Skocz do zawartości

Kropkowo okoniowy casting czyli Abu revo LT i FX802-1x

Zander Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się od kolegów dowiedzieć co sądzicie o takim zestawie.

W necie jest trochę informacji, jednak są one mało konkretne.

Zależy mi o opiniach lódków którzy mieli w ręku kijek,młynek.

Jak widzicie ten zestaw przy kropkowaniu przede wszystkim

wobkami, czasem dzigami. Jak on się ma do łowienia okoni.

Do ilu można skrócić ten patyk aby nie stracił właściwości bo 8 stóp to dla mnie

tu macz.

Pozdro,

ZH

Ja myślę że ok 15cm to max co możesz zdjąć od szczytu z długości niewiele się zmieni, 2,30 to i tak chyba będzie przy długo + 2-3lb mocy powinno przybyć. Ja mam na takie akcje 2,07 również obcinkowany z 2,20 i najchętniej jeszcze bym zszedł z długości, czasem idealny byłby 1,70 ;)

Sławek, Zander mówi o wersji telescopic do 8 lb.

Taki kij ma na pewno Mifek. Nawet są fotki ugięcia gdzieś na forum.

Kilka tych kijów zbroił Buri z m.pl, to on pisał o ich skracaniu. Skraca się rurę od dołu, to nie ma wpływu na moc.

ABU LT nie posiadam, ale LTX. 

Fajny młynek i polecam. 

Jednak skracanie kija od góry? 

Ja skróciłem 2 cm. 

Nie posiadam akurat tego Blanku, jednak ciężko wyobrazić, że skracając 10 cm nie otrzymamy pały? 

Co innego skracanie od dołu. 

Jest to Blank teleskopowy, przy którym rękojeść jest teleskopowa. 

Myślę że do skracanie od dołu będzie w miarę mało problematyczne. 

Jeżeli będę skracał wędkę od góry, to dlaczego miał by "nowy blank"  być mocniejszym? 

Z 2-8 lb może będzie 3-8 lub 4-8 lb ale jaki wpływ ma mieć skracanie od góry aby blank stał się mocniejszy? 

Jedyne co sobie wyobrażam, to w dolnej części blanku, jego dodatkową mata obwinąć. 

Ze względu na przełożenie nie stosuje go do wobków. 

Małe jigi miota wspaniale. Jednak muszę przyznać, że zadowolony byłem dopiero po wymianie łożysk. 

Na oryginałach odległość 25 metrów na 4 gramowej główce było wyzwaniem. No i kończyło się czasem ptasiem gniazdem. 

Teraz jest komfortowo i bez stresu. 

Młynek godny polecenia, jeżeli cię troszkę szersza konstrukcja nie przeszkadza.  ;)

Witam,

nie scinaj kija od szczytu i to tak dużo, straci całkowicie swoje właściwości! (  ścinanie tyle ze szczytu to błąd w sztuce )

Jeżeli to jest teleskop ( szcyt wchodzi w dolnik ) to zastanów sie nad inny blankiem.

Pzdr.

Tarłoś

• Like 1

Witam,

nie scinaj kija od szczytu i to tak dużo, straci całkowicie swoje właściwości! (  ścinanie tyle ze szczytu to błąd w sztuce )

Jeżeli to jest teleskop ( szcyt wchodzi w dolnik ) to zastanów sie nad inny blankiem.

Pzdr.

Tarłoś

Generalnie to jade do Łukasza do GD i tam z nim pogadam na temat tego telescopika.

czy warto ścinać czy nie.

Tarłoś ,dobrze radzi ,jak zjedziesz tyle na szczycie ,to będziesz mógł się drągiem od krów odganiać .Jedynie z dołu ,tylko jaki sens ,kiedy są fajne blanki w długości 218cm np,taki M1  MXS72L obleci okonia bez problemu,a pstrągowe wobki włącznie z tymi większymi 7cm.DF pod okonia cuper tak maks 10g całej przynęty,choć zależy ile przycięty,ale pod wobkami5cm będzie raczej klękał.

Edytowane przez Dąbek 111

Kolego @Dąbek111 również będę chciał pomacać w gdansku te m1 bo słyszałem

że są zaje..te. Nie uparłem się na tego teleskopika ale na m.pl niejaki buri i kilku innych

piszą ze ten fx802-1x jest stworzony na kropki a i okonia również da radę.

• 2 tygodnie później...