Skocz do zawartości
  • 0

Naprawdę mocne agrafki.

peresada

Pytanie

Witam!

Miałem dziś na kiju szczupaka którego oceniam na 115-120cm

Naprawdę potężna ryba - takiej jeszcze nie widziałem.

Niestety zawiodła agrafka( 50lb od stamina ). Możecie się domyśleć jak się teraz czuje. Szukam zatem naprawdę mocnych agrafek - które bez problemu przechodzą przez oczko główki jigowej.

Od razu napiszę - nie spinwal.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na sumy wystarczaly agrafki offshore anglers okolo 50LB. Byly dosc duze na dlugosc ale za to dalo sie to odpiac...

Jedne z drozszych a wiec najpewniej dobrych robi Sampo.

Tak to juz jest, wszystko jest cacy....do czasu az sie zostanie dobrze trafionym...

Przy okazji przejrzalbym i reszte tego typu akcesoriow, zeby nie puscilo co innego. Jak stosujesz mocne wedzisko to poszedlbym nawet w strone 50LB terminatorow (masz od razu caly przypon)

Gumo

• 0

Kiedyś dostałem od użytkownika Mysha (jeszcze raz dzięki) wspomniane agrafki SOLVKROKEN - i śmiem twierdzić, iż nie ma w jakiejkolwiek wodzie kaczodziobego King-Konga który przy poprawnie wyregulowanym zestawie mógłby je pokonać.

Więc gorąco polecam.

Oczka główek stosowanych przy połowie dużych szczupaków powinny bez problemów być obsłużone przez podlinkowane przez Tarlosa SOLVKROKEN'y.

PZDR

Zanderix

• 0

witam!

wielkie dzięki za wszystkie posty.

zakupiłem te norweskie SOLVKROKEN. byłem przekonany że mój zestaw jest wystarczająco mocy ( teminator 50lb) ale nie wytrzymała agrafka. z reszta hol był dość dramatyczny ( ryba w zwadach itp, łódka wożona wiatrem po rzece) no i legendarna siła ryb z shannon, gdzie 90-tka potrafi nieźle wojować. mimo niedosytu było to piękne przeżycie. następnym razem będzie lepiej.

pozdrawiam!

• 0

Wczoraj, w zestawie z taką agrafką, przeciągałem łajbę @tornado, pod słaby prąd, w pobliżu krawędzi odrzańskiego warkocza. Wytrzymał cały zestaw (PP 20 lb+przypon) a zakleszczoną w zaczepie główkę jigową, uwalniałem odczepiaczem Grom

Ciekawe, czy Takiego szczupala również by wytrzymała?

• 0

Kuba, pisałem po krawędzi warkocza. Może z tym pod prąd przedobrzyłem Embarassed . Zabrzmiało jakby rzeczywiście w nurcie. Już poprawiłem.

Fakt, od strony wewnetrznej (klatki) ale , nawet z @tornado a pokladzie :mellow: . Tam od wewnętrznej prąd jest mocno spowolniony ale jednak ciągnie.

Wiesz jak się, w klatkach, nurt układa.

Chodzi mi nie tyle, o to: pod prąd, co o masę całej łajby, wraz z zawartością pokładu. Jak na taką agrafeczkę i taki zestawik całkiem nie mało.

Osobiście byłem wytrzymałością (nie agrafki) lecz całego zestawu dość mocno zaskoczony.

PS.

Znany Ci kijek MC (ten który mi niedawno opisywałeś), wygiąłem dosłownie po rękojeść.

• 0

Witam,

ktoś już napisał SOLVKROKEN szczerze polecam.

Tarłoś

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/products.php?groups= 5&assortment=56&producer=903&kind=4521

Stracilem w zeszlym roku troche zaufanie do nich, kiedy w niewyjasniony sposob uwolnil mi sie wiszacy na tej dziwnej agrafce Fatso 10 - pech chcial, ze byl tonacy... :(

Pod wzgledem wytrzymalosci natomiast sprawiaja dobre wrazenie.

Pozdrawiam --Yacar?--

• 0

Na zdjęciu agrafka która ma wszystkie agrafki pod sobą :D Robię je sam. Niegdyś robił je Dam albo Cormoran. Nic z tego spaść nie może bo przy wielkim obciążeniu zaciśnie się jak pętla i potem ryba musiała by zerwać drut. Ta na zdjęciu jest zrobiona z 0,8 mm. Nie wiem ile wytrzyma ale na pewno grubo ponad 50 kg.

post-158-1348913946,3924_thumb.jpg

• 0

Przy okzazji tematu zapytam, czy ktoś już ma, jakieś pozytywne doświadczenia, z tym produktem?

Kupiłem ze względu na stosunkowo niewielką długość - nie przekracza 14 mm długości.

Oczywiście, po jakimś okresie użytkowania, postaram się sam coś o nich napisać :D

No tak. I bez użytkowania, już widzę problem :( .

Te podwójne ramiona, złożone do kupy. To się nijak, nie zmieści, do przeciętnego oczka, w haku główki jigowej.

Nie wiem, czy da się to wiązać, do plećki, odwrotnie, wbrew logice, czyli właśnie na tym złożeniu.

Wówczas jednak, pozystaje problem, z ewentualną szbką wymianą przynęty na inną.

Pozostają raczej tylko przynęty, ze sporym oczkiem zaczepowym (wobler, jerk itp.), bądź dodatkowym kółeczkiem łącznikowym.

Jak ktos nie musi......... :unsure:

post-160-1348913952,3664_thumb.jpg

• 0

Waldek

Są to typowe agrafki do zestawów karpiowych.

Wytrzymują duże obciążenia, pozwalają bardzo szybko zmieniać przypony karpiowe.

Polecam w/w wzór firm: Korda i Fox.

Inne firmy stosują ten sam model z dwoma zagiętymi wąsami do środka.

Nie polecam - lubią wypinać krętlik lub przynętę.

Pozdrawiam