Skocz do zawartości

SHIMANO TWIN POWER JDM 4000 vs Twin power 4000SW

Krzysiek184

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice między tymi dwoma kręćkami? Modele z rocznika 2011.

Pierwsza roznica jest taka, ze TP SW 2011 nie istnieje ;)

Istnieje TP SW 09... A roznic w konstrukcji jest sporo. Poza nazwa i rozwiazaniem dotyczacym posuwu szpuli to wiele tych dwoch modeli nie laczy.

Edytowane przez Guzu

Pierwsza roznica jest taka, ze TP SW 2011 nie istnieje ;)

Istnieje TP SW 09... A roznic w konstrukcji jest sporo. Poza nazwa i rozwiazaniem dotyczacym posuwu szpuli to wiele tych dwoch modeli nie laczy.

Jednak warto pytać. Od razu czego ciekawego się dowiedziałem. :D

A jeśli chodzi o walory użytkowe to, czy warto dołożyć kase do TP SW 09?

To wiekszy kolowrotek (ten TP SW). Ciezszy o 40 g. Konstrukcyjnie TP SW ma wieksze kolo przekladni. Oba maja posuw na walku. Szpule od TP SW nie pasuja do TP. Krobki tez nie.

Czy "warto", to zalezy do jakiego lowienia. 

TP SW PG, szybkoscia nawoju zblizony do TP 11 to maszyna do srednio ciezkiego i ciezkiego spiningu.

TP SW XG, ktory nawija niemal 100 cm, ale wazy niemal 350 g to maszyna do ciezkich zabaw gumowymi przynetami w toni slodko i slonowodnej.

Na ich tle TP 2011 to kolowrotek do sredniego lowienia. Duzo bardziej pasujacy do slodkowodnych zastosowan typu bolen, sandacz. Na pewno duzo bardziej uniwersalny. Rowniez ze wzgledu na swoja wage (310 g).

Ja się broniłem przed zakupem SW jak się dało.

Ale teraz jak spróbowałem to dobrze że uległem.

Ta waga  nie jest wcale odczuwalna.

Waga też tak bardzo by mi nie przeszkadzała bo kiedyś łowiłem Stradiciem 4000FH. Pytam i pytam bo coraz bardziej skłaniam się do wersji SW. Głównie chodzi mi o bolenia i szczupaka.

Jozi a ty do łapania jakich rybek używasz TP SW?

SW 4000 to półtora 11'. Siłą rzeczy musi być mocniejszy. Jeśli waga nie będzie Ci przeszkadzać to zdecydowanie polecam modele SW. Wersja Pg to niesamowita moc, której nie mają żadne inne maszyny w tym rozmiarze, no może turek force i modele daiwy hc. Oprócz mocy otrzymujesz jeszcze przyjemną pracę.

Jozi, a gdzie masz stopkę kołowrotka podczas trzymania wędki?

Między trzecim a czwartym palcem licząc od kciuka.

Właśnie do takiej długości kija chcę ten młynek. A jaki masz knob w tej korbie i jakie przełożenie kręcka?

Przy XG knob jest płaski przy PG ta duża gula, przełożenie 6,2:1-kręci bez oporów bo ma odpowiednio długą korbę.

Czyli tp sw pg i tp sw xg różnią się od siebie przełożeniem ale można się spodziewać podobnej mocy.

Patrzyłem na te kołowrotki aby ściągnąć z Japoni,orientujeci się Panowie jaki procent trzeba doliczyć na cło z wartości kołowrotka?

Jak się nie uda to 23%Vat+3,5%cło :) .

Czyli tp sw pg i tp sw xg różnią się od siebie przełożeniem ale można się spodziewać podobnej mocy.

Patrzyłem na te kołowrotki aby ściągnąć z Japoni,orientujeci się Panowie jaki procent trzeba doliczyć na cło z wartości kołowrotka?

Spodziewanie sie podobnej mocy to niestety myślenie bardzo zyczeniowe.

Pg to power gear.

A slowo power oznacza m.in. moc.

Warto pamiętać ze to kolowrotki do ciężkiego łowienia. Wysoka jakość wykonania tego nie zmienia...przynajmniej w moich oczach/ rękach.

Miłego kręcenia

A jak jest ze startem w wersji XG? Chodzi mi o początek kręcenia. Jak używałem Stradica GTM z podobnym przełożeniem to czyć było wyraźny opór na początku.

Nie wiem o czym mówisz :) .Tu masz korbę a nie korbkę, start jest miodzio, jak w normalnym przełożeniu.

A jak jest ze startem w wersji XG? Chodzi mi o początek kręcenia. Jak używałem Stradica GTM z podobnym przełożeniem to czyć było wyraźny opór na początku.

Nie wiem jak jest w wersji PG 09 ale w poprzedniej czyli 02 jest różnica. PG to jest koń pociągowy i nie straszne mu ciężkie warunki kiedy HG woli jednak lżej. Mimo to uważam, że i tak wielka moc drzemie w nowym XG (tego mam choć nie używałem jeszcze) i nie czuć żeby mu coś przeszkadzało w starcie :) .

Prawda jest taka, że jeśli nie miał ktoś wcześniej styczności z modelami PG to nie wie i nie będzie wiedział co to za siła, a model XG będzie (bo jest) wtedy i tak lux maszyną ;)