Skocz do zawartości

Bielizna termoaktywna do woderów

rd1_68

Rekomendowane odpowiedzi

Thermal Pro jest kapitalny, ale nie za te pieniądze. Za logo płaci się tu calkiem sporo. Cieplejszą alternatywą jest High Loft. Na dniach dotrze do mnie kurtka z tego materiału. Dam znać, co i jak.

Edytowane przez Dienekes
  • Like 1

Niestety, jak napisał Fatso, materiałowo prawdziwej alternatywy w zasadzie nie ma. Nie w tym zakresie termicznym. Producentów też, jak na lekarstwo. Większość klepie na tańszych 200 classic.

Myślę, że fajne kombo to extreme merino, jako pierwsza warstwa, na to secik (góra i rajtki :D ) z Power stretch, jako druga warstwa i bluza z High Loft na trzecią. Jak w nogi zimno, są świetne biby do ECWCS z Polartec Classic 200. Wydatek ok.100 zł. Mam, polecam. A już absolutnym wypasem jest bib z zestawu SPEAR (Polartec Thermal Pro). Niemal nieosiagalny, ale czasem pojawia się tu i tam.

• Like 1

Radziu dobrze prawi, od jakiegoś czasu korzystam z takiego setu , bielizna termo, strech lub polartec i  kurtka primaloft, na nogi podobnie, termo i spodnie polartec a na nie śpiochy. Do -5, -7 jest pełen komfort. Taki set przy łowieniu aktywnym np. na pstrągach jest idealny, gdybym łowił stacjonarnie z lodu zamiast polarteca na nogi brałbym spodnie primaloft jako 2 warstwa. Primaloft nie należy do najtańszych ale biorąc pod uwagę, że to wydatek na kilka sezonów i jest na prawdę ciepło to uważam że warto.

• Like 2

I zawita ciepło :) Poszukaj tego SPEARa. Ma kapitalny krój - kalesono-koszulka chroni plecy. Super istotna cecha. Bib z ECWCS zresztą też, tylko szelki ma upierdliwe i mniej zakrywa. O, pamiętam, że VISION miał w swojej ofercie takie rajtki z Thermal Pro.

Edyta:

http://www.visionflyfishing.com/page.php?page_id=33&c=44&pid=188

Edytowane przez Dienekes
  • Like 1

I zawita ciepło :) Poszukaj tego SPEARa. Ma kapitalny krój - kalesono-koszulka chroni plecy. Super istotna cecha. Bib z ECWCS zresztą też, tylko szelki ma upierdliwe i mniej zakrywa. O, pamiętam, że VISION miał w swojej ofercie takie rajtki z Thermal Pro.

Edyta:

http://www.visionflyfishing.com/page.php?page_id=33&c=44&pid=188

Popatrze :) 

W Tk Maxx jest za 99 zł (99 za spodnie i 99 za bluzę) ta:http://www.xtm-shop.com/merino-thermals-c-38_30.html

Mało o niej opinii, a te które znalazłem pozytywne. Kupiłem dziś bluzę. Zobaczymy. 

Edytowane przez AdasCzeski

Przejrzałem metki i pudło. Nie ma info ile tej wełny jest. Wszędzie są opisy 100% australian merino, ale to musi oznaczać, że jest 100% z tej wełny tylko pewnie tyle, że ta która jest jest 100 % merynos. Poza tym jeden opis chyba gęstości splotu 230g/m2 Potem i tego już nie rozumiem 20,5 microns (średnica włókna?) i 40s/1. 

Popper... mam takie. Miękkie, ale jak to neopren. Natomiast to rozcięcie jest bardzo sprytnym rozwiązaniem. Zdecydowanie łatwiej się je zakłada. Używane do zwykłych woderów nie powodują, że spodnie się memłają i trzeba poprawiać, prostować... czas tracić jak tam ryby już czekaja.

:) 

Popper... mam takie. Miękkie, ale jak to neopren. Natomiast to rozcięcie jest bardzo sprytnym rozwiązaniem. Zdecydowanie łatwiej się je zakłada. Używane do zwykłych woderów nie powodują, że spodnie się memłają i trzeba poprawiać, prostować... czas tracić jak tam ryby już czekaja.

:)

Wróciłem właśnie i mogę co nieco napisać.

Mam neopren (te z fotki powyżej).

Mam też i inne. Nieomal identyczne ale wewnątrz mają taką "ciepłą" wyściółkę. Nazywają to Airpren.

Te z Airprenu są zdecydowanie lepsze. Cieplej i mniej a właściwie wcale wilgoci.

Testowałem w woderach neoprenowych Cormorana, które mają wklejone buty gumowe bez jakiejkolwiek wyściółki.

Te drugie warte są polecenia http://hurch.pl/airprene-fleece-socks-p224.html

Nie wiem tylko, czy do śpiochów z wklejoną skarpetą też się nadadzą?

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, osobiście też jestem na etapie poszukiwania ubrań wędkarskich, głównie na szwedzkie akweny i od osób z którymi tam łowiłem mówią krótko, bielizna termiczna zaczyna działać i spełniać swoją funkcję dopiero kiedy się ruszamy, pocimy itd. Nie ma kompletnie sensu jak stoimy w miejscu i łowimy. Więc popieram babcine skarpetki :)

• Like 1

Ja dopiero zaczynam więc jedyne łowienie to było z łodzi i głównym czynnikiem przed którym się chroniłem to wiatr. Wystarczyło założyć cokolwiek co nie przepuszcza wiatru i było cieplutko. Ale w przypadku aktywności gdzie się bardziej pocimy to w takim układzie ubrania termiczne jak najbardziej się sprawdzą.

• 2 tygodnie później...

Ten portal zgromadził spinningistów, przede wszystkim. My czasami się pocimy. Ja, nawet zimą ;)

SORRY!! ,że się wtrącam ale czy to nie trąci dyskryminacją? 

Bo ja też jestem "pływający" i chętnie ciepło się ubiorę.

Pozdrawiam wszystkich rzucających 

To  "spiningistów przede wszystkim" mnie zmyliło i stąd moje zdziwienie bo na spławik też chętnie popatrzę z wody.

Nie żebym się czepiał bo nie taki zamiar miałem ale gdyby stało "brodzących spiningistów ..." to nie zwrócił bym uwagi na to.

Jeszcze raz CIEPŁO pozdrawiam

• 4 tygodnie później...