Skocz do zawartości

Castingowy zestaw na szczupca

longmanp

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem budżetowo.Na początek różnice w zakupie wydałbym na jerki,przypony i plecionkę.Może koledze po kilku wyprawach znudzi się casting?I wtedy jak to się mówi psu w D....pę.A St.Croix w castingu jak dla mnie klasa sama w sobie .Mam i polecam.

St.Croix PC66HF 198cm 14g-42g 627zł

Przy takiej temperaturze testy multika nie są dobre. Ręka mocniej marźnie niż przy zwykłym kołowrotku. No chyba, że teść dziany i kartoflisko w szklarni.... . 

A tak powaźnie przy pierwszych rzutach mocno magnetyk skręć.

Edytowane przez godski

chlopie, nawin sobie zylke, wez jakis duzy hak (sam hak) i obetnij trzonek przy samym kolanku, posmaruj to cyjanoakrylem i zamontuj sobie jakas 15 cm gume na trzonku od tego haka, chowajac oczko w gumie ... i bedziesz mogl sobie cwiczyc rzuty spod reki, flipping, skipping i co tam jeszcze daja bezposrednio w domu, bez mrozow, orania pola i wybijania okien u starego w szklarni ... gwarantuje ci, ze jak sie nauczysz 3-4 technik rzutow do celu to wiosenne rzucanie na odleglosc samo przyjdzie ...  bez wywyolywania rechotu polowy forum i calej wsi ;)

przepraszam najmocniej, teraz doczytalem, ze jeszcze wedki nie posiadasz ... :rolleyes:  przypomnialo mi sie jak ciele jeszcze w dupie bylo a cygan dzieci napier#@&$! zeby mleka nie rozlewaly :ph34r:

Przy St.Croix PC66HF 198cm 14g-42g ciężko będzie ćwiczyć rzuty spod ręki z 15 cm gumą :)

chlopie, nawin sobie zylke, wez jakis duzy hak (sam hak) i obetnij trzonek przy samym kolanku, posmaruj to cyjanoakrylem i zamontuj sobie jakas 15 cm gume na trzonku od tego haka, chowajac oczko w gumie ... i bedziesz mogl sobie cwiczyc rzuty spod reki, flipping, skipping i co tam jeszcze daja bezposrednio w domu, bez mrozow, orania pola i wybijania okien u starego w szklarni ... gwarantuje ci, ze jak sie nauczysz 3-4 technik rzutow do celu to wiosenne rzucanie na odleglosc samo przyjdzie ...  bez wywyolywania rechotu polowy forum i calej wsi ;)

przepraszam najmocniej, teraz doczytalem, ze jeszcze wedki nie posiadasz ... :rolleyes:  przypomnialo mi sie jak ciele jeszcze w dupie bylo a cygan dzieci napier#@&$! zeby mleka nie rozlewaly :ph34r:

Dziś macałem St,Croix PC66HF no i rzeczywiście kijek z dużym zapasem mocy,po założeniu przynęty 80g czuć było że może wiecej.Wedłu sprzedwacy zaczyna dobrze współpracować od 20g,Zastanawia mnie tylko dość krótki dolnik wędki,który kończył się około 12-15cm od łokcia,czy w przypadku holowania dużej rybu będzie wygodny?Ktoś ma jakies spostrzeżenia na ten temat?

Dziś macałem St,Croix PC66HF no i rzeczywiście kijek z dużym zapasem mocy,po założeniu przynęty 80g czuć było że może wiecej.Wedłu sprzedwacy zaczyna dobrze współpracować od 20g,Zastanawia mnie tylko dość krótki dolnik wędki,który kończył się około 12-15cm od łokcia,czy w przypadku holowania dużej rybu będzie wygodny?Ktoś ma jakies spostrzeżenia na ten temat?

Mi taki dolnik nie pasuje. Podobny jest w Avidzie. Dlatego się go pozbyłem. Niewygodnie rzucało mi się oburącz.

Mam PC66MHF2 i mam podobne zdanie jak @godski, mi też taki krótki dolnik przeszkadza... za to dolnik w takim PC70HF2 (dłuższy o 5cm) jest dla mnie OK. I nie przeszkadza mi przy holu ale... przy rzutach cięższymi przynętami...

Edytowane przez Jano

W Batsonie(pod kołowrotek ze stałą szpulą) robionym w FC dolnik mam dłuższy i obawiam że będę się wkurzał przy zmianie wedęk w czasie łowienia.Kurde a już byłem zdecydowany na tego Stc, więc pozostaje mi znowu zwrócić się w kierunku customów.Jakieś sugestie co do blanków w granicach 2m.

Pewnie dlatego, że na forum piszą, że st.croix są niedoszacowane a taka guma na "półtora uncjówce" będzie za lekka i nie będzie optymalizacji względem mocy wyrzutowej wędki a masą przynęty B)

Nie do końca. Są techniki dla kija od miotły, nic się nie musi ładować. Rzut jest z ręki i multika (pitching np) a dla nawet sporego multika 1/2 oz to już rozsądny ciężar.

To była ironia z mojej strony ;)

Edit: Dolnik jak wszystko kwestia gustu, staram się rzucać jednorącz a nawet jak dwoma to lekko sobie tylko pomagam i krótki dolnik mi pasuje, jest bardziej "mobilny", że tak to ujmę.

Edytowane przez Tomek88