Skocz do zawartości

Serwis multiplikatorów

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł jest taki ,ze przekładnia dostała i ząbkuje  pod  obciążeniem .

Pinion podejrzewam najbardziej z tego, zobaczymy co Tomek wytropi weekendowo, bo przesyłka do niego doleciała.

Prawda taka, że części w wariancie na prawą rękę to rzadkie cuś i będzie to koniec historii tego multika. 

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam. Panowie ostatnio nabyłem uszkodzony multiplikator Daiwa Tatula sv tw 103xsl. Pudełko w transporcie zostało zgniecione. Teraz przy obracaniu korba szpula ociera o obudowę. I teraz pytania.

1. Czy to możliwe ze przez naruszenie na pudełko w miejscu gwiazdy hamulca walki szpula została skrzywiona ?

2. Łożyska straciły osiowość ?

Który z elementów mógłby się zniszczyć przy takim uszkodzeniu ?

3. Czy wałek od szpuli uległ skrzywieniu ?

Jak łapie oś szpuli w wkrętarkę i kręcę to niby jest bicie ale nie wiem czy to od wkrętarki czy od skrzywienia któryś elementów.

Czy byłby ktoś w stanie podesłać mi taka szpulę do sprawdzenia oczywiście za stosowny załącznik ? ;)

Jak mi się uda to dodam film z kręcenia szpula.

Ps jak potoczę szpulę po szklanym stole to idzie jak po sznurk. 2e3c8e3ba6224dac148b037ce2526209.jpg

f7d7bdc0be2bb8ed8a5f1e6286b215c0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dominik, nikt nie odpowie ci na takie pytania oglądając zdjęcia pudełka i szpulę we wkrętarce, wszystko mogło się wydarzyć podczas przygniecenia, a może już taki wadliwy kupiłeś od jakiegoś janusza biznesu. Jedyne sensowne rozwiązanie to wysłać kołowrotek na serwis, wtedy wszystkiego się dowiesz ze szczegółami, włącznie ze stanem zużycia mechanizmów. Inaczej to wróżenie z fusów.

Dominik, nikt nie odpowie ci na takie pytania oglądając zdjęcia pudełka i szpulę we wkrętarce, wszystko mogło się wydarzyć podczas przygniecenia, a może już taki wadliwy kupiłeś od jakiegoś janusza biznesu. Jedyne sensowne rozwiązanie to wysłać kołowrotek na serwis, wtedy wszystkiego się dowiesz ze szczegółami, włącznie ze stanem zużycia mechanizmów. Inaczej to wróżenie z fusów.

Widziałem na jerkbait ogłoszenie tej tatuli, po taniości.

Wpisane w ogłoszenie - bicie szpuli i przyczyna uszkodzenia - przynajmniej 2/3 "pomysłów co uszkodzone" były wypisane w wątku sprzedaży....

Nie oceniajmy od razu sprzedającego bez poznania historii [emoji4]

Bicie we wkrętarce, raczej mało prawdopodobne (ale nie niemożliwe).

Zamontuj w szczękach wkrętarki i na jak najwolniejszych/wolnych obrotach obserwuj, bez pośpiechu i stresu.

Możliwe, że uda ci się wyłapać winowajcę bicia szpuli [emoji4]

Bicie występuje prawo-lewo, "jednostronnie" czy szpula unosi się i opuszcza?

Przepraszam za mało profesjonalne nazwy rodzajów bicia, ale zawsze mylę osiowe i te różne inne [emoji28]

Edytowane przez Umbra

Szpula się opuszcza i unosi.

Bardziej chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość, ze na ocieranie szpuli ma wpływ np uszkodzenie łożysk lub którego elementu z mechanizmu.

Multiplikator kupiłem już uszkodzony wiedziałem w jakim jest stanie teraz próbuje go naprawić przy waszej pomocy ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk