Skocz do zawartości
  • 0

Pstrąg na jigi

kamilos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolejna, po twichingu, skuteczna metoda kuszenia pstrągów, a jakże od niej odmienna ;)

Najlepiej łowi mi się lekkimi jigami. No, chyba, że trzeba praktycznie "w miejscu" zejść na znaczną głębokość. 

Najskuteczniejsze wydaje mi się łowienie z prądem, poprzez wybieranie luzu i tylko lekkie kontrolowanie przynęty i animowanie jej ruchami nadgarstka. Nurt prowadzi nasz wabik, a my tylko zachowujemy z nią kontakt i czasem dodajemy "kopa".

Kolejnym sposobem, jaki mi się sprawdził, jest również prowadzenie z nurtem, ale rzucając przynętę w poprzek nurtu. Prowadzenie jest nieco bardziej agresywne, z uwagi na nurt napierający na wybrzuszoną linkę. Brania miewam zarówno na wprost siebie, podczas dryfu po łuku, jak i "na wyjściu", kiedy przynęta ustawia się prawie na mojej wysokości, a nurt zapewne wypycha ją nieco do powierzchni.

• Like 5

• 0

Mi osobiście najlepiej sprawdzają sie koguty w całości z marabuta z krótkim ogonkiem i ubogim. Z uwagi na łowiska na których łowię stosuję główki 1-1,5g im lżejsza główka tym pewniejsze zassanie. Zazwyczaj z mojego doświadczenia ryby reagują na albo spokojne albo agresywne prowadzenie.

Wachlarz po łuku i gwałtowne opuszczenie przynęty nad miejscem gdzie spodziewam sie ryby, następnie przytrzymanie i 2 krótkie podciągnięcia z nadgarstka i zatrzymanie.

Mi osobiście do mówienia z prądem lepiej sprawdzają mi sie jigi w stylu zonkera lub włosianki ściągane miarowymi podciągnięciami w stalym rytmie niezbyt długie, ale przy takim łowieniu wg mnie lepiej jest jeśli sie da prowadzić przynętę w poprzek nurtu.

Zazwyczaj nie ma problemu z zacięciem.
Kilka razy do roku zdarzają mi sie sytuacje gdy ciężko rybę zaciąć. Wtedy u mnie pomaga popuszczenie przynęty po braniu i zacięcie z opóźnieniem.

Jesli chodzi o kolory to sprawdzały mi sie białe, czarne z marabuta oraz szare zonkery.

Zimą jeszcze przy wyższej zimnej wodzie bladoróżowe. Łowiłem pstrągi równie na inne kolory ale zawsze w tym samym dniu na te powyższe wyniki były przynajmniej takie same a zazwyczaj lepsze.

Łowię na żyłkę 0,16 kijem 2,28 3-18 g

Połamania Adrian

• 0

Panowie, może polecilibyście jakiś budżetowy kij nadający się do łowienia pstrągów na jigi?

Musiałby ogarniać jigi na główkach 2-4 gramy.

Dobrze byłoby gdyby nie miał też problemów z drobno pracującymi woblerami do 5 cm.

Moja obecna okoniówka ma dość elastyczny dolnik, obawiam się, że mógłby być problem z zacięciem pstrąga na jiga.

z góry dzięki.

• 0

Panowie, może polecilibyście jakiś budżetowy kij nadający się do łowienia pstrągów na jigi?

Musiałby ogarniać jigi na główkach 2-4 gramy.

Dobrze byłoby gdyby nie miał też problemów z drobno pracującymi woblerami do 5 cm.

Moja obecna okoniówka ma dość elastyczny dolnik, obawiam się, że mógłby być problem z zacięciem pstrąga na jiga.

z góry dzięki.

Może to źle zabrzmi, ale nie ma takiego kijka. Z seryjnych nie znam wędki, co by była mocna a zarazem dawał czucie jiga na główce 2g. Powiem więcej, bardzo często branie sporego kropaska na jiga jest niezauważalne. O braniu wiesz dopiero, gdy poczujesz rybkę na wędce.

Oczywiście mogę się mylić. Jednakże ja na pstrągi stosuję mocny sprzęt. Nie schodzę z żyłką poniżej 0,20mm (lata złych doświadczeń z cieńszymi linkami) Wędki od 2/3/5 gram do 14/15/18 gram

W tym roku zamierzam iść dalej w moc. Będę również stosował jigi i wcale mi nie będzie przeszkadzało, że nie mam kontaktu z jigiem 1, 2 gramy.

Ale co wędkarz to inna teoria, tak więc może inni koledzy pomogą.

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Zazwyczaj nie ma problemu z zacięciem.

Kilka razy do roku zdarzają mi sie sytuacje gdy ciężko rybę zaciąć. Wtedy u mnie pomaga popuszczenie przynęty po braniu i zacięcie z opóźnieniem.

Jesli chodzi o kolory to sprawdzały mi sie białe, czarne z marabuta oraz szare zonkery.

Zimą jeszcze przy wyższej zimnej wodzie bladoróżowe. Łowiłem pstrągi równie na inne kolory ale zawsze w tym samym dniu na te powyższe wyniki były przynajmniej takie same a zazwyczaj lepsze.

Łowię na żyłkę 0,16 kijem 2,28 3-18 g

Połamania Adrian

Pstrągów na jigi nie lowilem za duzo jakos nie moglem.sie przekonac do przynet tego typu dopiero w ubieglym roku zacalem stosowac i jak już to dokładnie te same kolorki preferuje czarny i bialy a do tego czerwony .Latem kiedy żar się leje z nieba wobler wtedy wydaje sie bezużyteczny bo ryb jak by w rzece nie było zakladam jiga w jednym z tych trzech kolorow i ryby jak by wrócily . nagle w miejscu gdzie na woblera nic sie nie dzialo mam kilka bran z rzedu bo w jednym miejscu potrafi siedziec po 2/3 ryby

ps. twoja wedka to SG buschwacker ? uzywam tego smego modelu i fajnie mi sie tym lowi ale jigami powyzej 4g lzejszych w ogole nie czuje w tym roku pod jigi bede miał muchoweczke przerobiona na spina :) juz jestem ciekawy jak sie sprawdzi na kropasach :)

Edytowane przez Adam L.
  • Like 1

• 0

Adam, tak teraz tym kijem.

Ja nie mam problemu z czuciem brań. Może kwestia grubości żyłki u Ciebie?

Wziąłem go bo chciałem coś krótkiego i szybkiego w zacięciu (na miękkich ja mam problem z wcięciem się ale to jest kwestia tego jaki kto ma refleks pewnie, więc spiningi lubię szybkie a muchówki o wolniejszej akcji), ten mi spasował na sucho w sklepie, po tym jak złamałem daiwę powermesh 3-18g.

Łowię główkami max 2g, na moich łowiskach to wystarczające, nie wiem jak u Ciebie.

Zdarzało mi się zimą lub łowiąc lekkimi przynętami poniżej grama (nimfa chruścika na złotogłówce) zacinać obserwując ruch żyłki nad powierzchnią wody.

Kij fajny i radził sobie z kleniami po 55cm czy ponad 50 cm jaziem, kilowym karasiem na jiga czy ptrągami 45+

Natomiast czuje się że to kij bez mocy w dolniku, ja natomiast łowię z ustawionym luźno hamulcem. i daje radę, nietrafione to prążkowanie skracające rzut i końcowa przelotka powinna być wieksza bo zawija się o nią żyłka czasami, ale nie jest to coś co zmusiłoby mnie o zmiany kija ten mi jakoś leży:)

Co do spadów na jigi/gumy wydaje mi się, że w sporej części jest to kwestia holu.

Ja łowię na jigi na pojedynczym krótkim haku z cienkiego drutu i zawsze łowiąc tymi przynętami podczas holu trzymam kij wysoko i naprawdę mam sporadyczne spady.

• 0

Chyba nie ma różnicy. Po prostu hak jest odwrócony, może przynęta dzięki temu dłużej posłuży ;) W ubiegłym roku kilka kropków złowiłem na takie ślajzury, ale różnicy nie zauważyłem. Ukręcę też kilka normalnych, zobaczymy jak wypadnie porównanie :) 

• 0

Chyba nie ma różnicy. Po prostu hak jest odwrócony, może przynęta dzięki temu dłużej posłuży ;) W ubiegłym roku kilka kropków złowiłem na takie ślajzury, ale różnicy nie zauważyłem. Ukręcę też kilka normalnych, zobaczymy jak wypadnie porównanie :)

Zastanawiało mnie, czy sa po prostu skuteczniejsze w twoim odczuciu.

Ja przy wiązaniu tradycyjnym przebijam skórę zonkera hakiem i wtedy dowiązuję. Zazwyczaj nie robię przewijki z drutu, ale robię je trochę któtsze więc zwykle pstrągi nie skubią za ogon.

• 0

Rozumiem, co do skuteczności to ciężko powiedzieć ;) Tak, czasami zdarza się, że podskubują za ogonek, ale w tej dłuższej wersji ładniej pracują. Wiadome coś kosztem czegoś, ale w zupełności się zgadzam :) Może Adrian wrzucisz jakieś fotki z jigami? Chętnie bym podpatrzył i coś wykorzystał w swoich :)

• 0

Generalnie nie ma filozofii. Wykonany przed chwilą w 15 sekund ????

Robiłem na początku różne wariacje ze skrzydełkiem, crystal flashem i jeżynką przez tułów, ale ta wersja okazała się najskuteczniejsza na moich łowiskach.

Zostaly mi tylko trociowe zonkery wiec jak uzupelnię zapasy wstawie mojego ślajzura.

Po wrzuceniu do wody doskubuję ogonek. Jeśli mam skubnięcia to skracam go podczas łowienia

• 0

Fajny :)) Z czego ogonek ?

Zonker w królika

Te głowki to 1g z krótkim hakiem, więc ja mam zaledwie klika milimetrów skórki za hakiem

srebrny tułów

czerwona lub pomarańczowa bródka z koguta tylko żeby od czasu przebijała spod główki.

Nie wiem, czy macie podobnie, ale mi bardzo dobrze spawdza się taki jak ten pierwszy tylko biały.

Z tym, że im więcej w wodzie i bardziej nabierze jej koloru z osadu i po atakach pstrągów i trochę się przybrudzi tym jest skuteczniejszy?

Na początku robiłem obfitsze przynęty bo wydawało mi się, że takie będa bardzej mieszały, ale pstrag świetnie widzi nawet w brudnej wodzie małe owady, które nie robią zamieszania.

Poza tym im bardziej mialem wyskubane ogony w jigach tym lepiej pstrągi na nie reagowały :) i jakoś się przekonałem do takiego nic na główce.

Popper bardzo fajna włosianka 

• 0

Wczoraj zapomniałem zabrać swoje świeżoukrecone jigi ale od czego jest kolega @Pawlikowski. Poratował mnie w patowej sytuacji efektem czego rozpocząłem sezon kropkiem ocierajacym się o forumowe minimum co na naszych rzeczkach jest bardzo fajnym wynikiem.

94da7e90e248d26a29ec169f39c5da93.jpg

3a7033a8b4e1b66f49e309f0952a36a3.jpg

Edytowane przez Milan
  • Like 9