Skocz do zawartości
  • 0

plecionka po raz pierwszy ...

rhino

Pytanie

cześć ,

zamierzam kupić plecionkę (Power Pro) coś pomiędzy 10 a 15 lbs i mam pytanie . Dajecie podkład z żyłki , innej plecionki aby wypełnić szpulę czy pakujecie 100% plecionki ? Kołowrotek Penn Slammer 260 więc zmieści sie tam cholernie dużo .

Pewnie trywialne pytanie ale plecionki dłuższej niż przypon nigdy nie używałem .

marcin

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kup przykladowo 100-150m plecionki. Nawin ja na kolowrotek (szpula zapasowa). Jak sie skonczy plecionka polaczysz ja z zylka grubosci 0,25-0,30mm, tak aby sie zapelnila szpula. Sciagasz szpule zapasowa, robisz wezelek koncowka zylki na szpulce pustej i nawijasz - gotowe :D

Pozdrawiam

• 0

:D dzięki za rady !

z tą szpulką zapasową,też na to wpadłem ale niestety mam tylko jedną :( , więc czeka mnie przewijanie kilka razy . Slammer (plecionka+ żyłka do końca) - inny całość - inny całość - powrót slammer :mellow: . Czyli Panowie , w praktyce ok.150 mb wystarcza ? Czy coś się z nią robi po nawinięciu ? Gdzieś czytałem o silikonie , nie chce mi się trochę wierzyć ... I jeszcze jedno - węzły kończyć kropelką ?

pozdrawiam

marcin

• 0

Zdarza sie, nie zawsze, ale zdarza sie, ze calosc plecionki slizga sie po szpuli. Dobrze jest wiec nawinac najpierw pare metrow zylki a dopiero do tego przywiazac plecionke.

Ma to zwiazek z niemal zerowa rozciagliwoscia plecionki...

Mozna oczywiscie sie nie chrzanic i kupowac szpule po 300 i wiecej yardow. Ja jednak wole operowac odcinkami po 150y, dowijajac zylki albo kiepsciejszej plecionki. Jeszzce mi sie nie zdarzyla ryba, ktora bylaby w stanie wysnuc 100m plecionki.

A nawet jak dojdzie do podkladu, to wszytsko jest nadal w kupie i mozna z tego wyjsc cało, odzyskawszy utracone metry... :D

Gumo