Skocz do zawartości

Serwis multiplikatorów

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Pasowałoby chociaż multiplikator wyczyścić i sprawdzić pod kątem uszkodzeń mechanicznych. Możliwie, że z jakiegoś powodu spust jest podgięty lub coś w tym stylu. Co do oliwki na spust ... Oliwka jak to oliwka. Relatywnie szybko spłynie. Ja użyłbym odrobiny smaru o ile cały mechanizm spustu jest sprawny i nie wypracowany.

Sławku drogi, jak ja to ABU, przy mojej technicznej smykałce, rozkręcę do wyczyszczenia... Problem jest umiarkowanie upierdliwy. Nad Czerniakowskim używałeś owego cuda techniki i nawet nie zauważyłeś, że zdarza mu się płatać figle. Jak padnie kompletnie będę się martwił.

Używałem to za mocno napisane  :D raczej zakręciłem z 5 razy. Nie neguję także Twoich umiejętności technicznych :good: Tak czy inaczej obejrzyj dokładnie ten spust i odrobinka smaru na pewno nie zaszkodzi.

Edytowane przez Sławek Nikt

Artur cieszę się, że jesteś zadowolony i Twoje sprzęty jeszcze pracują :D Ale jak doskonale wiesz ostatnio kilka zmian u mnie zaszło i na razie pracuję sobie wybitnie amatorsko bo czasu mam sporo mniej. A kwestiach gwarancyjnych na sprzęt, w który czasami zdarza mi się smaru nawrzucać to u mnie gwarancja na serwis obowiązuje do studni :D Dodatkowo oferuję trzy poziomy usług aby każdy był zadowolony i nie było niedomówień, a mianowicie :D

Tanio i szybko - tu raczej nie będzie dobrze ;)

Dobrze i tanio - tu z kolei nie będzie szybko :D

Dobrze i szybko - usługa na najwyższym poziomie, ale nie będzie tanio :lol:

• Like 1

...a tanio i długo (z gwarancją najwyższej jakości?) :P :D

Istnieje możliwość przedłużenia gwarancji do następnych studni i kolejnych, ale to usługa dodatkowo płatna i tylko dla tych co to w fotelu kręcą bo ryzyko duże ???? A i towoty ostatnio podrożały ????

• Like 1

A ja z kolei miałbym Tatulę SV TW do serwisu, z wymianą łożysk na „lepściejsze” włącznie. Ktoś, coś? Pozdro!

Wyslij do mnie. W wolnej chwili naloze Ci swiezy smar.

W Abu czesto problem zacinajacego spusty wynika z wytartego w obudowie przez spust "rowka". Gdy owe coś z czasem powstaje spust przesuwajacy sie po sciance multika trafia na "rowek" i się klinuje.

Taka sytuacje widziałem w głownie w roznych odmianach Revo.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Andan
  • Like 3

• 5 miesięcy temu...

Dzisiaj smarowałem ropucha bo już się domagał mazi. Smar jaki zastosowałem z ciekawości do multika SLP 104. Widziałem że mutik był wcześniej przez kogoś smarowany jakimś brązowym smarem. Nakitowane wręcz aż buda upaćkana była.

Wyczyściłem wszystko i posmarowałem.Jedyny problem jaki napotkałem, to po zdemontowaniu mechanizmu spustu miałem problemik z ponownym założeniem sprężynki.Bawiłem się z tym trochę czasu.;/ Zakładałem na podniesionym spuście do góry i ciężko ją osadzić w otworku.Pomogły szczypce okrągłe. Macie może na to jakiś patent jak to zakładać bez zabawy?Miałem przykręcony ten plastikowy support wraz z łożyskiem jak by ktoś pytał.Na odkręconym wszystko leciało w powietrze(tzn podnosiło się) Koniec końców poza tą nieszczęsną sprężynką robota łatwizna. Parę fotek.

post-60821-0-05123700-1594386616_thumb.jpg

post-60821-0-84099700-1594386620_thumb.jpg

post-60821-0-76011300-1594386627_thumb.jpg

post-60821-0-20713600-1594386633_thumb.jpg

post-60821-0-69806900-1594386638_thumb.jpg

• Like 2

Mam mały problem z moją Daiwą Tatulą 200 HSL. Po kilku tygodniach intensywnego użytkowania pojawiły się szumy i piski. Multik rozkręciłem, przesmarowałem i większość dolegliwości ustąpiła. Pozostał jedynie delikatny szum ujawniający się po mocniejszym dokręceniu hamulca i pokrętła docisku szpuli. Jest również wyczuwalne minimalne tarcie na korbce. Wystarczy jednak poluzować hamulec/pokrętło docisku szpuli i objaw ten natychmiast ustępuje. Czy ktoś z Was spotkał się z taką przypadłością i mógłby podzielić się rozwiązaniem problemu? Dodam jeszcze, że rozkręcałem go kilkukrotnie dokładnie przesmarowując każdy element i niestety wciąż tego nie wyeliminowałem.

nie przejmuj sie to normalne,nie baw sie raczej dociskiem i nie dokrecaj go zbyt mocno wyeliminuj tylko luz szpuli na boki

to jest model w którym os szpuli przechodzi przez pinion ,dokręcając docisk ,os naciska na pinion,zmieniasz

w ten sposób położenie piniona względem kola głównego ,i pojawia sie jazgot

Edytowane przez didi
  • Like 1

wiec tak,mam podobny problem z daiwa tatula sv tw 103xhl

i jak o tatuli 100hsl z pierwszego wypustu nie moge złego słowa powiedziec tak o sv tw wypada zamienić parę zdań ,problem polega na tym ze cale spasowanie poszlo w odstawke,tzn przy tak wysokim przełożeniu łożysko piniona nie nadąża obracać sie razem z nim(spasowanie ),nastepuje wyrobienie wewnetrznej strony lozyska i zewnętrznej strony piniona,powstały w ten sposób luz wpływa na prace samej przekładni,zjawisko to występuje czasami jak ktos bawi sie i kreci kolowrotkiem z wyciągniętą szpula gdyż szpula nie ma podparcia po obu stronach ,niestety jest to nowy kolowrotek i o takiej zabawie nie bylo mowy

mowa o modelu sv tw 103xhl 2017

Edytowane przez didi

• 4 miesiące temu...