OskiIrlandia Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam was koledzy. Chcial bym sie dowiedziec conieco o bocznym troku. Czy moge montowac zestaw do bocznego troku tak go glownej zylki lub plecionki zaczepiam potrojny kretlik i wtedy na dul okolo 40 cm plecionki z olowiem i na boczne oczko zylke z przyneta? pytam o zdanie bo nie umie wiazac fachowo tych wezlow. prosze o tade rownierz jakie przynety jakiej wilkosci i kolorystyka na okonia. i czy mogl bym zalorzyc muche wlasnej roboty taka pod okonia minimalnie dociarzona malym olowiem. chcial bym pokabinowac z przynetami nad jeziorem i pisze do was o rade czy wogole warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 tutaj znajduje sie cala masa informacji w tym, i innych, tematach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam was koledzy.Chcial bym sie dowiedziec conieco o bocznym troku.Czy moge montowac zestaw do bocznego troku tak go glownej zylki lub plecionki zaczepiam potrojny kretlik i wtedy na dul okolo 40 cm plecionki z olowiem i na boczne oczko zylke z przyneta?pytam o zdanie bo nie umie wiazac fachowo tych wezlow.prosze o tade rownierz jakie przynety jakiej wilkosci i kolorystyka na okonia.i czy mogl bym zalorzyc muche wlasnej roboty taka pod okonia minimalnie dociarzona malym olowiem.chcial bym pokabinowac z przynetami nad jeziorem i pisze do was o rade czy wogole warto. O rany... dul doluw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 badz lucki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 badz lucki Znaczy szczęśliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Oskar sprawa wygląda tak, ze sporo osób nie uznaje tej metody i dzielenie sie informacjami nt. bocznego troka spotyka sie tu z różnym zainteresowaniem. Poza tym jak użyjesz przeglądarki znajdziesz sporo materiału gdzie będziesz mógł podpiąć się z Twoimi pytaniami. http://jerkbait.pl/topic/31350-boczny-trok-metoda-doskona%C5%82a-czy-mo%C5%BCe-jednak-s%C4%85-lepsze-w-paru-s%C5%82owach-o-tym-czym-i-jak-kusimy-okonie/?hl=%2Bboczny+%2Btrok Na koniec dodam tylko, że węzeł do wiązania bocznego troka jest bardzo prosty, najlepiej pogadaj z kolegami z doświadczeniem w tej metodzie, ktoś Ci przy piwku raz pokaże i będziesz wiązał z zamkniętymi oczami. Czym użyjesz mniej "metalu" (krętliki, trójniki, agrafki) i cieniutkich żyłek, tym więcej połowisz. Trzymaj się i nie zniechęcaj Edytowane 15 Stycznia 2014 przez @Wojti 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jestem jak najbardziej lucki. To wszystko w trosce o nowego kolegę i w jego dobrze pojętym interesie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 podobno nawet leszcze biorą... doopą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Jano fajny filmik najlepsze jest to ile było w siatce filmik instruktażowy - http://www.youtube.com/watch?v=5dhERuMF7Ok Edytowane 16 Stycznia 2014 przez zenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacosław Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ależ nieluccy jesteście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasielewskis Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czy sztywność troka z fluorocabonu ma jakieś znaczenie przy prowadzeniu twisterka?Pytam, bo mam zamiar zastosować plecionkę, a troka zrobić z fluorocarbonu, ale żeby zbliżyć się wytrzymałością do plecionki (0,08 4kg) planuję zastosować fluorocarbon 0,23 mm 3,8 kg.Dobry to pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polak9 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czy sztywność troka z fluorocabonu ma jakieś znaczenie przy prowadzeniu twisterka?Pytam, bo mam zamiar zastosować plecionkę, a troka zrobić z fluorocarbonu, ale żeby zbliżyć się wytrzymałością do plecionki (0,08 4kg) planuję zastosować fluorocarbon 0,23 mm 3,8 kg.Dobry to pomysł?Jak już muszę stosować boczny trok to używam fluorocarbon ale zależne od pory roku i łowiska, wolę żyłkę bo jest bardziej miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Czy sztywność troka z fluorocabonu ma jakieś znaczenie przy prowadzeniu twisterka?Pytam, bo mam zamiar zastosować plecionkę, a troka zrobić z fluorocarbonu, ale żeby zbliżyć się wytrzymałością do plecionki (0,08 4kg) planuję zastosować fluorocarbon 0,23 mm 3,8 kg.Dobry to pomysł?Moim zdaniem zły pomysł. Kiedyś łowiłem sporo na troka i podstawą tej metody jest naturalna i nieregularna praca przynęty na miękkiej żyłce. Obciążenie na drugim troku ma dodatkowo wabić ryby stukając o kamienie i wzniecając osady a przynęta zachowywać się naturalniej bez główki jigowej.Taka jest moim zdaniem idea tej metody. Tak samo stosowanie plecionki jako linki głównej uważam za zbędną fanaberię. Boczny trok to raczej metoda mało finezyjna ot ściągamy kołowrotkiem czasem podciągniemy szczytówką i tyle. Edytowane 18 Maja 2015 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek J Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Zastanawia mnie dlaczego na tym forum tak wielu kolegów krytykuje boczny trok? Ta metoda jest bardzo skuteczna i to nie tylko na małe ryby jak niektórzy twierdzą, a poza tym jest podstawową metodą w połowie okoni na zawodach.Sam bardzo lubię łowić tą metodą i nie widzę powodów dla których jest tak znienawidzona przez większość forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Mnie osobiście zniechęca to, iż nie potrafiąc łowić na zboczka zbyt późno zacinam rybki i potem przynętę z ogona wyciągam. Brakuje jej też w mojej opinii uroku. Nie znam nikogo kto troczy dla przyjemności. Wszyscy znajomi trokiem lokalizują rybki aby łowić ja jigując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek J Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Ja łowię trokiem zarówno na zawodach jak i dla przyjemności, nie mam problemu z zacinaniem i bardzo rzadko zdarza mi się żeby ryba zażarła na tyle głeboko by był problem z odhaczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Tez nie widze nic zlego w lowieniu na troka szczegolnie wtedy gdy z brzegu na glowke nie ma szans zeby sie dostac do okoni. Z zacieciem nigdy nie mialem problemow i na wklejce i na pelnej szczytowce brania sa wyrazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 A ja mam wrażenie że to metoda czyniąca takie spustoszenie w rybkach niegodnych łowienia a jednak tak potrzebnych że sobie odpuszczam. No i finezji , uroku w niej tyle co w mechanice cepa. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exkudlaty Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Ja tam lubię bocznego troka. Śmieszna metoda, bo nagle okazało się, że tam gdzie z reguły łowię są również okonie. Owszem, machanie 4-5 godzin za szczupalem dla 1 lub 2 sztuk było ciekawe ale przy bocznym troku udawało mi się w sześciu rzutach przygarnąć 3 okonie. Ponieważ ryby i tak wracają do wody to nie uważam żeby im się działa jakaś szczególna krzywda (wszystkie okonie do tej pory były zaczepione elegancko za pyszczek a nie jak przy łowieniu na spławik czy grunt za ostatni odcinek przewodu pokarmowego zwanego przydupszcztalem). Troczę dla frajdy i dlatego, że (przynajmniej w moich warunkach) zapewnia to jakikolwiek kontakt z rybą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi