longmanp Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam wszystkich fanów castingu, jestem na etapie kupna mojego pierwszego zestawu castingowego.Przez wiele lat łowiłem klasycznie szczupaki przynętami w zakresie 10g-30g i w koncu postanowiłem przejsc na łowienie większymi przynętami w zakresie 30g-80g(tudzież 90g) co automatycznie skierowało moje zainteresowanie na sprzęt castingowy w związku z jerkami.Jeśli chodzi o kij to jestem prawie zdecydowany.Ogladałem Batsona IMB 845(2,13m 10g-60g),chcę jeszcze obejrzeć St.Croix PC66HF,PC70HF(zastanawiam się nad PC70HF2), ciekawiła minei też Xzoga Taka-60 do 150g ale z braku mozliwości sprawdzenia blanku w Warszawie muszę sobie odpuścić.Kolejna sprawa to multiplikator i tu zaczyna się jazda.Round czy niskoprofilowy.W pracowni wędek polecono mi do tak dużych prznęt rounda z powodu pojemnej szpuli oraz wytrzymaołosci mechanizmu. Budżet na multika to około 600-700zł, w jednym z warszawskich sklepów usłyszałem że w tym przedziale to tylko Abu Garcia C4 5601.W kwestii rounda zniechęca mnie kwestia mniejszej poręczności i braku hamulca magnetycznego co w przypadku początkujacego castingowca może być frustrujace.Przeczesując fora internetowe znalazłem informacje że niskoprofilowe multiplikatory dają radę w pracy z takimi przynętami.A więc multiplikator niskoprofilowy: Abu Garcia Revo SX sporo dobrych opini ale względem I i II generacji przy III powtarzający się probelm z blokada szpuli, Abu Revo S podobna konstrucja i obawiam się że będzie ta sama bieda. Shimano Curado tu z kolei problem z zakupem wersji E(Polski rynek jest do d..y), boje się ze nizsze modele nie poradzą sobie z gramaturą przynęt. Daiwa Tatula nowośc jeszcze nie sprawdzona,dosc duże przełożenie i opinie że serwis Daiwy jest tragiczny. W tym samym sklepie polecano mi Team Dragon hs200il- 5 lat gwarancji i serwisu,obawiam się że jakośc pracy tego multiplikatora będzie kiepska ( wiadomo maluchem też można ale..) Co do innych marek to ciężko coś zdecydować,wyżej wymienione to najczęstsze multiki w tym przedziale ceneowym. Zdrowo rozsądkowo należało by w takim razie zdecydować się na rounda ale niski profil kusi. Proszę o sugestie,porady,wyjaśnienia wzgledem i kijków oraz młynków.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Premier HF ogarnie ten zakres przynęt, można go upolować w ludzkich $. Mag basy z końcówkami 5 w oznaczeniu również są kijkami do takich przynęt. Czy Batson czy coś innego to juz kwestia ceny, dostępności i preferencji co do akcji bo jednak minimalnie potrafią się różnić.Multi, w sumie trochę zależy od ręki. Jednym wygodniej trzyma się niskie profile bo łapkę mają poniżej standartu. Inni z uwagi na wytrzymałość wybiorą rounda gdy nie mają problemu z jego wielkością. Na pewno I generacja Revo S i SX byłaby dobra. Nowszych nie miałem okazji poużywać. Scorpiony 1501 i odpowiadające im Curada także są dobrym wyborem. Z roundów klasyka Abu 4601/5601 jest łatwy do znalezienia i spokojnie wytrzyma kilka lat. Dragona nie znam wcale, nie pałam też chęcią poznania.zdaje się że on ciut niżej wagowo pracuje. Magnetyk niekoniecznie ułatwia rzuty, odśrodkowy jest całkiem przyjemny w użyciu. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez woblerwz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o okrąglaki abu to 4601 5601 6601 itp mają te same bebechy, a ich jedyną różnica jest szerokość, a co za tym idzie pojemność szpuli 4601 rzuca komfortowo od 10gr, 5601 od 15gr wszystkie wymienione rzucają śmiało do 100gram, a przy klockach 20-100gram, to szczerze nie będziesz musiał zmieniać za często nastawów hamulca rzutowego....raz ustawisz i masz spokój na długo. Zresztą jakby co to 3 śrubeczki odkręcasz ręcznie wyjmujesz szpulkę i w razie potrzeby włączasz lub wyłączasz bloczek i spokój. PS: Tak jak Wojtek zauważył, magnetyk niekoniecznie ułatwia. Ja osobiście wolę odśrodkowy Edytowane 12 Stycznia 2014 przez minecjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Są ludzie, którzy Curadziakami normalnie miotają jerkami w podanym zakresie wagowym; przy okazji powinieneś znaleźć 201E bez większego problemu w czeluściach ebaya Scorpion 1501 - tak jak każdy młynek da radę, tylko trochę maławy będzie, jeżeli chciałbyś rzucać przynętami w górnym zakresie podanego przez siebie c.w. Mimo wszystko radziłbym się przekonać do betoniarek - wcale nie są nieporęczne, rzuty są porównywalne do rzutów "płaszczakami"; zresztą wiekszość jerkującej braci obstaje przy roundach. Jeśli dobrze poszukasz powinieneś znaleźć w internecie C6 record w granicach 800zł - będziesz z niego znacznie bardziej zadowolony niż z C3/C4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 EMMS ale Scorpion1501 to jest to samo co Curado 201E, tyle, że na rynek japoński, więc różni je aż kolor Tańsza wersja Recorda to Solid Blaze 4601...młynek klepany przez Abu Garcia dla EC....łożysko na wodziku itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie wiem skąd ludzie biorą C4 5601 za taką kasę. Revo S nie ma tego problemu z blokadą szpuli.Tatula ma problemy z wodzikiem, przynajmniej tak słyszałem z serwisu Daiwy. Wyginający się , pękający system wodzika.Na czym to faktycznie polega nie wiem. Daiwa średnią półkę zapchać czymś musiała Czy w Type R też ten problem wystepuje też nie wiem.Ze wszystkich Revo 1/2/3 gen będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodas Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam! Poszukaj Shimano Citica 201E (można kupić w super stanie b.tanio) mam, używam do jerków nawet 120g. Po za tym do jerków nie musisz mieć jakiegoś pancernego multika przecież tylko zwijasz luz, a jerka i tak ciągniesz " z kija"(dziwnie zabrzmiało ). Mocniejszy - trwalszy multik moim zdaniem trzeba mieć do dużych SDR-ów i dużych woblerów (które dają popalić przekładni) Serdecznie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof27031 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 proponuje Abu Orra Sx, niski profil a ludzie na tym forum piszą, że i 100 gram pociągnie bez problemu, do tego cena 450zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 @minecjusz W bebechach może faktycznie są podobne, jednak szpula scorpioka w porównaniu z CU jest znacznie mniejsza dokładnie 14/190(CU) do 12/120(Scorpion) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Bardzo dziękuję za tyle postów. Właśnie myszkuje po polskim EBay i znalazłem w GB nówkę. Citica 200E za 600zl,czym ona się różni od 201E?Warto się tym zainteresować :-) Edytowane 13 Stycznia 2014 przez longmanp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Tylko że pech bo right hand czyli lewą trzymam a prawą kręcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Za ta cene Citica , spora cena, nie oplaca sie jej sciagac. Nie lepiej jakiegos Revo SX/STX ? Do tej Orry Sx 2 nie jestem przekonany , ten sam problem z REVO 3 gen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Shimano Chronarch 201E7 left hand z USA za 546zl plus 80zl przesyłka. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Shimano Chronarch 201E7 left hand z USA za 546zl plus 80zl przesyłka. Co o tym sądzicie?Rozumiem, że w razie czego uwzględniłeś też cło i VAT (dodatkowo pewnie co najmniej 200 zł)? coś na ten temat (mam nadzieję, że aktualne) m.in. tu http://community.ebay.pl/t5/Transakcje-mi%C4%99dzynarodowe/C%C5%82o-i-vat-za-kupno-z-USA/qaq-p/50593 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 No racja z oplatami wychodzi. 760zł,ale pytanie czy spełni moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Spelnic spelni. Ja jednak wole Abu. W dziale sprzedam jest tez Curado 201 DHSV . Zoorientuj sie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 A ja jako 'fanboy' proponuję nieustająco Daiwa Luna 103/203... tak, są multiki wygodniejsze, lepsze/ gorsze, droższe/tańsze, itd ale Luna jest po prostu solidna, niezawodna i ładna.Jak się dobrze rozejrzysz to masz nowy z USA w zakładanym budżecie (o ile oczywiście cła i vat nie doliczą) :-)Obsłuży wszystko co wymieniłeś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) longmanp,jakiego wzrostu jesteś ? Z łódki będziesz łowił ? Moim zdaniem lepiej wziąć krótszy kij. Na łódce łowiłem kijem 198cm i przy wzroście 184cm nie miałem zbyt dużo miejsca do podciągania w dół,dlatego też żeby było wygodniej,to przesiadłem się na o wiele krótszą jerkówkę. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Bartek_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Mam 192cm,dotąd łowiłem Batsonem 198cm i jest to długość mi odpowiadającą,ciężko znaleźć fajny kij poniżej tej 198cm.Łowię tylko z łodzi. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez longmanp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Abu Revo STX 1 gen - nowy wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Nowy jak najbardziej. A gdzie nówkę można dostać? Edytowane 13 Stycznia 2014 przez longmanp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Pisz na priv mam 2 takie sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) A ja budżetowo na początek proponuję wędzisko w jednoskładzie Dragon Ultima 1,98 40-80 gr i do tego Quantum Cabo 21PTS . Edytowane 14 Stycznia 2014 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Do tych 500 Ultimowych można dołożyć jeszcze 200-250 i wyszarpać Premiera StC, myślę że komfort będzie znacznie wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmanp Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja już nabyłem Abu Revo Stx 1 gen:-D.Jeszcze przedemną sprawdzenie St.Croix Premier i jak mi podpasuje tylko czekać na 1 maj ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi