Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda do 3 tyś

zorman

Pytanie

Witam wszystkich forumowiczów od dłuższego czasu szukam echa nie wiem na co się zdecydować czy na jakąś używkę np HDS 5 2 gen czy może na elitke 5 lowrence ważne żeby miała gps i była w kolorze doradzicie coś Panowie? Może jakieś wasze propozycje? Zaznaczam że będzie to moje pierwsze echo :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki za szybkie odpowiedzi a jak to wszystko się ma do HDS-a 1gen na alledrogo jest w przystępnej cenie jak na mój budżet tylko że samo echo a że jest to moje pierwsze jak już wspominałem to nawet nie bardzo wiem co trzeba by było dokupić i jakie są tego koszta wiem że przetwornik akumulator i jak z dostępnością tych wszystkich rzeczy...

• 0

Miałem H 788 ci i bardzo byłem zadowolony. Nigdy mnie nie zawiodła, gps działał bez zarzutu, nauczyłem się jej dość szybko. Jeśli nie zależy Ci na wodotryskach ( fajnych mimo wszystko ) typu DI, SI to śmiało kupuj takie echo. Jeśli chciałbyś np. iść w kierunku DI i SI właśnie to czatuj na różnych giełdach lub na własną rękę zza wielkiej wody ściągaj. Dzisiaj mój kolega kupił za troszkę mniej niż chcesz przeznaczyć ledwo używane 798 z pełnym wyposażeniem.

• 0

Moim zdaniem powinienes wybrac lowrance elite 5 hdi. Dwiet technologie obrazowania toni (broadband- pokazuje łuki ryb, downscan- switenie pokazuje co jest na dnie i odziela ryby od roslinnosci itd.) oraz wbudowany gps. Sklepowa cena to 3000zl wraz ze wszystkim co potrzebujesz (aku, cover, sztyca, ladowarka). Wspomniany HDS, orginalnie posiada tylko przetwornik broadband i gps, mozna go rozbudowac o dodatkowy structure scan co wiaze sie z kosztami, dodatkowym przetwornikiem i modulem LSS na lodzi (czyli dodatkowe 3 tys). Podsumowujac- kupujac elite 5 dostajesz wiecej placisz mniej, kupujac hds 5 gen 2 placisz wiecej dostajesz mniej z mozliwoscia rozbudowy.

Sa rowniesz echosondy humminbird najbardziej zaawansowane technologicznie w stostunku do ceny.

Podobne tematy byly wiele razy poruszane na forum.

• 0

ciekawie wyglada ten raymarine gdyby nie cena (mozna SI humminbirda taniej kupic). ja ze swojej strony nie polecam humminbirda  z di - albo lowerance ma znacznie lepszy soft albo ja cos zle ustawiam generalnie na papierze hb jest niebo lepsze od l (leosza rozdzieloczosc etc). ale mi sie obraz loweranca podoba bardziej.

Zamowilem teraz do swojego echa nowy przetwornik i sie wacham czy jak sie okaze ze wszystko dziala nie sprzedac go i nie kupic loweranca...

Ps za do 3k to w usa kupisz hb z si spokojnie.

Edytowane przez gooral

• 0

To chyba potrzymam swoja 597 az wyjda jakies wynalazki tanie. 579 jeden jedyny raz widzialem na di lepszy obraz jak zwykly jak plynalem pod mostem zwykly pokazywal olbrzymi luk ach ta wyobraznia co ja tam za szczupaka widzialem na tej echosondzie....:) a jak kidys z di plynalem to sie okazalo ze to jakis pionowo wbity palikdlugi na polowe glebokosci. Pozatym w moim hb di wyglada gorzej jak zwykly bo mniej kolorow i mniej w toni widac.

• 0

650euro i możliwe ,ze ceny będą spadać bo nowsze wersje nadchodzą.

A jak jest z przetwornikiem - da sie zmocować na zwykłym uchwycie(sztycy)? I czy jest gwarancja europejska?

I czy z USA bedzie zablokowana tak jak Humminbird i Lowrance?

Edytowane przez godski

• 0

O wersjach z USA nic nie wiem.

W tych kupionych w EU oczywiście gwarancja jest na 2 lata + rok po rejestracji na www producenta.

Przetwornik nie powinien stwarzać problemów , chyba że masz jakąś wybitnie nietypową sztycę.

W Holandii sporo wędkarzy przeszło na Dragonfly i grono to wciąż rośnie.

Dobre opinie na ich temat mają zarówno użytkownicy jak i sprzedawcy , którzy sprzedają ich teraz więcej niż innych producentów.

• 0

Wiesz może , czy do typowego covera wejdzie?

Znalazłem negatywną informację dotycz acą przetwornika. Ktoś mógłby wyjasnic dokładnie na czym polegał problem. Z angielskim sobie średnio radzę

Raymarine have come up with a Great addition to your Boats Electronics with the Dragonfly, but there is a but and quite a serious one. Having just purchased one of these seemingly fine units complete with transom mounted transducer, I was disappointed to read in the fixing instructions that the supplied transducer must not be fitted " AFT OF THE PROPELLER"
That technical statement in my view rules out fitting the Dragonfly with the transducer supplied, with my unit, to most inboard powered vessels including mine! To guarantee the unit functioning properly it will mean fitting one of Raymarines Through Hull Transducers that match the Dragonfly. Two versions of matching transducers are available at around £300. The idea of fitting the less expensive Bulky plastic transducer through the hull fills me with dread as the first heavy piece of driftwood could shear it off. The Bronze transducer would be the better bet, but prices itself out of my pocket. I am going to experiment with the transom mounted transducer, pole mounted and see what happens! I will update this review after trials. If you have an Outboard engine and some space to fit it correctly on your boats transom you will probably have no trouble getting the best from this otherwise nice looking bit of kit.

• 0

ja nie widzę żadnych problemów z przetwornikiem.

Chyba , że chodzi mu o przetworniki opcjonalne , montowane w wywierconym otworze w łodzi.

Ten standardowo dostarczany w zestawie możesz sobie przykręcić do sztycy lub do łodzi .

W instrukcji producent zaleca tylko w którym miejscu najlepiej montować biorąc pod uwagę kierunek obracającej się śruby, tak by nie powstawały żadne zakłócenia.

http://www.raymarine.com/view/?id=7969

Dodatkowo seryjny transducer jest montowany w taki sposób ,że w przypadku uderzenia o podwodną przeszkodę składa się , amortyzując uderzenie.

On tam coś pisze ,że obawia się uszkodzić przetwornik montowany w kadłubie łodzi w wierconym otworze.

Te nie mają tego zabezpieczenia przed uderzeniem.

http://www.seqfishing.com.au/seq-fishing-articles/boating-articles/11-raymarine-dragonfly-review

W necie można znaleźć instrukcje Dragonfly.

Tam wszystko jest wyjaśnione.

http://hudsonmarine.co.uk/resources/index.php/2013/11/raymarine-dragonfly-fishfinder-manuals/

• 0

Muszę przyznać że fajna zabaweczka ten Dragonfly.

Miałem okazję oglądać ją na zeszłorocznych targach Wiatr i Woda. Sonar pracuje w trochę innej technologii a mianowicie CHIRP. Do poczytania na temat CHIRP co nieco w lutowym wydaniu ulubionego magazynu każdego wędkarza - WW.

• 0

Z nowych polecił Lowrance Elite 5 HDI  fajny ekran 5 LCD kolor , pixele 480x480 , GPS , DSI   taka echosonda 3 w 1

Może być tez opcja taka , kolorowa echosonda 5 LCD 480x480pixel  + GPS ręczny np Garmin , Lowrance , który wykorzystasz na ryby i do lasu.

HDS 5 gen2 fajny wypasik , ale żeby go rozbudować o structurę to dodatkowe koszty lecą sporo.

Edytowane przez Kajtelek2
  • Like 1

• 0

Dragoinfly to coś "innego", nowego, co wzbudza zainteresowanie. Sam design i technologia CHIRP na pewno zasługują na uwagę. Wersja bez map kosztuje w Polsce mniej więcej tyle co Elite 5 HDI bo 3070 zł, za cennikiem oficjalnego dystrybutora Raymarine (Eljacht). Raymarine współpracuje z mapami Navionics więc jeśli chodzi o Polskę to szlak WJM i Bałtyk o ile się nie mylę.

Sporo ta zabaweczka namieszała mi w głowie i będąc w 100% zdecydowany na elite 7 mocno się zawahałem (wydałbym 1000 mniej). Na korzyść elite 7 przemówił jednak większy ekran i możliwość zapisu logów sonaru co pozwala na tworzenie własnych map (Insight Genesis, lub jak ktoś się załapał to jeszcze Dr. Depth) Eljacht nie potrafił udzielić informacji czy Dragonfly zapisuje logi sonaru.

Edytowane przez rower26

• 0

Powinieneś napisać jeszcze w jaki sposób chcesz użytkować takie echo tzn:

1 czy masz własną łódź gdzie będzie zamontowane na stałe,

2czy będzie to ponton na który będziesz za każdym razem wnosił sprzęt

3czy będziesz łódź wypożyczał,

4 czy długo będzie działało echo w ciągu dnia wędkowania.

ad1 tu mamy szaleństwo bo można zainwestować w hds'a którego można potem rozbudować o lss i mamy świetną maszynę ale za kupę kasy. dodać trzeba że taka maszyna potrzebuje duuużo prądu i najlepiej aku podłączone do ładowania z silnika.

ad2 i 3 tu dobrze pójść w coś w kompaktowych rozmiarach i z jednym przetwornikiem(hds+lss odpada) co zapakujesz w cover a przetwornik na uchwycie ale... jeśli to będzie kolorowe to musisz liczyć się z tym że jedna bateryjka 7ah zostanie wyssana w ciągu 1-2h więc polecił bym opcję ekonomiczną czyli mark5pro a do tego ręczny gps co daje nam kompaktowe rozmiary i oszczędność prądu

ad4 moim zdaniem każde kolorowe echo powinno mieć zasilanie z akumulatora ok 50-60 ah co każe nam tachać kilkanaście kilo więcej na łódź a najlepiej jeszcze podłączone do ładowania z silnika. Nie dysponując dużym aku lub ładowaniem z silnika odpuścił bym kolory na rzecz marka 5 pro.

HDS- świetne echo za duże pieniądze z możliwością rozbudowy ale nierozbudowane o lss nie jest warte tych pieniędzy(moja opinia)

elite5- zwykłe kolorowe echo z gps'em bez możliwości jakiejkolwiek rozbudowy ani zapisywania logów(nie mylić z waypointami i trasami)

elite5/7HDI - kolorowe echa z gps i downscanem w jednym.

mark 5 pro- to samo co elite 5 z tym że bez koloru i bez gps

Godne uwagi pod względem ceny są również humminbird 598 z gps i side imaging (za wielką wodą w Twoim budżecie)