Skocz do zawartości

Zestaw na szczupaka z brzegu

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już szukasz czegoś długiego na 2,13 w gramaturze 10-40 to pomyśl o Okumie Black Rock 2,13m 10-35g. Kij może rzucać więcej jak te 35g, od 10 już ładnie się ładuje, blank jest solidny, dobrze przenosi zachowanie przynęty do ręki, w dwuskładzie i dodatkowo cena przystępna. Szerzej opisał go Kuba Standera w którymś z wątków, sam również z niego korzystam i śmiało mogę polecić. Dodam, że wędkuję tylko z brzegu.

Pozdrawiam

Okume cały czas traktuje jako kij awaryjny bo mam wersję 2,75 (2-25) i go lubię choć bardziej celuje w jeszcze wolniejszy kij żeby to ładowanie od 8 czy 10 gram było jak najlepsze.

Gramture też trochę zmieniłem, bo po dłuższym zastanowieniu kij do 30g ew 35 jest wystarczający, to ma być szczupak bardziej na lekko, więc na rzecz dolnej granicy mogę odpuścić trochę góry.

Jednak dobrze słyszeć, że łowisz 2.13 z brzegu bo to przekonuje mnie do tego że 2.13 nie będzie złym wyborem

Nad długością kija radziłbym się zastanowić wszystko zależy gdzie łowisz ,ja na zbiorniki wolę dłuższy kijek lepszy zasięg i więcej możliwości prowadzenia jerka ,sam ze stałoszpulowcem jerkowałem kijem 3,0 tamten sezon z castingiem 1,98 biegałem i niestety brakowało mi długości kija na ten sezon kupiłem od kolegi z forum batsona 2,6 właśnie pod zbiorniki i większe rzeki a na małe rzeki zostawiam 1,98 i uwierz że dłuższym kijem jest o wiele więcej możliwości prowadzenia przynęty kwestia tylko odrobiny wprawy.

Poszukaj czegoś w przedziale 7'6" do 8' , moc 15 - 25 lb. I nic xfast czy fast a mod fast. Żadnych tytanowych przelotek i tego typu popierdułek. Materiał blanku IM6 z włóknem szklanym (to byłby mój wybór) do czegoś o module RX7 43-45 mln. Kijek ma się uginać, amortyzować i poprzez pewną miękkość nie odbijać rybek. Niezły może być IP Batsona, CB Batsona, LT Saltwatery MHX-a, Blaas M. Z gotowców "krajowych"  niestety nie potrafię nic wskazać.

Do około 300zł z gotowców to sakura sportism, a drożej to model wyżej shijnin albo trinis, kwestia kaski jest już parę osób, które się zakochały w tych gotowcach i gdyby mi się nie trafił avid to też bym brał ;)

Patyki berkley'a cieszą się popularnością w stanach, oprócz tego... abu, mitchell(mitchell'a tylko miałem do zabawy), daiwa do wyboru do koloru co kto lubi :)

Co więcej z gotowców hmm... , st.croix :D biorąc uwagę przeszacowanie to do twoich zastosowań 3/4 uncji.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

a jak było z dołem? 10g już spokojnie poleci?

Nie mam możliwości oglądnięcia tego blanku, więc mam takie pytanie co do samej charakterystyka.

Rozumiemy, że kij ładnie się ładuje ale czy ma jakieś cechy "kluski"?

Myślisz, że jako uniwersał sprawdzi się w castingu? Wiele osób stosuje szybkie kije, ale opierając się na doświadczeniu choćby pitta i paru innych opiniach jakie znalazłem m/f jest najbardziej uniwersalnym wyborem ze względu na właściwe rzutowe od samego dołu cw.

Oczywiście, że akcja akcji nie równa, ale na droższe blank nie mam kasy a w Krakowie nic z Batsona nie dostanę.

Nie lubię szybkich kijków i nie używam. Może poza jednym sandaczowym. Ale na sandacza generalnie nie jeżdżę.

Skoro wersja H daje radę 10 gramom to z tego MH będzie tylko lepiej.

To nie kluska. Pod obciążeniem pełne ugięcie.

Jest to lekki , smukły blank który spokojnie może słuzyć jako castingowy uniwersał na szczupaka. 

Do trolla dobry, Slidera10S pociągnie a jak trzeba to 10-12 gram rzuci.

I jak komus zlecisz budowę to masz wpływ na długość dolnika i wiele innych indywidualnych cech.

Gotowca za 5 stówek nie znajdziesz idealnie pod ciebie skrojonego.

Może się wypowiedza inni użytkownicy, bo ja to za często na ryby nie jeżdżę.

20-30 dni w roku na łódce. Głównie szczupak.

Edytowane przez godski
  • Like 1

a jak było z dołem? 10g już spokojnie poleci?

Nie mam możliwości oglądnięcia tego blanku, więc mam takie pytanie co do samej charakterystyka.

Rozumiemy, że kij ładnie się ładuje ale czy ma jakieś cechy "kluski"?

Myślisz, że jako uniwersał sprawdzi się w castingu? Wiele osób stosuje szybkie kije, ale opierając się na doświadczeniu choćby pitta i paru innych opiniach jakie znalazłem m/f jest najbardziej uniwersalnym wyborem ze względu na właściwe rzutowe od samego dołu cw.

Oczywiście, że akcja akcji nie równa, ale na droższe blank nie mam kasy a w Krakowie nic z Batsona nie dostanę.

W Krakowie jest fishing art sądzę, że powinni mieć batsonika :)

Chociaż w tych funduszach to można sobie darować robótkę na zamówienie, prędzej szukać czegoś na giełdzie albo gotowiec, kilko propozycji podałem, ale sam musisz zdecydować :)

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

No właśnie oni nie mają Batsona. Choć napisze do nich i się okaże na 100%

Jeśli nie znajdę nic na giełdzie to jestem skłonny dać to 500-600 zł, może w tym przedziale uda mi się coś zrobić w budżetowym uzbrojeniu. (jeśli blank to ok. 250 zł to z przelotkami Batson i pianką uda się zmieścić; jedyne wymaganie to dzielona rękojeść?)

Właśnie musze jeszcze iść od sklepu i oglądać TD, okume. GS obawiam się ze w castingu nie dostanę do ręki. Ogólnie bieda z castingiem w Krakowie, gdzie nie pojde tam mi jaxona oferują jako świetne wędki...

Edytowane przez atomic

Heh będę monotematyczny, ale jak 500-600 to poszukaj avida a jak nie to premiera, gwarantuje Ci, że są troszkę wyżej w łańcuchu pokarmowym niż batsoniki, szczególnie avid. Masz trochę czasu to obserwuj i może coś Ci się trafi, puść ogłoszenie etc. :)

• Like 1

Ok, dzięki. Chyba rzeczywiście zbyt na tą pracownie się nastawiłem.

Myślę, że prościej na giełdzie znajdę avida albo premiera niż konkretny blank.

Mam jeszcze pytanie co do parametrów samych wędek, rozumiem że są różne serie ale jakich powinienem szukać na taki uniwersalny patyk do 30/35g. Czy cw. są w nich zaniżone jak w fenwick czy raczej realnie opisane? Czy to będzie to 3/4 oz o którym wspomniałeś?

Co do akcji to większość ma akcje fast, jest ta seria cranckbait jako moderate ale nie wiem czy te kije już nie będę zbyt miękkie. Mało jest opisanych jako m/f. Czy powinien celować w te m/f czy ten fast też nie będzie złym wyborem?

Oczywiście będę właścicieli pytać o specyfikacje ale jeśli da się jakieś ogolniki wyciągnąć to bardzo proszę

• Like 1

Ja sobie czas daje, zostawiam sobie ok miesiąca jeśli się nie uda nic ustrzelić to żeby ok kwietnia myśleć nad pracownią.

Co do długości to nawet jestem otwarty od 2.1 do 2.3m.

Nawet skłaniam się teraz bardziej ku jednoskładowi 2.13 (nie mam odbycia z takimi kijami i dopóki takie mieć nie będę to zdania sobie nie wyrobie na ich temat)

Możecie mi podać jakiś przykładowy model czy to z avida czy z premierą co pasowałby pod moje zachcianki? Przeglądam je i nie mam pojęcia jaki ten kij będzie.

Wiele st croix opisują jako typowe sandaczówki a takiego kija nie chce, bo lżejszym woblerem nim nie rzucę.