Skocz do zawartości

Bielizna termoaktywna do woderów

rd1_68

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wodery Vision Keeper i mam pytanie odnośnie bielizny termoaktywnej pod nie do brodzenia w lutym-marcu w rzekach górskich takich jak Dunajec , San. 

Jakiej firmy bieliznę stosujecie pod wodery oddychające i ile warstw .

W wyszukiwarce nic nie znalazłem.

Edytowane przez rd1_68

Jeżeli sądzisz, że bielizna sama w sobie będzie Cię grzać to jesteś w błędzie. Przejdziesz kawałek brzegiem to się rozgrzejesz, wejdziesz do wody i będziesz stać 20 min. to momentalnie zmarzniesz. Dodatkowo jak będziesz miał mocno dopasowaną bieliznę to zaburzy to krążenie w nogach co może spowodować ból.

Zastanowiłbym się nad dobrymi spodniami z polarowym podszyciem niż nad bielizną. Bielizna jest dla aktywnych.

Pozdrawiam

Salmo

+1. Jak sie malo ruszam np siedzac na lodzi(ze o staniu w wodzie nie wspomne) to w relatywnie cieplej irlandii pod 5mm neopreny zakladam kalesony i spodnie grube dresowe 2 pary skarpet i i tak marzne czesto. A na rowerze w pl w zimie latalem w dresach na lycre i nie narzekalem....

Ja uzywam jakichś Coolmaxowych lub polipropylenowych kalisraków w których wygladam jak mistrz baletu (te są do odprowadzania potu w razie czego) a jak jest zimniej to mam cienkie polarowe ocieplacze Helikona http://www.helikon-tex.com/#!/Underwear/LVL2Set/KP-UN2-PO które zazwyczaj używam w połączeniu z tymi o których napisałem wcześniej.
Inaczej...
- gorąco = coolmax i wodery na to

- chłodno = coolmax lub polipropylen + ocieplacz Helikona i wodery na to

- zimno = polipropylen + ocieplacz polipropylenowy US Army (na Allegro do znalezienia pod Bielizna polipropylenowa usa army)

- bardzo zimno = to samo co powyżej ale mało co się w wodzie pluskam ;)

Co do problemów z krążeniem... hmm nie wiem jak obcisłe musiałyby być rajtuzki ;) Lepiej mieć bardziej obcisłe niż za luźne. Więcej zmarzniemy od potu który nie zostanie odprowadzony od skóry i zostanie schłodzony przez zimną wodę na zewnątrz woderów niż przez problemy z krążeniem.

Ważne jest to żeby nie oszczędzić kasy na woderach, no chyba że lubimy kiedy jest nam zimno, jesteśmy spoceni, bo wodery nie oddychają... wtedy bez różnicy co założymy, możemy i bawełniane kalesony założyć, jak wodery nie puszczą czegoś na zewnątrz, to i tak będzie sauna w środku.

Oczywiście jestem wyznawcą wszelkich gore - texów, sreksów i pierdeksów ale coraz częściej się przekonuję, że nie ma to jak barani kożuszek na duży mróz a na nogi prawdziwe wełniane skarpety. Do woderów tym bardziej będą pasować.

• Like 1

Oczywiście jestem wyznawcą wszelkich gore - texów, sreksów i pierdeksów ale coraz częściej się przekonuję, że nie ma to jak barani kożuszek na duży mróz a na nogi prawdziwe wełniane skarpety. Do woderów tym bardziej będą pasować.

SKS Panie, jak to mówią starość k..... starość :lol:  :lol: :lol:  :lol: . 

Polecam 2 firmy Brubecka i crafta ,doskonałe są na zimne dni z domieszka merinosa.to tak do postania,jak latasz sporo z miejsca w miejsce to na górę dobry jest thermo crafta doby do biegania i łowienia mobilnego parę machnięc i dalej przez krzaki :D .dobre skarpetki tez ważnie ,ja używam spaio 

Z cywilnych gratów proponowałbym, jako pierwszą warstwę, komplet Brubeck Merino Extreme. Na to coś z Polartec Thermal Pro (najlepiej zapolować na kontraktowy "kombinezon" - spodnie na szelkach, kryją brzuch, plecy, w tym nerki i nie uciekną ;) albo Polartec High Loft (to raczej góra, ze spodniami się jeszcze nie spotkałem). Od biedy Classic 200. To minimum jeśli chodzi o warstwy. Warto zastanowić się nad zestawem z Polartec Power Stretch, jako warstwą pośrednią pom. ww., gdy ruch jest ograniczony a częściej się stoi. Fajne właściwości ma też kontraktowy polipropylen z zestawów ECWCS. Aha, tu nie ma miejsca na produkty polaropodobne. Albo ori, albo wcale ;) I nie wiąże się to ze znacznym wydatkiem, czasem wręcz przeciwnie. Jak pisali Koledzy, super ważne są grube, ciepłe skarpety.

Na koniec dodam, że aby współczesne dobrodziejstwa dawały pożądany rezultat, bielizna musi przylegać do ciała. Kropka. Problemów z krążeniem nie ma absolutnie żadnych. Z tego tytułu ma się rozumieć. Na rynku są specjalne komplety uciskowe, ale to zupełnie inna bajka i zastosowanie. Proponuję więc nie mylić tych 2 konstrukcji.

Jeśli pijesz do mnie, to wiem. I właśnie dlatego, abstrahując od roli jaką pełni warstwowe ubranie, ze względu na ciśnienie wody nie można sobie pozwolić na luźne gatki i inne fatałaszki, które pod wpływem rzeczonej wody zmienią się w harmonijkę i będą uciskać w trudny do przewidzenia sposób. Ze zwielokrotnioną siłą, o której tu mowa.

Jeśli pijesz do mnie, to wiem. I właśnie dlatego, abstrahując od roli jaką pełni warstwowe ubranie, ze względu na ciśnienie wody nie można sobie pozwolić na luźne gatki i inne fatałaszki, które pod wpływem rzeczonej wody zmienią się w harmonijkę i będą uciskać w trudny do przewidzenia sposób. Ze zwielokrotnioną siłą, o której tu mowa.

Dlatego trzeba babci powiedzieć żeby skarpety na drutach zrobiła ciut mniejsze. :)

Guzu, rzuć okiem na te kontraktowe z Thermal Pro, o których pisałem. Takie "overallsy" wchodziły bodaj do zestawu SPEAR (nie mogłem teraz na szybko znaleźć). Szelki na rzepy, raczej dopasowane. Sam korzystam z elementu ECWCS I lub II generacji (nie pamiętam  :ph34r: ). Są ciepłe, ale to tylko Classic 200, a i krój nie najlepszy (średnio dopasowany i bardziej pod wysoki wojskowy but, więc nieco odsłania dolne partie giczały  :lol: 

Guzu, rzuć okiem na te kontraktowe z Thermal Pro, o których pisałem. Takie "overallsy" wchodziły bodaj do zestawu SPEAR (nie mogłem teraz na szybko znaleźć). Szelki na rzepy, raczej dopasowane. Sam korzystam z elementu ECWCS I lub II generacji (nie pamiętam  :ph34r: ). Są ciepłe, ale to tylko Classic 200, a i krój nie najlepszy (średnio dopasowany i bardziej pod wysoki wojskowy but, więc nieco odsłania dolne partie giczały  :lol:

Raczej TU nie bede mial dostepu do takich szmatek. Podjade do decathlonu przed najblizszym wypadem weekendowym i zakupie co beda dawali.

Z tego co piszecie musi byc w miare obcisle i polarowe (odprowadzajace wilgoc). 

Mysle ze znajde...

No właśnie, ale "polarowe" nie oznacza "wszystko jedno co, byle misiowate i z tworzywa". Zresztą, komu jak komu, ale Tobie pewnie nie trzeba o tym pisać. Przerobiłem już sporo różnych, mniej lub bardziej udanych kopii produktów Malden Mills i odwrotu nie ma. Albo Polartec, albo zimno i/lub mokro ;)

Ok (nie wnikam, czy porównywałeś z Polartec'iem ;) ), wielokrotnie spotkałem się z pozytywnymi opiniami nt sprzętu oferowanego przez tę sieć.

Oby "dol" tez sie trafil rownie udany.

Zatem tego Tobie życzę. Celuj w jak najgrubszy sort. Tu, jak w motoryzacji - "There is no replacement for displacement". Musi być grubo :D

Edytowane przez Dienekes