Jako, że za pasem początek sezonu na sandacza, myślę że warto byłoby trochę ożywić temat połowu tej rybki. Ja generalnie nie mam zbytnich sukcesów tym temacie, ale w tym roku biorę się ostro do roboty i na ten sezon jest to mój cel nr 1.
Mam do Was kilka pytań: łowie na zaporówkach które niestety mają jednolite dno (ok. 2,5 m głebokości)i linię brzegową na całej długości. W związku z czym nie ma tam takich typowych (książkowych ) stanowisk sandaczowych. Zbiorniki są przepływowe, tzn. zaczynają się i kończą tamą. Pływa w nich sporo sandacza i są one łowione na trupka w nocy, ale niestety spiningistom dają się przechytrzyć baaaardzo rzadko (również z opadu). Macie jakieś pomysły jak można by dobrać sie do tych ryb w takich zbiornikach (latem wzdłuż brzegu prawie na całym zbiorniku pojawia sie ok 2 m pas roslinności)? Ja planuje zdecydowanie zwiekszyć gramaturę główek (łowie na kopyta 8-12 cm, na główkach z reguły 7 g) do 12-15 g oraz spróbowac sił spiningu nocą na woblery.
Prosiłbym jeszcze o Wasze opinie na temat stosowanie przy połowie tej ryby na gumy przyponów (np. wolfram)-zdarzają się szczupaki. Czy gumy mocujecie bezpośrednio na plecionce czy zawsze na agrafkach?
Pytanie
kamillo1
Jako, że za pasem początek sezonu na sandacza, myślę że warto byłoby trochę ożywić temat połowu tej rybki. Ja generalnie nie mam zbytnich sukcesów tym temacie, ale w tym roku biorę się ostro do roboty i na ten sezon jest to mój cel nr 1.
Mam do Was kilka pytań: łowie na zaporówkach które niestety mają jednolite dno (ok. 2,5 m głebokości)i linię brzegową na całej długości. W związku z czym nie ma tam takich typowych (książkowych
) stanowisk sandaczowych. Zbiorniki są przepływowe, tzn. zaczynają się i kończą tamą. Pływa w nich sporo sandacza i są one łowione na trupka w nocy, ale niestety spiningistom dają się przechytrzyć baaaardzo rzadko (również z opadu). Macie jakieś pomysły jak można by dobrać sie do tych ryb w takich zbiornikach (latem wzdłuż brzegu prawie na całym zbiorniku pojawia sie ok 2 m pas roslinności)? Ja planuje zdecydowanie zwiekszyć gramaturę główek (łowie na kopyta 8-12 cm, na główkach z reguły 7 g) do 12-15 g oraz spróbowac sił spiningu nocą na woblery.
Prosiłbym jeszcze o Wasze opinie na temat stosowanie przy połowie tej ryby na gumy przyponów (np. wolfram)-zdarzają się szczupaki. Czy gumy mocujecie bezpośrednio na plecionce czy zawsze na agrafkach?
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi