są następujące:

- Kryza z wiskozy nie ma realnego wpływu na szybkość opadu. Bez porównania większym wpływem jest danie troszkę grubszej (lub cieńszej) linki, lub zmiana ciężaru główki.

- Oddaję 30 metrowy rzut. Kogut na samym początku, lub jeszcze lepiej na samym końcu prowadzenia wpada w mulisty fragment dna. Wyciągając przynętę z wody stwierdzam na kryzie obecność mułu. Czy mam na tej podstawie wyciągać wniosek, że łowię na mulistym dnie?

Wiskoza fajnie pracuje w wodzie. Lecz szybko się brudzi. Na pewno warto poeksperymentować samemu by wyrobić sobie własną opinię. Jest wiele innych syntetyków. Ograniczanie się tylko do wiskozy jako materiału na kryzę w mojej opinii jest błędem. 

A o tym, czy łowi się na mulistym, czy twardym dnie dziś dużo lepiej informuje nas plecionka i kij. Mit o szczególnej przydatności wiskozy powstał w erze łowienia na żyłki oraz (z dzisiejszego punktu widzenia) kluskowate kije. Dodam, że również echosondy i GPS-y nie stanowiły standardowego wyposażenia. Twardego dna musiano szukać inaczej... Dziś są inne, lepsze sposoby.

Pozdrawiam.

To jest Twoje zdanie male koguty takie do 10 g kryza spowalnia Zgoda Wieksze koguty spowalniamy gruboscia linki lub "tlowiem"z balsy trzeba dobrze wywazac metoda prob i bledow to super metoda, na pozna jesien kiedy na dużych glebokosciach trzeba ciezka glowke trochę wolniej poprowadzić ,

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...