Skocz do zawartości
  • 0

Pstrąg na jigi

kamilos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od jakiegos czasu z jakimis tam wynikami cwicze na przynety z wlosia i pior podczas moich prob pstragowych.

Byc moze kogos zainteresuja informacje tu zawarte :

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-spiningowe-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-2015-2017/

• Like 6

• 0

Guzu... bardzo fajnie piszesz, podzielam Twoje opinie... naturalna prezentacja przynęty to jest to, tak naprawdę nigdy się do końca nie wie jak taka przynęta zapracuje w wodzie jak wpadnie w jakiś wir lub coś takiego, to jest właśnie to co kusi te rybki bo zachowuje się naturalnie a nie idzie po sznurku jak np wobler. Zawsze gdzieś tam zablyska to raz z tej raz z tamtej strony czy trochę ja podniesie do gory itd. Wiara w przynętę też jest ważna i no właśnie... co najważniejsze... pojedynczy haczyk...gdyby każdy lowil pstrągi ma pojedyncze haki to było by super:) jeszcze na bezzadziorowe to już miodzio:) powodzonka z rybami:)

• Like 4

• 0

Ja teraz łowię na hakach muchowych z główkami wolframowymi w rozm. 4,5-4,8. Bliżej lata będzie jeszcze lżej. Żyłka min. 0,18(niżej nie schodzę) i jest ok jak dla mnie. Lekki jig prowadzony z nurtem, lub po skosie na okrętkę na prostkach jest bardzo skuteczny ... . Szczerze polecam. Warto ukręcić sobie kilka takich wabików.

A jak pogodzic lekki zestaw do miotania takich wabikow z obecnoscia duzych pstragow w rzece? Dodam ze wstydem, ze na koguta jeszcze nic nie zlapalem choc probowalem kilka razy :rolleyes:

Edytowane przez Luckyguliver

• 0

A jak pogodzic lekki zestaw do miotania takich wabikow z obecnoscia duzych pstragow w rzece? Dodam ze wstydem, ze na koguta jeszcze nic nie zlapalem choc probowalem kilka razy :rolleyes:

Remek, najlepiej godzi to muchówka :)

I prezentacja przynęty i zachowanie ryby na kiju są diametralnie inne.

Muchoweczka ze sznurem muchowym, albo spining z zylka.

Mozna tak, mozna tak :

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-spiningowe-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-2015-2017/

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-480-przygoda-w-terenie-czyli-co-w-styczniu-mo%C5%BCe-si%C4%99-wydarzy%C4%87-w-trakcie-trwania-teleexpresu/

Dla ulatwienia sciezki poszukiwan dodam, ze nie zawsze trzeba lowic na przynete wielkosci pchly. A przyneta z naturalnych materialow, o dlugosci 5-6 cm, daje sie spokojnie rzucac zylka 0.23 mm i nie trzeba isc w jakies pajeczynki ;)

Powodzenia!

• Like 4

• 0

Z wiekszymi przynetami takimi jak Twoje spin 8-10lb sobie poradzi to pewne. Gorzej katapultowac te drobinki :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno?

Edytowane przez Luckyguliver

• 0

Z wiekszymi przynetami takimi jak Twoje spin 8-10lb sobie poradzi to pewne. Gorzej katapultowac te drobinki :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno?

Odnośnie przepisów to mogę tylko powiedzieć jak to jest na odwiedzanych przeze mnie łowiskach.

Zdążają się dyskusje, tak jak zdążają się dyskusje, tym którzy łowią na nimfę na "metoda żyłkową" ...

Jak to wygląda na łowiskach w PL, niestety nie odpowiem. Nie bywam.

• 0

Odpowiem z punktu widzenia SSR - na wodach PZW absolutnie nie mozesz tak łowić. Dyskusja ze przynęta jest identyczna nie ma sensu, ponieważ RAPR jasno określa metodę muchową jako użycie kołowrotka o ruchomej szpuli, sznura muchowego i przyponu o długości nie większej niż dwie długości wędziska.

Wszelkie próby obejścia przepisu bardziej utrudnią łowienie niż mają sens.

Tyle mówią przepisy. Oczywiście ze technicznie UL z nimfą i muchówka metodą żyłkową nie różnią sie dla ryby niczym. Przepisy natomiast są inne i ich musimy sie trzymać.

Wzięcie do ręki muchówki otwiera sporo horyzontów i mozliwosci, z których mikrojig/ciężka nimfa, szybko okazują sie najmniej fascynujące.

Dodam złośliwie, że największymi obrońcami wód fly fishing only, są neofici łowiący na żyłkę. Najgłośniej krzyczą o złym i zbrodniczym spinningu, o łamaniu wędek i rąk, o cięciu opon... ci co żyłą i ciężkim wolframem orają dno, a jeszcze rok wcześniej nie wiedzieli co to jętka. Tak samo jak ci, co rzucili papierosy - żądają linczu palaczy, a nawróceni komuniści - krytykować duchowość mnichów z Atos.

• Like 4

• 0

Na znanych mi rzekach w UK gdzie jest zapis "fly only" niestety nie można łowić zestawem spinningowym . Nawet jak śmigasz malutka nimfą ... 

• Like 2

• 0

Witajcie koledzy,

Chciałbym trochę odświeżyć wątek i zaprezentować pudełko jigów, które z powodzeniem stosuję w swoich okolicach. Gramatura przynęt w zakresie 0,8-2,5. W większości są to połączenia piór oraz sierści lisa i sarny. Do tego delikatnie iskrzący dubbing. Kolorystyka w przewadze stonowana. Dziękuję wszystkim, którzy mieli wpływ na ten wątek. Dzięki Ich postom, udało mi się wypracować skuteczny sposób na tworzenie własnych przynęt. Działają skutecznie na kropkowańce w moich lokalnych rzeczkach

Pozdrawiam

f4c92b909127b46d255973e4ab1f8c49.jpg11a11f5a8296793b6ed4a89dc7f94ce9.jpgf9109625f981baa525766123e95e3922.jpg

Edytowane przez akhenaton
  • Like 8