Skocz do zawartości

Serwis multiplikatorów

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie tak dawno w Mefisto była super, japońska oliwka do L i UL (mam jeszcze taką) niestety już chyba nie mają w ofercie?

Jest tylko shimano bantam oil...

Jak się nie uda z Rocketfuel, to trzeba będzie jeża odwiedzić :good:

Ja, heretyk... Powiem tak, kombinować lubię, i empirycznie doświadczony, powiem: czniam na dedykowane oliwki do UL casta. Oliwki do instrumentów muzycznych robią robotę jak nic innego. Ot, choćby yamaha, lub taniocha:

http://allegro.pl/oliwka-wentyli-obrotowych-instrumentow-detych-conn-i5107294814.html

Kosztuje grosze, więc polecam przynajmniej sprawdzić...

• Like 2

Panowie napiszę tak. Dopiero zaczynam przygodę ze smarowaniem kręciołów i na chwilę obecną chcę wybrać środki, które Waszym zdaniem się sprawdzają. Cieszy mnie bardzo, że są też podawane jakieś alternatywy, a w kwestii łożysk napiszę tak trochę kontrowersyjnie. Nie zamierzam za wszelką ceną polepszać własności rzutowych multiplikatora kosztem np. ciągłego zakrapiania oliwki do łożysk, stąd moje zapytanie w jednym z powyższych postów o częstotliwość takich zabiegów. Natomiast jak najbardziej jestem otwarty na zamianę np. tulejek na łożyska. Cóż każda droga ma swój początek, a na niej zapewne jakieś wyboje ... chętnie jednak się po niej przejadę :D

No to tak :): oliwkę Penna stosowałem kilkukrotnie w ubiegłym roku i łożyska nie szumią w wyniku jego stosowania- ale to w multiku rzucającym do 80g (ABU Orra Inshore).

"Lepki" smar Penna stosuję do wszystkiego "w nadmiarze"- bo ja nie lubię jak mi korba sama się kręci od grawitacji :)

Jak widzisz: co kto lubi- inni smar oliwką rozrabiają coby ręki nie zmęczyć i aby się korbka kręciła i kręciła.

Edytowane przez ObraFM

No to tak :): oliwkę Penna stosowałem kilkukrotnie w ubiegłym roku i łożyska nie szumią w wyniku jego stosowania- ale to w multiku rzucającym do 80g (ABU Orra Inshore).

"Lepki" smar Penna stosuję do wszystkiego "w nadmiarze"- bo ja nie lubię jak mi korba sama się kręci od grawitacji :)

Jak widzisz: co kto lubi- inni smar oliwką rozrabiają coby ręki nie zmęczyć i aby się korbka kręciła i kręciła.

No właśnie ja na przykład nie przepadam za shimano bo (przynajmniej te nowe curado czy aldebaran) chodzą gładko ale tak jakby korbka stawia lekki opór co mnie drażniło. Lubię gdy korbka kręci się praktycznie sama ;) To był w sumie główny powód rozstania z moim aldebaranem bfs. 

To tak poza tematem ale palce mnie swędziały :P

• 5 tygodni później...

Jesteś zadowolony z tej oliwki Penna? Kiedyś miałem jakąś taką w zestawie z smarem to mi się z niej robiła biała papka. Hot sauce w magiczny sposób wyparowała z butelki po jakimś czasie . Mam kilka kręciołków do przesmarowania a niechce kombinować z wynalazkami.

• 2 miesiące temu...

Nikt nic nie smaruje ... ? To znów ja coś skrobnę. Dziś część pierwsza. Na tzw. warsztat wziąłem swoją sympatyczną calcuttę xt 51.

Przy odrobinie uwagi to naprawdę nic trudnego, ale z uwagi, że to moje pierwsze poważniejsze smarowanie opisywałem sobie rozłożone elementy układając je po kolei.

post-65395-0-57117100-1534923668_thumb.jpg          post-65395-0-43271700-1534923677_thumb.jpg

Jak widać zębatka posuwu wodzika i on sam w stanie bardzo dobrym z dużym plusem co mnie bardzo ucieszyło :)

post-65395-0-05333100-1534923792_thumb.jpg          post-65395-0-46004100-1534924171_thumb.jpg

Doskonale wyglądają też plastikowe tulejki ... No właśnie, szkoda, że plastikowe. Podpowie ktoś czy można jest zastąpić łożyskami np. ? Może jakaś firma produkuje pakiet do tuningu ?

post-65395-0-37415800-1534924349_thumb.jpg

A tak przy okazji to należy się również zaopatrzyć w solidne szczypce niewielkich rozmiarów bo dużymi monterskimi niezbyt łatwo się operuje.

Najlepiej 2 sztuki czyli proste i odgięte.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 5