Skocz do zawartości

Serwis multiplikatorów

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie smaru dane zgodnie z forumowymi zaleceniami ;), a tam gdzie trzeba to został rozrzedzony :)

Jedynym plusem tego smaru to że jest syntetyczny, smar jest stosowany w ciężkim sprzęcie przemysłowym i nie nadaję się do delikatnych zębatek kołowrotka, jest koloru czerwonego co bardzo brudzi kołowrotek. Oczywiści spełni swoje zadanie ale można użyć znacznie lepszych smarowideł. 

• Like 1

Dzisiaj była walka z zakupionym Alphasem 150hl, Ale teraz chodzi jak nowy.

Jestem tylko ciekaw czy można łożyskiem zastąpić ten plastik na wormie.

Obawiam się, że nie, lecz mogę się mylić.

https://roulementcasting.com/schema-daiwa-alphas-150hl/

• Like 2

Dzisiaj była walka z zakupionym Alphasem 150hl, Ale teraz chodzi jak nowy.

Jestem tylko ciekaw czy można łożyskiem zastąpić ten plastik na wormie.

Mógłbyś foto tego plastiku wrzucić w fajnym zbliżeniu ... Niby wiadomo o co chodzi, ale fot zrobi robotę :)

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

zdziwil bys sie jak wazny to temat

Doskonale wiem, że to dość istotne przy lajcie. Czy przy średnim castingu tak od 20 w górę też ? Na pewno nie zaszkodzi, ale ja nie zamierzam lać oliwki do łożysk przed czy po każdym łowieniu.

• Like 1

Tak myślę i masz racje po cholerę mi oliwka do ezo skoro ja rzucam przynętami 30 gram w górę. Czasami można przedobrzyć bo przecież nie odpuścisz hamulca rzutu na 0 bo brody będą za każdym rzutem.

To nie tak, że po cholerę, ale jak już napisałem nie przed czy po każdym łowieniu no chyba, że to maraton tygodniowy to po tygodniu można coś tam polać ;)

A jak oceniacie oliwki firmowe, które dołączają do multików np. ABU lub Shimano?

Ja za mało łowię aby się wypowiadać. Mogę jedynie napisać, że w zeszłym roku w revo LT z jakimiś super łożyskami używałem firmowej i jest OK, łożyska całe itp. Odległości zadowalające w porównaniu do tych o jakich czytam na forum. W tym LT prawie nie łowiło bo sporo okonków, ale też i okoni łowiłem na LTX i też na firmowej jechałem. W przyszłym sezonie dopiero zaleję coś innego.

Często kupując używany kołowrotek dostajemy nienaruszony zestaw oliwek, z czego to wynika, kiepska jakość, czy ciągłe "ludzkie szukanie lepszego"?

Sądzę, że szukanie lepszego, ale i chęć spróbowania właśnie czegoś innego zwłaszcza mocno polecanego. Ktoś taki jak ja czyli osoba niezbyt dużo łowiąca pewnie za dużej różnicy nie zauważy pomiędzy oliwką abu i shimano, ale właśnie chęć wypróbowania nowego smaru czy oliwki u mnie zakup tych innych spowoduje  :)  ;) 

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...