Skocz do zawartości

Serwis multiplikatorów

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z serwismenów ma może na zbyciu sprężynkę zabezpieczającą łożysko przed wypadnięciem?

Tatula/Alphas itp. Może być samoróbka albo wskazówka jak to obejść.

attachicon.gifIMG_20170918_211849.jpg

Zagadaj z @Mefisto. Trzy tygodnie poczekałem, ale za to mam oryginalną.

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Bardzo ciekawy temat tylko bardzo mało w nim porad w porównaniu do bliźniaczego tematu jeśli chodzi o stałoszpulowce ...

Zatem kilka pytań laika. Czym panowie smarujecie "spusty" i współpracujące z nimi części w multiplikatorach ?

Czyżby analogicznie jak w stałoszpulowcach ?

• 2 tygodnie później...

Jak nikt nic to ja :) , a zatem zacznę od środków smarnych jakie zgromadziłem do posmarowania sobie własnych multiplikatorów. W spokoju zostawię DC 7 bo nie wiem na razie z czym to się je  :D Są to sławetne na forum super specyfiki z kosmosu czyli mobilith sch 460, podobny smar cx 80, ale o wiele tańszy i pewnie niewiele gorszy. Te zastosuję w 2 multiplikatorach równocześnie i zobaczę co będzie po sezonie albo po dwóch. Następnie olej hot sauce quantum. Oliwkę mam od abu z racji faktu, iż była razem z multiplikatorem w zestawie. Z tego co wyczytałem na forum i oglądnąłem na jutubie, a przeczytałem i oglądnąłem sporo to smarowanie będzie wyglądało następująco. Najpierw czyszczenie oraz mycie w izopropanolu, potem smarowanie w następujący sposób. Zębatki przekładni smar, wałek worma i mechanizmy klikające czyli zwalniające szpulę smar z oliwą, a na łożyska kropelka oliwki. Proporcje mieszania smaru z olejem to 1 do 5 albo 5 do 1  ;)  :D  Specjalnego smaru na okładziny hamulca jeszcze nie zakupiłem bo nie wiem jaki, ale czytam i się doczytam :). Zacznę chyba od revo LT bo na temat abu jest troszkę tego na jutubie. A teraz krytykować bo prawdziwa cnota krytyk się nie boi :D

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 2

Jak nikt nic to ja :) , a zatem zacznę od środków smarnych jakie zgromadziłem do posmarowania sobie własnych multiplikatorów. W spokoju zostawię DC 7 bo nie wiem na razie z czym to się je  :D Są to sławetne na forum super specyfiki z kosmosu czyli mobilith sch 460, podobny smar cx 80, ale o wiele tańszy i pewnie niewiele gorszy. Te zastosuję w 2 multiplikatorach równocześnie i zobaczę co będzie po sezonie albo po dwóch. Następnie olej hot sauce quantum. Oliwkę mam od abu z racji faktu, iż była razem z multiplikatorem w zestawie. Z tego co wyczytałem na forum i oglądnąłem na jutubie, a przeczytałem i oglądnąłem sporo to smarowanie będzie wyglądało następująco. Najpierw czyszczenie oraz mycie w izopropanolu, potem smarowanie w następujący sposób. Zębatki przekładni smar, wałek worma i mechanizmy klikające czyli zwalniające szpulę smar z oliwą, a na łożyska kropelka oliwki. Proporcje mieszania smaru z olejem to 1 do 5 albo 5 do 1  ;)  :D  Specjalnego smaru na okładziny hamulca jeszcze nie zakupiłem bo nie wiem jaki, ale czytam i się doczytam :). Zacznę chyba od revo LT bo na temat abu jest troszkę tego na jutubie. A teraz krytykować bo prawdziwa cnota krytyk się nie boi :D

Nie dodawaj kropli oliwki do łożysk . To jest błąd chyba że mówimy o multikach klasy UL/L a to inna bajka.

• Like 1

Nie dodawaj kropli oliwki do łożysk . To jest błąd chyba że mówimy o multikach klasy UL/L a to inna bajka.

Napisałem, że najprawdopodobniej pierwszy będzie revo LT i to jest L jak dla mnie :) A do smarowania jeszcze trochę czasu mam także jutub i fora jeszcze przede mną choć coś tam już liznąłem, między innymi artykuł Remka :D ;)

Edytowane przez SlawekNikt

ok ,coby zakonczyc i nie przedluzac a bylo to scisle i czytelne niech poprostu kazdy kto chce, opisal ,jak i z jakim skutkiem radzi sobie z lozyskami szpulki w multiplikatorze

ja ,od kiedy pamietam lozyska oliwilem,oliwie i bede oliwil ,probowalem tanich i drozszych oliwek i lozysk roznych producentow

pozostalem przy ABEC5,ktore uwazam za bardzo dobre,wystarczajace

poza malym incydentem,kiedy zajechalem SICI BB do ul na przynetach 100gr ,nie mialem innej przykrej historii

od kiedy do lozysk stosuje olej w spraju 3w1+sredniej klasy oliwka,nawet juz ich nie plukam tak czesto jak kiedys

wszystko dziala ok

Co to za siuwaks ten olej w sprayu łosz end goł czyli 3 w 1 jak można wiedzieć ?

wlasnie o to chodzi RBTS ,o dozowanie 

lozysko nie powinno byc zalane oliwka,to bardzo niekozystnie wplywa na odleglosci oraz zbieraniu sie oleju wewnatrz multiplikatora,1-2 krople na wyjazd

czesto kto uzywal np kolowrotka z hamulcem VBS wie o czym pisze,jak ciezko jest zapanowac nad poprawnoscia rzutow ,gdzie z lozyska oliwka dostala sie na tarcze VBS-a

dlatego ja uzywam bardzo rzadkiego oleju w spraju 3w1 zmieszanego 1x1 z oliwka,ma to na celu to iz podczas lowienia 5-6godzinnego nie zanotowalem spadku sprawnosci lozysk idacego w parze z odleglosciami,oraz to iz lozysko po takim lowieniu jest poprostu suche,w srodku nie zbiera sie olej

P.S

Na ogol sredniej klasy lozyska sa nierdzewne,wiec jesli smar ma na celu konserwacje,mija sie to z celem

caly czas pisze o lozyskach szpuli multiplikatora,tylko i wylacznie!!!

Czy po każdym łowieniu aplikujesz na łożyska szpuli powyższy zestaw ?

Ps. Poprosiłem o przeniesienie tego posta tutaj http://jerkbait.pl/topic/34251-serwis-multiplikatorów

Edytowane przez Jano