kamilos Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mam pytanko do kolegów z forum w jaki sposób trzeba prowadzić jiga? Jak najlepiej łowić z prądem czy pod prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukaszryba Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 bardzo ładne:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Od jakiegos czasu z jakimis tam wynikami cwicze na przynety z wlosia i pior podczas moich prob pstragowych.Byc moze kogos zainteresuja informacje tu zawarte : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-spiningowe-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-2015-2017/ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukaszryba Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Guzu... bardzo fajnie piszesz, podzielam Twoje opinie... naturalna prezentacja przynęty to jest to, tak naprawdę nigdy się do końca nie wie jak taka przynęta zapracuje w wodzie jak wpadnie w jakiś wir lub coś takiego, to jest właśnie to co kusi te rybki bo zachowuje się naturalnie a nie idzie po sznurku jak np wobler. Zawsze gdzieś tam zablyska to raz z tej raz z tamtej strony czy trochę ja podniesie do gory itd. Wiara w przynętę też jest ważna i no właśnie... co najważniejsze... pojedynczy haczyk...gdyby każdy lowil pstrągi ma pojedyncze haki to było by super:) jeszcze na bezzadziorowe to już miodzio:) powodzonka z rybami:) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paziu499@o2.pl Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Witam szanowne grono. Poszukuję główek wolframowych o gramaturze 1,2 i 1,5 grama. Macie może jakieś namiary na taką biżuterię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikrobajt Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zaadoptuj czeburaszki wolframowe do cienkich haczyków pewnie będą pasować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilczybilet Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam szanowne grono. Poszukuję główek wolframowych o gramaturze 1,2 i 1,5 grama. Macie może jakieś namiary na taką biżuterię?Masz tutaj, od jednego z forumowiczów http://jerkbait.pl/topic/111403-czeburaszki-mandulehaki-decoyowner/page-1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Luckyguliver Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Ja teraz łowię na hakach muchowych z główkami wolframowymi w rozm. 4,5-4,8. Bliżej lata będzie jeszcze lżej. Żyłka min. 0,18(niżej nie schodzę) i jest ok jak dla mnie. Lekki jig prowadzony z nurtem, lub po skosie na okrętkę na prostkach jest bardzo skuteczny ... . Szczerze polecam. Warto ukręcić sobie kilka takich wabików.A jak pogodzic lekki zestaw do miotania takich wabikow z obecnoscia duzych pstragow w rzece? Dodam ze wstydem, ze na koguta jeszcze nic nie zlapalem choc probowalem kilka razy Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Remek, najlepiej godzi to muchówka I prezentacja przynęty i zachowanie ryby na kiju są diametralnie inne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 A jak pogodzic lekki zestaw do miotania takich wabikow z obecnoscia duzych pstragow w rzece? Dodam ze wstydem, ze na koguta jeszcze nic nie zlapalem choc probowalem kilka razy Remek, najlepiej godzi to muchówka I prezentacja przynęty i zachowanie ryby na kiju są diametralnie inne. Muchoweczka ze sznurem muchowym, albo spining z zylka.Mozna tak, mozna tak : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-spiningowe-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-2015-2017/ http://jerkbait.pl/blog/18/entry-480-przygoda-w-terenie-czyli-co-w-styczniu-mo%C5%BCe-si%C4%99-wydarzy%C4%87-w-trakcie-trwania-teleexpresu/ Dla ulatwienia sciezki poszukiwan dodam, ze nie zawsze trzeba lowic na przynete wielkosci pchly. A przyneta z naturalnych materialow, o dlugosci 5-6 cm, daje sie spokojnie rzucac zylka 0.23 mm i nie trzeba isc w jakies pajeczynki Powodzenia! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Luckyguliver Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Z wiekszymi przynetami takimi jak Twoje spin 8-10lb sobie poradzi to pewne. Gorzej katapultowac te drobinki Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno? Edytowane 21 Grudnia 2018 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Z wiekszymi przynetami takimi jak Twoje spin 8-10lb sobie poradzi to pewne. Gorzej katapultowac te drobinki Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno?Odnośnie przepisów to mogę tylko powiedzieć jak to jest na odwiedzanych przeze mnie łowiskach.Zdążają się dyskusje, tak jak zdążają się dyskusje, tym którzy łowią na nimfę na "metoda żyłkową" ...Jak to wygląda na łowiskach w PL, niestety nie odpowiem. Nie bywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Adrian Tałocha Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Jeśli łowisz spiningiem nie możesz lowic na łowiskach flyfiashing only. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Luckyguliver Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 A ja zawsze myslalem ze tu chodzi o sama przynete a nie jak ja podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Odpowiem z punktu widzenia SSR - na wodach PZW absolutnie nie mozesz tak łowić. Dyskusja ze przynęta jest identyczna nie ma sensu, ponieważ RAPR jasno określa metodę muchową jako użycie kołowrotka o ruchomej szpuli, sznura muchowego i przyponu o długości nie większej niż dwie długości wędziska. Wszelkie próby obejścia przepisu bardziej utrudnią łowienie niż mają sens. Tyle mówią przepisy. Oczywiście ze technicznie UL z nimfą i muchówka metodą żyłkową nie różnią sie dla ryby niczym. Przepisy natomiast są inne i ich musimy sie trzymać. Wzięcie do ręki muchówki otwiera sporo horyzontów i mozliwosci, z których mikrojig/ciężka nimfa, szybko okazują sie najmniej fascynujące. Dodam złośliwie, że największymi obrońcami wód fly fishing only, są neofici łowiący na żyłkę. Najgłośniej krzyczą o złym i zbrodniczym spinningu, o łamaniu wędek i rąk, o cięciu opon... ci co żyłą i ciężkim wolframem orają dno, a jeszcze rok wcześniej nie wiedzieli co to jętka. Tak samo jak ci, co rzucili papierosy - żądają linczu palaczy, a nawróceni komuniści - krytykować duchowość mnichów z Atos. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bob74 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) ...a technicznie, Ktoś może próbował zestaw castingowy i sznur muchowy ? ... Edytowane 22 Grudnia 2018 przez bob74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 ...a technicznie, Ktoś może próbował zestaw castingowy i sznur muchowy ? ... Nie wiem czy sznur się szybko nie obrazi, jak go zaczniesz przez wodzik nawijać na szpulkę multika 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ten może da radę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Próbowano juz sto lat temu: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateush Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno?Na znanych mi rzekach w UK gdzie jest zapis "fly only" niestety nie można łowić zestawem spinningowym . Nawet jak śmigasz malutka nimfą ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 akhenaton Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) Witajcie koledzy,Chciałbym trochę odświeżyć wątek i zaprezentować pudełko jigów, które z powodzeniem stosuję w swoich okolicach. Gramatura przynęt w zakresie 0,8-2,5. W większości są to połączenia piór oraz sierści lisa i sarny. Do tego delikatnie iskrzący dubbing. Kolorystyka w przewadze stonowana. Dziękuję wszystkim, którzy mieli wpływ na ten wątek. Dzięki Ich postom, udało mi się wypracować skuteczny sposób na tworzenie własnych przynęt. Działają skutecznie na kropkowańce w moich lokalnych rzeczkachPozdrawiam Edytowane 30 Marca 2019 przez akhenaton 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Ładny arsenał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kamilos
Mam pytanko do kolegów z forum w jaki sposób trzeba prowadzić jiga? Jak najlepiej łowić z prądem czy pod prąd?
Top użytkownicy dla tego pytania
22
10
6
6
Popularne dni
14 Sty
16
15 Sty
15
2 Lut
11
13 Sty
9
Top użytkownicy dla tego pytania
pawlikowski 22 odpowiedzi
Adrian Tałocha 10 odpowiedzi
Milan 6 odpowiedzi
Flame 6 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2014
16 odpowiedzi
15 Sty 2014
15 odpowiedzi
2 Lut 2016
11 odpowiedzi
13 Sty 2014
9 odpowiedzi
Popularne posty
pawlikowski
Taki mały arsenał na początek 2018 roku
pawlikowski
Ja z @Milanem uganiałem się za pstrągami na weekendzie. Milan miał jedno wyjście do wobka, ale strzałem w dychę okazały się jigi. Łowiliśmy przynętami do 1,5g max. Urwałem dzisiaj jednego ... na drzew
pawlikowski
Ostatnie moje wypociny. W końcu udało się wybrać na kropki na weekendzie. Fajnie sprawdziły się oliwkowe pijaweczki, ale bardziej odważne kolorki również dawały radę.
Opublikowane grafiki
146 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi