Skocz do zawartości

Zestaw na szczupaka z brzegu

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Dalsze rzuty z dłuższego kija w castingu to przy większych klockach niekoniecznie, to prawda, że robimy większą dźwignię, ale jeśli już do tego idzie konkret ciężar to tą dźwignię trzeba obsłużyć siłą mięśni oraz skontrolować. Czym dłuższy kij przy klockach to z przyrostem długości dochodzi sporo wagi. Dla mnie osobiście dłuższy kij w castingi niż około 7 stóp tłumaczy tylko technika prowadzenia wabia, która tego wymaga, więcej przesłanek nie widzę.

Co do holu to czym, krótszy kij biorąc na warsztat daną konstrukcję tym mniejsza dźwignia i łatwiej zatrzymać i wytargać rybę. Chyba, że chcemy rybę precyzyjnie kontrolować, aby nie szła zbytnio na boki jednak kij jeśli wejdzie w ugięcie to czy ma 2 czy 3 metry to niewielka różnica jest w manewrze...Jest jeszcze jedna kwestia, że jeśli rybka jest mała to wyjdzie czy tak czy tak a jeśli trafi Ci się konkretny zbój to "trzymaj się Wiktor" jak to mówią i pokaż co potrafisz :D

Scorpion do 35 można, tylko po co?odległości nie uzyskasz 5 -20 to takie optimum, ciężej zajedziesz łożyska. Spirala ma swoich przeciwników i zwolenników , w moich kijach klasy ul, l bardzo chwalę , reszta klasycznie ale nie mówię nie. Trzeba być otwartym na inne niż klasyczne rozwiązania. Mam starego team dragona 3-14 przezbrojony na spiralę , obrany z lakieru i kijek ożył po zabiegu.

Dalsze rzuty z dłuższego kija w castingu to przy większych klockach niekoniecznie, to prawda, że robimy większą dźwignię, ale jeśli już do tego idzie konkret ciężar to tą dźwignię trzeba obsłużyć siłą mięśni oraz skontrolować. Czym dłuższy kij przy klockach to z przyrostem długości dochodzi sporo wagi. Dla mnie osobiście dłuższy kij w castingi niż około 7 stóp tłumaczy tylko technika prowadzenia wabia, która tego wymaga, więcej przesłanek nie widzę.

Co do holu to czym, krótszy kij biorąc na warsztat daną konstrukcję tym mniejsza dźwignia i łatwiej zatrzymać i wytargać rybę. Chyba, że chcemy rybę precyzyjnie kontrolować, aby nie szła zbytnio na boki jednak kij jeśli wejdzie w ugięcie to czy ma 2 czy 3 metry to niewielka różnica jest w manewrze...Jest jeszcze jedna kwestia, że jeśli rybka jest mała to wyjdzie czy tak czy tak a jeśli trafi Ci się konkretny zbój to "trzymaj się Wiktor" jak to mówią i pokaż co potrafisz :D

Ja znów do klocków raczej czegoś 2,20-2,30 bym poszukał z długim dolnikiem. Elastyczność wędki większa. Łatwiej się zarzuca. Rozstaw rąk na uchwycie też ma znaczenie. Wystarczy na fly vs jerk popatrzeć czym łowią castingowcy.

Edytowane przez godski

Akurat na fly vs jerk łowią tym co sponsor karze reklamować, ciekawe czym łowią prywatnie. Sporo łowili 7 stopowymi svartzonkerami z mega długim dolnikiem gdzie długość robocza pozostaje mała :)

U kolegi to takie pół klocki z tego co pisze, zresztą niech sobie długość dobiera, co ja tam będę mędrkował, nie od razu Kraków zbudowano ;)

rozmawiajac o zestawie szczupakowym nie wiem czy kije ML,M mozna wogole zaliczac do takiego zestawu,nawet wspomniany st.croix ktory ,tak sie przyjelo ze ma zanizone cw,dla mnie osobiscie zaden to kij szczupakowy, min medim heavy ,ktory w zasadzie kleka przy chociazby sliderze 10

Proszę Cię nie wchódźmy w dyskut bazując na argumentacji typu: "krutkim, sztywnym", bo daleko na tym wózku nie zajedziemy  :lol:

Nie zamiaruj nawet mnie przekonywać w kwestii StC, bo dużo ich przerzuciłem/łowiłem i nadal łowię...kurczę zabrzmiałem trochę jak elektryk z wąsem  :ph34r:

Tak czy inaczej żeby nie robić domu publicznego z wątku, z mojej strony koniec  :offtopic:

• Like 1

Witam

Kupiłem dzisiaj Shimano Scorpion 1001 :D Teraz pora na kijek... Docelowo chce złożyć zestaw na szczupaka przynętami (5-20g).

Jaki kijek polecacie do tego? Będzie połów z brzegu, ewentualnie wejście do wody i rzut wzdłuż brzegu na granicy trzcin gdzie szczupaki lubą czaić :)

????????????????Kolego jak będziesz miał okazję,to zwróć uwagę na wędki "SPORTISM NEO CASTING"SAKURA Dziś w sklepie pomachałem 2.13/10-40gr.super kijek i ok.115euro.????