Skocz do zawartości
  • 0

Pstrąg na jigi

kamilos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki. Rzeczywiście, takie prowadzenie sie sprawdza, też przy innych przynętach.

Jigi robiłem na główkach 1,5g i 0,8g na mustadach. Chciałem też spróbować na hakach muchowych z główkami do nimf i obawiałem się, że mogą być za lekkie.

• Like 1

• 0

Ja teraz łowię na hakach muchowych z główkami wolframowymi w rozm. 4,5-4,8. Bliżej lata będzie jeszcze lżej. Żyłka min. 0,18(niżej nie schodzę) i jest ok jak dla mnie. Lekki jig prowadzony z nurtem, lub po skosie na okrętkę na prostkach jest bardzo skuteczny ... . Szczerze polecam. Warto ukręcić sobie kilka takich wabików.

Edytowane przez pawlikowski

• 0

A to i ja pokaże moje kogutki, wykonuje je w gramaturze od 1gr do 4gr , sam odlewam główki na hakach matzuo sicle , najlepsze efekty w postaci rybek przynoszą mi kogutki w stonowanych kolorach z mała ilości flesza , połączenie piór z kryzą z strzyżonej sarny.

post-46482-0-12258300-1458248118_thumb.jpg

post-46482-0-48987600-1458248143_thumb.jpg

• Like 7

• 0

Hej to pudełko to tylko jako magazyn dla kogutów i na pokaz na targi, do kamizelki nie da rady bo 23x31cm .

Kupiłem u Adama w Caddis , był na targach w Poznaniu i tam sobie kupiłem,  teraz dokupiłem drugie , bedzie na mikro jigi .Cenowo cos ok 60 zł

Edytowane przez Piotr Lipiec
  • Like 2

• 0

Czy jest ktoś kto regularnie łowi lipienie na jigi i  robi to z premedytacją , nastawia się na nie  ?  Co do sprzętu to jestem ukierunkowany i kompletuję . Natomiast co do przynęt jigów i techniki pod lipienia to w zasadzie nie wiem nic , aczkolwiek udało mi się złowic jednego właśnie na jiga ( pstrągowego raczej ) . Mam mozliwość świadomie powędkować za lipieniami bo jest ich sporo tam w yorkshire ;)  a , że na muchę nie łowię to pozostaje mi jigowanie .

• Like 1

• 0

Raz trafiłem lipienia na jiga jak jeszcze za wiele nie umiłem wycziłem go pod patykiem i porowadziłem koło niego. Teraz jak umiem wiecej (przynajmniej mi sie zdaje) to lipa straszan lipienie olewaja jiga . Po wyczajeniu lipienia ide wyzej i spuszczałem mu pod nos urwanego twistera na haku kiełzowym jakis zainteresowania były ale małe chetnie wysłucham rad.

• Like 1

• 0

Czy jest ktoś kto regularnie łowi lipienie na jigi i  robi to z premedytacją , nastawia się na nie  ?  Co do sprzętu to jestem ukierunkowany i kompletuję . Natomiast co do przynęt jigów i techniki pod lipienia to w zasadzie nie wiem nic , aczkolwiek udało mi się złowic jednego właśnie na jiga ( pstrągowego raczej )

Nie łowię lipieni z premedytacją na jigi, ale w ubiegłym roku połowiłem tych pięknych ryb dość sporo. Z tym, że przynętą był mikrojig, na haku #10 lub #12, główki wolframowe 3,8-4,0. Na jednym wypadzie trafiło mi się 9 szt. ( w przedziale 30-42cm ). Także można dość skutecznie łowić lipienie na mikrojigi. Co do prowadzenia to kwestia gdzie łowimy. Ja starałem się prowadzić sierściuchy jak najbardziej naturalnie. Na jigi pstrągowe tez się trafiają, ale wg. mnie to już zbyt spora przynęta, muszą być naprawdę agresywne, żeby takie zajadać.

• Like 1

• 0

A ja osobiście mam sporo problemów z łowieniem na jig. Przy prowadzeniu pod prąd słabo pracuje przynęta i wydaje mi się mało skuteczna, natomiast przy sprowadzaniu z prądem jiga czy gumy mam bardzo dużo pustych brań, nawet niejednokrotnie widać jak przynęta odbija się od atakującej ryby :/

• 0

hmm ja pokrótce łowię tak  Zasada podstawowa trzymaj się denka i jig musi naturalnie wyglądać i pracować więc nie wolno go po prostu zwijać trzeba łowić z opadu i podbijać szczytówką idealne do takiego łowienia są wolniaki ciężki jig w moim łowieniu nie był skuteczny bo szybko opadał na dno łowienie wymaga cierpliwości i pokory, najlepiej łowić w górę rzeki i prowadzić z prądem podszarpując jiga. Dobrze zrobiony jig z ogonkiem lisa lub marabuta czy zonkera musi pracować. Żyłka w miarę miękka i dobrze widoczna może być fluo z kawałkiem fluorocarbonu, brania potrafią być delikatne i należ zacinać każde szarpnięcie lub przytrzymanie żyłki. @Bugi jeśli łowisz z prądem to staraj się rzucać na drugą stronę rzeki i sprowadzać jiga po łuku w swoją stronę lub całkiem łowić po skosie. 

• Like 3

• 0

hmm ja pokrótce łowię tak  Zasada podstawowa trzymaj się denka i jig musi naturalnie wyglądać i pracować więc nie wolno go po prostu zwijać trzeba łowić z opadu i podbijać szczytówką idealne do takiego łowienia są wolniaki ciężki jig w moim łowieniu nie był skuteczny bo szybko opadał na dno łowienie wymaga cierpliwości i pokory, najlepiej łowić w górę rzeki i prowadzić z prądem podszarpując jiga. Dobrze zrobiony jig z ogonkiem lisa lub marabuta czy zonkera musi pracować. Żyłka w miarę miękka i dobrze widoczna może być fluo z kawałkiem fluorocarbonu, brania potrafią być delikatne i należ zacinać każde szarpnięcie lub przytrzymanie żyłki. @Bugi jeśli łowisz z prądem to staraj się rzucać na drugą stronę rzeki i sprowadzać jiga po łuku w swoją stronę lub całkiem łowić po skosie. 

Ja już w sobotę zobaczę czy Kolegi jigi ładnie pracują. Wybieram się na Dunajec z pełną gamą kolorów i rozmiarów. Mam tylko nadzieję, że wody mi za bardzo nie zbrudzi bo cały czas leje. A może Kolega jeszcze mi i innym podpowie, które teraz chodzą najlepiej na Dunajcu, bo widziałem, że Kolega odwiedził ostatnio nasze strony z niezłym wynikiem połowów.

• Like 1

• 0

Witam. Jestem tu nowy, ale za pstrągami ganiam od ćwierć wieku.

Jak dla mnie najlepszy i najbardziej uniwersalny jest jig z czarnego marabuta z takimż palmerem na tułowiu. Pozdrawiam wszystkich pstrągomaniaków. C&R!

post-63149-0-00832900-1463142960_thumb.jpg

Edytowane przez FarioQ
  • Like 6