Skocz do zawartości

Wykaz wód RZGW Warszawa - zmiany

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Darek, w takim razie będzie trzech plus PZW do przetargu. Nie wiedziałem że Pan W. startuje, choć można się było tego spodziewać.

Mea culpa  :unsure: źle zinertretowałem Twój post, myślałem że to Ty masz na myśli pana W. 

Z tego co wiem przymierza się właściciel firmy "Salar" pan K. który już jest dzierżawcą obwodu Wisły i jeziora Koronowskiego.

No i wtedy faktycznie mają wędkarze przej.....e  :angry: . Oczywiście nie znaczy to że nie będę mogli iść na ryby, będą jak najbardziej ale w necie jest gdzieś o jez. Koronowskim a właściwie o pustyni Koronowskiej  :( .

• 2 miesiące temu...

http://warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_MR/Komunikat%20o%20zaprzestaniu%20sprzeda%C5%BCy%20zezwole%C5%84.jpg

http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/gorne_menu-obwody_rybackie-amatorski_polow_ryb.html

I tu sie Dyrektor RZGW myli bo na tych obwodach mozna wedkowac posiadajac karte wedkarska. Ustawa o rybactwie srodladowym i ustawa Prawo Wodne jasno to precyzuje :)

Edytowane przez tlok

Witam wszystkich dzwoniłem wczoraj do RZGW w Poznaniu i pani wyraźnie powiedziała że zgodnie z pismem http://www.poznan.rzgw.gov.pl/pl/obwody-rybackie/wedkarstwo wędkować nie wolno i jest to jednoznaczne z kłusowaniem i ze wysyłają już pisma do PSR i Policji...

Ok Panowie ja się już gubię - interesuje mnie Wisła od Kępy Polskiej w górę do Płocka czyli dawne Płocko-Włocławskie wody Wisły. Kiedy będę tam mógł łowić (mam wykupione mazowieckie).

Edytowane przez Szymon82

do Szymon82 cyt.: w górę od Kępy Polskiej do Płocka.... kolego zmieniasz bieg Wisełki... :) powiem Ci że połowisz na odcinku byłego odcinka płocko-włocławskiego pewnie w przyszłym roku..... :D  a jeśli masz zamiar łowić od Kępy Polskiej w górę to gwarantuję że od 606,5 km Wisły w górę możesz łowić nawet zaraz.... :) ;) :P  tyle że tam nie ma ryb.... sorki ukleje jeszcze czasem się pokazują.... :lol: :ph34r:

• Like 1

Moim zdanie działanie RZGW jest bezprawne. Owszem, żeby uprawiać amatorski połów ryb trzeba mieć kartę i jeśli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa potrzebne jest jego zezwolenie, za które ma on prawo pobrać opłatę, natomiast nigdzie nie jest napisane, że ma on prawo takiego zezwolenia nie wydać, jedyną okolicznością jest całkowity lub częściowy zakaz uprawiania amatorskiego połowu ryb, wprowadzany w drodze uchwały, zakaz taki może zostać wprowadzony w celu ochrony ryb i zapewnienia rybom odbycia tarła! a nie na zasadzie nie bo nie. Tylko co z tego?! Krew mnie zalewa bo jak pójde nad wodę to nikogo nie będzie interesowało z jakiego powodu nie mam wymaganych dokumentów, nie mam ich więc łowię bezprawnie.

Optymistyczy wariant jest taki, że skoro NIK przyczepił się do RZGW o pobieranie opłat to może RZGW nie jest uprawnionym do rybactwa, w tej sytuacji wystarczyła by sama karta, tylko ja nie mam ochoty testować tego na własnej skórze w sądzie :( . Ani policja ani PSR nie będą się zastanawiać kto ma rację i tylko droga sądowa zostanie.

Edytowane przez egonic

• 3 tygodnie później...

Jaką wartość ma to pismo? Chcieć to sobie można, ale czy są ku temu jakieś podstawy prawne?

Pismo pewnie ma żadną, żądać to sobie może koło co tylko sobie zażyczy ale myślę że RZGW bez konsultacji z prawnikiem tych zakazów dla wędkarzy nie wprowadziło. ZO Mazowsze jedyne co może to kazać czekać do ogłoszenia wyników przetargu chyba w sierpniu. A nie ma pewności kto przetarg wygra. OM przejął wędkarzy, działaczy, jakieś dobra materialne ale nie upewnił się czy wody też. Widocznie działacze OM wychodzili z założenia że należy im się "jak psu buda" a tu siupryza :P .

Ale biorąc to na logikę:

umowę na dzierżawę podpisuje RZGW i Okręg Płocko-Wlocławski. To czy OM ma przestrzegać zasad umowy? Czy wywiąże się z operatu? Zamiast w RZGW rozważać jak będzie to bez kłopotu ogłasza zakaz wędkowania i ma sprawę rozwiązaną.

A to że wędkarze nie mogą łowić? a kogo i dlaczego ma obchodzić? (w RZGW).

• 2 tygodnie później...

Dla usystematyzowania tematu:

Pierwsza sprawa to odebranie przez RZGW wód dzierżawionych przez PZW w związku z "wchłonięciem" Okręgu Płocko-Włocławskiego przez Okręg Mazowiecki - albo zaryzykować, wystartować w przetargu i modlić się o pomyślne rozstrzygnięcie albo jeśli OM PZW uważa, że było bezprawne to do sądu. Na poziomie wędkarz z wedkarzem tego nie rozstrzygniemy, możemy tylko pomarudzić.

Druga sprawa to zakaz uprawiania amatorskiego połowu ryb w obwodach rybackich nie oddanych w użytkowanie innym podmiotom (w skład tych wód weszły również ww. obwody "zabrane" PZW), trochę podociekałem i moje wątpliwości się rozwiały. Wprowadzony zakaz jest wynikiem kontroli NIK w temacie „Gospodarka rybacka na jeziorach Skarbu Państwa w woj. warmińsko-mazurskim”, która miała miejsce od 07.08.2013 do 29.11.2013. Jedną z wskazanych nieprawidłowości było nie prowadzenie przez RZGW w Gdański i w Warszawie racjonalnej gospodarki rybackiej w obwodach nie oddanych w użytkowanie innym podmiotom oraz sprzedaż zezwoleń na amatorski połów ryb w tych obwodach. NIK nie kwestionuje tego, że RZGW jest uprawnionym do rybactwa w tych obwodach tak więc zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym trzeba mieć zezwolenie RZGW na uprawianie amatorskiego połowu ryb w tych obwodach. NIK wnosi aby RZGW podjęło działania mające na celu prowadzenie racjonalnej gospodarki rybackiej i do tego czasu zaprzestało sprzedaży zezwoleń  na amatorki połów ryb w tych obwodach, stąd zalecenie Prezesa KZGW dla Dyrektorów wszystkich RZGW w Polsce aby sprzedaży zaprzestać.

Tyle streszczenia, a dla wnikliwych poniżej dokumenty źródłowe:

Odpowiedź RZGW na mój wniosek dotyczący udostępnienia treści zalecenia Prezesa KZGW oraz stanowiska NIK przywołanych w komunikacie o zakazie uprawiania amatorskiego połowu ryb oraz podania podstawy i trybu wprowadzenie zakazu.

RZGW.pdf

Link do strony NIK z wynikami kontroli oraz wystąpieniami do podmiotów kontrolowanych, szczególnie polecam wystąpienie do RZGW w Warszawie – wnioski pokontrolne str. 13, a samo sprawozdanie dotyczy też innych ciekawych tematów np. populacji kormorana (str. 28).

http://www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki-kontroli-nik/kontrole,12548.html

Arturze,

dzięki za wrzucenie tych materiałów na Forum. To rzuca nieco inne światło na sytuację naszych wód po upadku OP-W.

Dziwi fakt, że Dyrektor RZGW nie udostępnił zalecenia pokontrolnego NIk wraz z notką o zakazie amatorskiego połowu ryb na wodach nie posiadających użytkownika rybackiego. Bo to NIK, co wynika z dokumentów, zalecił RZGW zamknięcie wody przed wędkarzami. Widać jesteśmy bardziej szkodnikami, niż sprzymierzeńcami na wodach Skarbu Państwa...

Tak żeby pokazać jaką presję wywierali wędkarze malutka analiza danych pokontrolnych:

najwięcej zezwoleń z badanego okresu RZGW w Warszawie sprzedało w roku 2012 i było to 490 zezwoleń o łącznej wartości 15,2 tys. zł czyli średnio 31 zł za zezwolenie, 35 zł kosztuje zezwolenie 7-dniowe, obwodów rybackich na które ogłaszane były przetargi (lecz nie udawało się ich rozstrzygnąć) było 47, czyli średnio 10 wędkarzy na obwód i każdy z nich w ciągu roku spędził nad wodą średnio 7 dni. Oczywiście bardziej realną analizę mogło by zrobić RZGW bo oni wiedzą dokładnie na jakie okresy zezwolenia były sprzedawane i ile z pośród 47 obwodów faktycznie mogły być wykorzystywane wędkarsko, znają też powierzchnię tych obwodów a takie odniesienie byłoby bardziej miarodajne.

Bez komentarza.

Tak jak ktoś już wcześniej pisał, nikogo nie interesuje żebyśmy byli nad wodą tak po prostu. Nie ma nic za darmo w tym kraju i czas żeby przejąt to do wiadomości. Pomyłka z pewnością zostanie naprawiona przy kolejnej nowelizacji. Wędkarze się upominają, to im trzeba pomóc wprowadzając czytelny zapis komu i gdzie trzeba zapłacić gdy woda nie zostanie wydzierżawiona. ;)

A tak z innej beczki.

Dlaczego obszary wodne nie są w zagospodarowaniu samorządów tak jak grunty? 

Bez komentarza.

Tak jak ktoś już wcześniej pisał, nikogo nie interesuje żebyśmy byli nad wodą tak po prostu. Nie ma nic za darmo w tym kraju i czas żeby przejąt to do wiadomości. Pomyłka z pewnością zostanie naprawiona przy kolejnej nowelizacji. Wędkarze się upominają, to im trzeba pomóc wprowadzając czytelny zapis komu i gdzie trzeba zapłacić gdy woda nie zostanie wydzierżawiona. ;)

A tak z innej beczki.

Dlaczego obszary wodne nie są w zagospodarowaniu samorządów tak jak grunty? 

też dziś o to pana posła zapytałem bo trzeba by zmienić ustawę aby wody przeszły pod samorządy ... Na dzień dzisiejszy naszymi wodami zarządza RZGW w Poznaniu odległość 200km ...Pan poseł wyraznie powiedział że KZGW ogłaszając zakaz wędkowania poszło "za bardzo na skróty" mają w środę rozmawiać w KZGW zobaczymy.

Edytowane przez Greg77