Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird 998C HD DI SI

Gumofilc

Pytanie

Tak sie zastanawiam....wiadomo, ze jest to dosc spory gabarytowo sprzet i raczej przeznaczony do zainstalowania na jakiejs konsoli sterowniczej, pulpicie czy czyms takim. W tego typu lodkach z reguly tez mamy do czynienia z zasilaniem centralnym z akumulatora...

Ja tak sie zastanawiam jakby z tego zrobic taki zestaw "portable" do instalacji przenosnej na pontonach, lodkach (inne raczej wykluczam z powodu gabarytow sprzetu :) )

Ktos to moze przeanalizowal? W szczegolnosci sprawe zasilania - niby sonda pobiera 8000W PTP czyli okolo 2 x wiecej niz moja...czyli powinno wystarczyc 2 x 9AH...

Gumo

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Raczej na pewno mniej niż 10,5. Zdarzyło mi się pływać bez ustawionego alarmu i kiedy zerknąłem na ekran było coś koło 9v. Alarm ustawiłbym na 11v. Kiedy zacznie pikać to można jeszcze przyciemnić ekran i zyskać troszkę czasu. Kilka razy poniżej 10,5v i aku szlak trafi.

• 0

Wlasnie zakonczylem test - na 9Ah akumulatorze 998C wytrzymala (w temp. 20st, na symulatorze i z podswietleniem na 50%) 7,5 godz.

Gumo

Z takim podświetleniem ekran będzie słabo widoczny w ostrym słońcu.

Prasując w trybie symulacji ze zredukowanym podświetleniem echo brało około 0,6 A.

• 0

Ja prowizorycznie zaadaptowalem skrzynkę po amunicji do której wchodzi aku rzędu 40Ah. Od góry wywiercilem dziurę na podstawe a z boku na kabel zasilajacy z cewki silnika. Chyba zostanę przy tym rozwiązaniu, przy czym skrzynkę dam jakąś bardziej wypasiona, żeby można to było przenosić jakoś łatwiej oraz ustawić na krzywdzie dna łódki. Można coś kombinować na bazie mniejszych aku ale klasyczny cover u mnie się nie przyjmie bo będę instalowal poza sonda inne urządzenia jeszcze

• 0

chłopaki szukam podpowiedzi jak przenosicie humminbirda 998? bo standardowy cover jest za mały. podzieli się ktoś jakimś pomysłem?

Ja poradziłem sobie poprzez zastosowanie i adaptacje torby z codury. Torba ma trzy boczne kieszenie w których pomieściłem przetwornik z uchwytem do silnika trolingowego minn koty ( tak najczęściej wędkuję), antenę GPS i w trzeciej czujnik ciśnienia atmosferycznego AS BP. Anteny nawet nie wyciągam z kieszeni podczas wędkowania - działa znakomicie nawet postawiona w pionie, byle nie była do góry dnem.

Poniżej fotki

post-53519-0-37646400-1394608715_thumb.jpg

post-53519-0-71379800-1394608741_thumb.jpg

W torbie zmieściłyby się trzy akumulatory 9Ah ale dla mnie trochę za ciężko a poza tym ładowarka jest mi w stanie naładować tylko dwa akumulatory o tej pojemności. Akumulatory są w torbie na stałe, wyprowadziłem jedynie kabelek z gniazdkiem do ładowania ( ze starego covvera).

post-53519-0-68879000-1394608923_thumb.jpg

• 0

koledzy z doświadczeniem obsługi humminbirda 998. właśnie dostałem to sądę i pierwsze co mnie zastanawia a nie mogę tego znaleść w menu to czy da się zmniejszyć albo całkiem usunąć z ekranu odczyty gł.,szyb.,godzi., bo chyba takie duże nie jest potrzebne i nie potrzebnie zabiera ekran.....

• 0

Nie doczytałeś, a nawet pisałem co masz zrobić żeby usunąć odczyty ( w trybie sonaru 2D, SI oraz DI). W trybie SI także można je usunąć do stanu w którym jest tylko głębokość w lewym dolnym rogu. Dzwoń do sklepu gdzie kupiłeś, powinni pomóc - ja swoim klientom pomagam, na ale oni mi płacą za moją wiedzę.

• 0

Musze przyznac, ze mnie rowniez nieszczegolnie przypadly do gustu niektore okreslenia. Tak bardziej pasuja do przysklepowego forum, choc przypuszzcam, ze niektore i tam by sie nie pojawily bo klient by juz strony nie odwiedzil.

Ja plywalem na razie kilka dni, skupajac sie na odczytach...i naprawde wychodzi, ze nie ma co oszczedzac na akumulatorze, o ile nie jest on podlaczony pod cewke ladowania silnika. Aby ekran byl widoczny we wszystkich syt. to jasnosc musi sie krecic w okolicy 8, co w zasadzie wyklucza oszczedzanie...

Gumo

• Like 1

• 0

Panowie, jak się przerzuca odczyty (gł. itd.) z prawej kolumny

post-50364-0-71524000-1403812071_thumb.jpg

na dół lub góra,

post-50364-0-40324400-1403812062_thumb.jpg

a najlepiej to widziałem screeny, gdzie SI zajmuje cały ekran a odczyty były w lewym dolnym rogu półprzeźroczyte

post-50364-0-78223400-1403812078_thumb.jpg

edit : oki, już znalazłem ;)

Edytowane przez bazyloss

• 0

..no ładnie.. z niecierpliwoscia czekam na prototyp  :D

Prototyp gotowy :D

Obudowa wykonana z białego PVC 4mm, połączonego za pomocą nitów i aluminiowymi kątowników. Pod ekranem wyłączniki zasilania, ładowania i zabudowanego woltomierza. Zrobiłem także gniazdo do podłączenia ładowarki. Całości dopełnia pokrowiec z kodury.

Razem z akumulatorem 18Ah wszystko waży 10,5 kg.

post-45773-0-95932800-1405276632_thumb.jpg

post-45773-0-37234400-1405276713_thumb.jpg

post-45773-0-12843500-1405276692_thumb.jpg

• Like 3