Skocz do zawartości

Przypon wolframowy

gringo15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie najczęściej używam przyponów stalowych plecionych lub wolframowych w otulinie.

Ale chciałem powiedzieć co innego- zgadzam się z Kolegą BITR, sam używałem przyponów z najcieńszej struny gitarowej (np. bluesowej)i nadal uważam je za bardzo przyzwoite i mam takie przy sobie w kamizelce. Są bardzo mocne, chyba mocniejsze niż odpowiadająca średnicą plecionka (?). Co z tego, że są sztywne, przecież przy prowadzeniu przynęty i tak mamy napięty zestaw? Nie jest potrzebna giętkość przyponu. Robiąc przypon z grubszej struny mamy b. dobry przypon do jerków. Wykonanie przyponu ze struny jest dość proste i taki przypon jest pewny (jeśli się to robi poprawnie), przy zaczepie zawsze wcześniej pęknie żyłka lub plecionka, albo krętlik. Prostowanie przyponu- to też da się zrobić i nie osłabia to żadnym sposobem materiału. Słowem- przypony ze strun są OK. Mówię oczywiście o łowieniu szczupaków i innych grubszych drapieżników.

Pozdrowionka.

Plecionka tytanowa Drennana z zestawem do montażu przyponów to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza przy delikatnym łowieniu. A wcale nie takie to drogie rozwiązanie zważywszy ile przyponów wychodzi ze szpulki. Wychodzi podobnie jak spinwal, a można sobie dowolnie długość dobrać no i materiał znacznie lepszy.

Plecionka tytanowa Drennana z zestawem do montażu przyponów to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza przy delikatnym łowieniu. A wcale nie takie to drogie rozwiązanie zważywszy ile przyponów wychodzi ze szpulki. Wychodzi podobnie jak spinwal, a można sobie dowolnie długość dobrać no i materiał znacznie lepszy.

Witam,

Zgadzam sie w 100%. Policze dzis wieczorem z ilu wlokienek sklada sie plecionka. Jesli ktos jest zainteresowany to prosze dac znac na priva bo dla jednego kolegi juz ja sprowadzam wiec jest mozliwosc dolaczenia sie zeby zaoszczedzic na przesylce.

W moim lokalnym sklepie maja 20 i 40 lbs.

Pozdrawiam,

Bujo

witam i dziękuje za liczne odpowiedzi odnośnie tematu :D po przeczytaniu wszystkich postów uważam za rozsądne rozpocząć próby montażu własnych przyponów B) <_< ...mam nadzieje że coś z tego wyjdzie...tylko bede musiał jeszcze poszukać coś o montowaniu przyponów :mellow: ... byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś wrzuciłby ciekawy link na ten temat :D

pozdrawiam - gringo15

witam i dziękuje za liczne odpowiedzi odnośnie tematu :D po przeczytaniu wszystkich postów uważam za rozsądne rozpocząć próby montażu własnych przyponów B) <_< ...mam nadzieje że coś z tego wyjdzie...tylko bede musiał jeszcze poszukać coś o montowaniu przyponów :mellow: ... byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś wrzuciłby ciekawy link na ten temat :D

pozdrawiam - gringo15

takie 'linki' sa tez na tej stronie :D

• 7 lat później...

Witam. Czy znak ktoś może przypony wolframowe naprawde GODNE polecenia. Na co zwracać uwage przy zakupie i gdzie można dostać przypony dobrych firm (w Warszawie). Do tej pory używałem przyponów spinwala - ale jak po holu 60cm szczupłego przypon w opisie do 9kg. sie cały powyginał i do tego jeszcze oczko w krętliku sie całkowicie wygieło i troche rozprostowało stwierdziłem że nie mam zamiaru juz używać wyrobów tej firmy. Przy tym szczułpym akurat miałem szczeście bo zdążyłem go wyholować zanim przypon do reszty by sie rozwalił - a nie mam zamiaru mieć na sumieniu rybki która sie zerwie i bedzie pływała z woblerem i przyponem w pysku... angry.png .

Z góry dzieki - gringo15

-Ja używam przyponów wolframowych Spinwala 12kg 25cm.

-Są mocniejsze od tych 9kg i mają większe i mocniejsze krętliki.