Skocz do zawartości

Przechowywanie / przewożenie sprzętu gdy za oknem mróz

kokosz77

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanko jak postępujecie zima ze sprzetem spinningowym.

Ja mam wrzucony do kombiaka i jezdze z nim zazwyczaj caly weekend od piatku po pracy do niedzieli wieczór .

wedka z kolowrotkiem

przynety spinningowe :

woblerki

blaszki

gumki hehe

I tu moje pytanko , jak to sie ma jak na dworze jest  -5 , jak to sie ma do sprzetu , czy bardzo mu to szkodzi .

Czy jest to raczej do przyjecia.

Popper... koledze nie ukradną przecież sam pisze, że zazwyczaj jeździ cały weekend... jak cały czas jeździ to kiedy mają mu go ukraść... 

:)

Ja bym nie trzymał sprzętu w aucie, nawet jeśli auto byłoby w garażu. Okazja czyni (chyba jednak nadal) złodzieja. 

• Like 1

Osobiście myślę że nic nie szkodzi :) w lutym jeździ się na pstrągi i łowi się 5h i więcej na -7 wiec w bagażniku tez mu nie ma co zaszkodzić, kołowrotek a właściwie smar o którym wspomina poprzednik tez po godzinie będzie miał taka temperaturę jakby leżał w samochodzie. Kolega na Szreniawie łowił kiedyś przy -18 :) i jeszcze śryż płynął :))

pozdro

Osobiście myślę że nic nie szkodzi :) w lutym jeździ się na pstrągi i łowi się 5h i więcej na -7 wiec w bagażniku tez mu nie ma co zaszkodzić, kołowrotek a właściwie smar o którym wspomina poprzednik tez po godzinie będzie miał taka temperaturę jakby leżał w samochodzie. Kolega na Szreniawie łowił kiedyś przy -18 :) i jeszcze śryż płynął :))

pozdro

Tu kolega @kokosz77 pytał chyba co sie stanie jak się zostawi sprzęt na dłużej niż 2 godziny, tak np na całą noc. Po takim leżakowaniu przy temp -5 na początku łowienia kołowrotek może trochę gorzej pracować. A odnosnie łowienia przy niskich temperaturach to, - 18 nie robi na mnie większego wrazenia, bo jakieś 4 lata temu na zawodach kończących sezon łowiliśmy, to znaczy próbowaliśmy łowić przy - 23 °C :-), Kołowrotki kręcił, ale przelotki zamarzaly w mgnieniu oka.

Że zapytam.W jaki sposób te zmiany temperatury w samochodzie i na zewnątrz miałyby wpłynąć na sprzęt?Jaka byłaby różnica między sytuacją kiedy na przykład w lutym czy marcu łowimy rano przy -5,po paru godzinach +15?.Dlaczego nagły skok temperatury miałby w jakiś znaczący sposób zaszkodzić kołowrotkowi czy wędce?

Że zapytam.W jaki sposób te zmiany temperatury w samochodzie i na zewnątrz miałyby wpłynąć na sprzęt?Jaka byłaby różnica między sytuacją kiedy na przykład w lutym czy marcu łowimy rano przy -5,po paru godzinach +15?.Dlaczego nagły skok temperatury miałby w jakiś znaczący sposób zaszkodzić kołowrotkowi czy wędce?

Parę godzin to dużo ja mówię o sytuacji gdy z 20 stopni wsamochodzie wyjdziemy na -5 albo i mniej więc różnica 25 stopni i więcej w ciągu chwili.

Edit

Nie wiem jaksię zachowuje lakier ale może się zdarzyć jak z rozgrzanymszkłem po nagłym ochłodzeniu że pęknie

Edytowane przez Wookash

Sprzęt wędkarski to taki sam sprzęt jak młotek czy siekierka. Nic mu nie będzie. Nawet przy minus 20. Od tego jest. Z auta wyjmuję tylko pudełko z sumówkami, bo zginąć nie może a reszta się kisi 365dni w roku w otchłani pryszcza... Łowi się dniówki przy minus kilkunastu i wsio gra. Nie popadajmy w paranoje ... :-)

• 2 tygodnie później...

Ja tam wole nie zostawiać nic, bo juz jeden podbierak mi żona załatwiła na zakupach :D  skutecznie zostałem wyleczony z zostawiania sprzętu w aucie po raz drugi jak wjechał we mnie inny kierowca i wędki które były w bagażniku dostały strzała ...

• 4 lata później...