Skocz do zawartości
  • 0

Kije RHINO

pirania74

Pytanie

Proszę o opinie nt. kijków RHINO Czytałem że są mocne a właśnie szukam kija 3,00 m do 80 g na ciężką Wiślaną orkę i nie tylko Przeznaczenie kija to sumy

Proszę o opinie, może ktoś z was ma taki kij? Lub co polecacie innego? Na kij max mogę wydać 400 PLN i aby był do 80 g wyrzutu Z góry dzięki

Mam na myśli RHINO POWER SPIN 3,00 m c.w do 80 g

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja bym Ci proponował coś innego a mianowicie Beast Master Shimano

W podanej cenie powinieneś się zmieścić a kij jest nie do zarżnięcia

Nie wiem czy jest 80 ale na pewno jest 50 i 100 w długosci 270 i 300 cm

Te 3m które podałeś według mnie jest ciut za długie

Pomijając hol (dzwignie) przy tej długości kija to te 30cm przy tym wyżucie już trochę waży i męczy rękę

A w prowadzeniu wabików i kijem 2,7 powinieneś dać radę

Ja mam 3 częściowego travela HX do 100g i testowałem go na złamanie na plecionce 20lb

Nie dałem rady, zaparłem się nogami i wygiołem kija ile miałem siły.

Tylko plecionka trzeszczała na przelotkach

Z drugiej strony przy szczupłym 90+ pracował bardzo ładnie, przy gwałtownym odjeżdzie pieknie amortyzuję rybę choć gdybym musiał to pewnie bym takiego szczupłego wywalił na sztywno do góry.

Teraz sa jakieś nowe z oznaczeniem AX ponoć nieco lżejsze ale czym się różnią tego niestety już nie wiem

• 0

Ja bym Ci proponował coś innego a mianowicie Beast Master Shimano

W podanej cenie powinieneś się zmieścić a kij jest nie do zarżnięcia

Nie wiem czy jest 80 ale na pewno jest 50 i 100 w długosci 270

Te 3m które podałeś według mnie jest ciut za długie

Pomijając hol (dzwignie) przy tej długości kija to te 30cm przy tym wyżucie już trochę waży i męczy rękę

A w prowadzeniu wabików i kijem 2,7 powinieneś dać radę

Ja mam 4 częściowego travela do 100g i testowałem go na złamanie na plecionce 20lb

Nie dałem rady, zaparłem się nogami i wygiołem kija ile miałem siły.

Tylko plecionka trzeszczała na przelotkach

Z drugiej strony przy szczupłym 90+ pracował bardzo ładnie, przy gwałtownym odjeżdzie pieknie amortyzuję rybę choć gdybym musiał to pewnie bym takiego szczupłego wywalił na sztywno do góry.

@jajakub dzięki za przypomnienie kijków z serii Beast Master - kiedyś miałem w ręce z tej serii - wyglądają na całkiem solidne

Twoją radę wezmę pod uwagę Dzięki

• 0

Oglądałem kiedyś te kije i troszkę ciężkie chyba były.

Kij na sumka powinien być solidny, ale z drugiej strony jest to ciężka orka dla cierpliwych i wytrzymałych, więc może warto coś mocnego ale jednak trochę lżejszego?

Tak jajakub napisał skłaniałbym się bardziej do 2.7m niż 3.

Oprócz wspomnianych BeastMaster'ów są także Greys G-Series do 100g (według mnie jest to raczej to 80g). Znacznie poręczniejsze i przyjemniejsze kije niż Shimaniaki. Są miejsca w Wawie gdzie możesz kupić ten kij poniżej 300pln :D

• 0

Czy aby na pewno testowanych? Jak się te testy odbywały? Nad wodą? Na rybie?

Z tego co wiem Marek zabrał te wędki do Hiszpanii. Zobacz ten test- raczej nie ma tam wodolejstwa, a konkretne opinie o poszczególnych wyrobach.

• 0

Rozumiem, ze to chodzi o wedke do spiningowania...

Zarowno Rino jak i Ugly stik to ciezkie wedki, z duza zawartoscia wł. szklanego. Do trola bylyby w sam raz jak dla mnie, gdybym pozostal przy tego typu konstrukcjach...

Rino, z tego co ogladalem bardziej pasuja na wedke gruntowa niz na spining. Z dwojga zlego juz Ugly bardziej podchodzi.

O Shimano w/w nic nie powiem bo juz po sprzet z tym znaczkiem nie siegam.

Ogolnie moge powiedziec, ze jezeli to ma byc do orki w rynnach to musi byc sztywny. A jezeli z brzegu bardzo mocny rowniez.

Gumo

• 0

Tych nie ogladalem, wygladaja z rekojesci jak sygnowane do innych technik niz spining.

Mam wedki z serii graphite custom (lzejsze wydanie), wygladaja podobnie do serii Lite (takie farbowane na niebiesko przelotki).

Jak rowniez z serii Tiger (jak dla mnie wybitnie trolingowe).

Jak rowniez z serii Bigwater (da rade spiningowac ale przy sporym samozaparciu - najbardziej podobne do wedki na pilkery do 150g)

Wszystkie laczy to, ze maja duza zawartosc szkła i poza bigwaterem sa dosc miekkie.

Co wcale nie musi byc wada, zwlaszzca jak nie tzreba ciagac kopyści olowiu w rynnie.

Czyli w tym przypadku nie umiem poradzic, bo moje przemyslenia ida w kierunku blankow Lamiglasa i Talona...

Gumo

• 0

Tych nie ogladalem, wygladaja z rekojesci jak sygnowane do innych technik niz spining.

Mam wedki z serii graphite custom (lzejsze wydanie), wygladaja podobnie do serii Lite (takie farbowane na niebiesko przelotki).

Jak rowniez z serii Tiger (jak dla mnie wybitnie trolingowe).

Jak rowniez z serii Bigwater (da rade spiningowac ale przy sporym samozaparciu - najbardziej podobne do wedki na pilkery do 150g)

Wszystkie laczy to, ze maja duza zawartosc szkła i poza bigwaterem sa dosc miekkie.

Co wcale nie musi byc wada, zwlaszzca jak nie tzreba ciagac kopyści olowiu w rynnie.

Czyli w tym przypadku nie umiem poradzic, bo moje przemyslenia ida w kierunku blankow Lamiglasa i Talona...

Gumo

Fakt rękojeść mało spinningowa ,ale kijek nie ma nic wspólnego z Graphite Custom a już wogóle z pływającym Lite.

Jest sztywny i szybki a dolnik nie poddaje się tak łatwo jak w Graphite Custom.

Nie pisze ,że to cud wędka ,ale za 2-3 stówki ciężko znaleźć coś ciekawszego na rynku.

ps.Sam także wolałbym coś z Talona ,albo Lamiglasa :D

pozdro

M.