El_Mariaczi Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 kolego ;witeg; sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.ktoś kto chce zacząć przygodę castingową jak wspomniałeś lepiej nie schodzić poniżej 10-15g z wabikami-z tym się zgadzam i dodam że najlepiej użyć przynęt w przedziale 15-25g uwzględniając słynnego slidera 7cm.a ww max jest do 18g czyli będzie pracował na granicy wytrzymałości lub będzie przeciążony co spowoduje krótkie rzuty lub złamanie kija-chyba że opis kija jest sporo zaniżony.poza tym multi do tego kija raczej z ul.a to są spore koszta.kolego ;spini;zastanów się co tak naprawdę chcesz.pytasz o kijek do 60g który obsłuży spore jerki w tym slider 10cm [i tu np. bym polecił kijka z serii dragon milenium],a kupujesz kij który ledwo obsłuży najmniejsze jerki.kijek dragona silwer edition 14-35g także sobie odpuść-jest bardzo szybki i ciężko będzie ci nauczyć się rzucać,poza tym daje radę z przynętami nawet do 45g.natomiast jak wspomniałeś w pierwszym poście do jerków do 30g kijek poniżej 2m ciężko będzie ci znależć.może diaflex 1.98m do 28g[są w dobrej cenie] ale nie miałem okazji pomacać.według mnie rewelacyjnym kijem jest już ciężko dostępna seria dragona destiny 2.25g 10-30g.co do multi szukaj shimano citica 201 lub któryś z modeli abu revo.całkowicie nie masz racji jego maksymalny cw jest zaniżone o ponad 2x to jest wędką z USA tamte cw na ogół są o wiele zaniżone, przeznaczona do łowienia tamtejszych BASSów, możesz śmiało kupować tego maxa mi go polecił jeden z bardziej doświadczonych forumowiczów kupiłem nie żałuje, łownie nim na 30 gramowe przynęty i z palcem w D@pie mógłbym jeszcze dołożyć, więc kolego nie patrz na Cw bo one prawdy Ci nie powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 właśnie liczyłem na to że odezwie się ktoś kto miał okazję poławiać tym kijem,szkoda tylko że dopiero teraz.co do td se 14-35g oczywiście że się da łowić sliderem 7cm lecz komfort żaden i dla kogoś kto zaczyna łowić castem ten kij najlepszym rozwiązaniem nie jest i może łatwo się zrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arielos24 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Sprawa kija już postanowiona,zakupiony został Team Dragona SilverEdition 198cm 14-35 g ,czy jest to dobry wybór ćzy może jednak mniej to się okaże już na wodą,lubie cięte kije więc jestem dobrej myśli:)Został kolejny z problemów,multiplikatorJa niedawno zacząłem ogarniać temat i przekonałem się szybko i dość boleśnie że szybki kij plus dobre łożyska w multiku dla nowicjusza kończą się brodami co rzut i sporymi stratami w przynętach Średnio co dziesiąty rzut posyłałem swimbaita lub gumę w toń już bez linki a tak jak tu koledzy pisali zacząłem od dużych przynęt w granicach 45-60 gram.Kolega który stał raz ze mną nad wodą widząc moją walkę z brodami stwierdził że nie tknie się casta ale kilka tygodni uporu i udało się ograniczyć brody o 90% i straty w przynętach także. Tak że trzeba pamiętać o jednym, by mieć upór i nie zrażać się niepowodzeniami.Co do sprzętu to naprawdę warto popolować na forum bo trafiają się naprawdę fajne rzeczy z używek, na początek w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spini Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Mam ogromną nadzieje na to że tych strat będe miał jak najmniej.Na początek napewno założe żyłkę i będe ciczył gdzieś wyrzucanie oliwek;] jak już to ogarnę przejdziemy do plecionki i zaraz po do przynęt nad wodą.Musze tylko poszukać w okolicy kogoś kto zerknie,podpowie i skarci jak trzeba będzie;pCo do sprzętu multika pewnie będe szukał używanego bo cena 600-900zł na początek mnie przeraża;/ Edytowane 21 Stycznia 2014 przez spini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Za ok 200zł niedawno były wystawione używane rewo s czy sx, Jarek001 wystawiał za ok 150 multik dragona i to już z wysyłką w cenie. Do maja masz kupe czasu, więc lepiej ze spokojem przeglądać giełdę, a nie kupować na huraaaa i potem pluć sobie w brodę, bo można było poczekać i wybrać lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na gieldzie czasem znajdziesz jakas perelke.. Moge czegos poszukac w granicach 300/350zl dobrego i sprawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spini Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 meth666 dzięki,jak już mnie przypili to się odezwe,tym czasem spokojnie będe czegoś szukał.A może sie ktoś znajdzie po drodze i będzie miał coś do sprzedania i da znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spini Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam, dziś zakupiłem przy pomocy forum multik Ryobi Aquila Ixorne UL CF. Myślę że zestaw powoli zaczyna się kompletować i mam nadzieję że będzie się miło użytkował.Teraz tylko ćwiczyć i ćwiczyć z jak najmniejszą stratą w sprzęcie i nerwach;]Pozostało kompletować przynęty,agrafki i inne gadgety.Co do multika macie może jakieś dane modelu bo nigdzie nic nie ma...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 to po co takowy kupiłeś skoro nic o nim nie wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi