Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda do 3 tyś

zorman

Pytanie

Witam wszystkich forumowiczów od dłuższego czasu szukam echa nie wiem na co się zdecydować czy na jakąś używkę np HDS 5 2 gen czy może na elitke 5 lowrence ważne żeby miała gps i była w kolorze doradzicie coś Panowie? Może jakieś wasze propozycje? Zaznaczam że będzie to moje pierwsze echo :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Znam gościa z Wawy co handluje echosondami, które ściąga ze stanów. Jak brałem od niego to miał w okazyjnych cenach. Polecałbym też coś z Eagle, porównywalne klasą modele wcale nie wychodziły gorzej niż Lowrance a pewnie znajdą się niektórzy co powiedzą, że lepiej. Ogólnie dużo podobieństwo jeśli chodzi o te firmy, ale o szczegółach to z nim trzeba gadać, gościu wszystko tłumaczy rzetelnie.

Edytowane przez Tomek88

• 0
  • 0

W USA można spokojnie dostać poniżej 700 USD z przesyłką. Czy to są wersje międzynarodowe, czy tamte są inne?

http://www.ebay.com/itm/Raymarine-Dragonfly-5-7-GPS-FF-Combo-w-xducer-US-Gold-Inland-lakes-E70085-GLD-/111128274269?pt=GPS_Devices&hash=item19dfc2e55d

OK na tej aukcji piszą że metric i english units

http://www.ebay.com/itm/Raymarine-Dragonfly-5-7-GPS-Fishfinder-Combo-with-US-Gold-Charts-E70085-/400542738009

Edytowane przez wlkp11

• 0

Chodzilo o to w tym angielskim tekscie ze przetwornik nie moze byz zamocowany za sruba napedowa. A to wykluczalo uzycie go na lodce z silnikiem wewnetrznym. I nawiadem mowiac rowniez na moim pontonie. Z grubsza tylko poczytalem bo mi sie literki mnoza przed oczami na komorce. Aft propeller znaczy za sruba.

edit

wroce jeszcze do tego filmiku z wrakami bo juz nic nie kumam. w zwyklej echosondzie obraz na ekranie jest rysowany w funkcji czasu nie miejsca. (znaczy stoisz w 1 miejscu to obraz zamieni sie w serie poziomych linii jesli inne przedmioty pod woda nie ruszaja sie wzgledem nas). wiec jakim cudem widac taki ladny wrak? nawet przeplyniecie nad nim musialo by bys super idealne (bez nawet najmniejszej falki bo ta by pofalowala obraz)

to samo sie tyczy obrazu ze zwyklej echosondy jak i SI czy di pokazuje "zdjecie" w czasie rzeczywistym czy jak?

widac to w okolicach 11 i pol minuty na filmie tym rosyjskim co wkleil makamba - widac jak lodka idzie po falach i co sie z dnem dzieje

pytam bo u mnie di wyglada na idealnie sledzace "zwykly" sonar w zachowaniu - znaczy rysuje w funkcji czasu obraz spod lodzi. jakim wiec cudem wszystkie te piekne screeny z drzewami etc? nie do konca kumam ocochodzi..

ps chyba troche zoftopowalem... sorki..

Edytowane przez gooral

• 0

A nie możesz z boku śruby zamontować?

Ale to nie jest "zwykła" echosonda. ;)

Jest tego więcej na tej stronce w filmiku "Best of DownVision Shots".

http://www.raymarine.com/view/?id=6854#.UtqlytKtZaR

Edytowane przez makamba

• 0

no ok a w lowrance i humminbirdzie na www takie fotki ladniutkiw a w zyciu prawdziwym u mnie na 597 kaszana na maksa. gdzie z boku sruby na pontonie ?mam honde z airmata - wystaje za pawez do tylu wiec do pawezy nic sie nie da (no wiadomo co sie nie da, ale bylo by bardzo trudno).

• 0

Ekspertem nie jestem , ale tu chodzi chyba o ten cały system Chirp .

Conventional sonar modules transmit and listen to at a single frequency with each pulse.

post-50881-0-98875600-1390062124.jpg

CHIRP transmissions allow more sonar power to penetrate the water – in fact x10 more power when compared to conventional sonar modules. ClearPulse CHIRP technology takes advantage of a wide spectrum of sonar signals to deliver amazing detail and accuracy.

post-50881-0-02685700-1390062119.jpg

Edytowane przez makamba

• 0

no ok a w lowrance i humminbirdzie na www takie fotki ladniutkiw a w zyciu prawdziwym u mnie na 597 kaszana na maksa. 

Zmień przetwornik. Przerabiałem ten problem z moim klientem, który ciągle narzekał, że coś jest nie tak. Okazało się że przetwornik był uszkodzony (czy przez niego czy taki wyszedł z fabryki trudno stwierdzić) Po wymianie cmokał i mlaskał z zachwytu.

• 0

Widziales sztyce co sie nie powygina jak w slizgu plyniesz i nie jest zamocowana na sztywno? Bo gdzie do pontonu na sztywno... ps to cwierkanie jakos mi marketingiem zalatuje

Widziałem i pewnie nie tylko ja.

Robi je Amiaud.

http://jerkbait.pl/topic/27258-problem-z-zamontowaniem-przetwornika/

Co do marketingu to masz rację.

To ja jestem producentem Dragonfly. Strugam je w piwnicy i muszę szybko sprzedać bo mi Kulczyk już depcze po plecach a w Biedronce jutro nowe Lamborgini wrzucają i muszę je mieć. :lol:  ;)

• 0

Widziałem i pewnie nie tylko ja.

Robi je Amiaud.

http://jerkbait.pl/topic/27258-problem-z-zamontowaniem-przetwornika/

Co do marketingu to masz rację.

To ja jestem producentem Dragonfly. Strugam je w piwnicy i muszę szybko sprzedać bo mi Kulczyk już depcze po plecach a w Biedronce jutro nowe Lamborgini wrzucają i muszę je mieć. :lol:  ;)

1 nie mialem na mysli ciebie tylko producenta.

2 a jednak uderz w stol a nozyce sie odezwa widze jakie masz echo ;)

3 i niby jak by mi to mialo ulatwic mocowanie przetwornika na pontonie?

20131129_175605.jpg

widzisz jak i od gory i od dolu nie mam miejca na przykrecenie czegokolwiek to pawezy? a jak juz nawet przykrecil to spowodu wystajacej podlogi na sto100% bedzie to za sruba. dodatkowo jakbym wystawil w bok to bedzie dzwignia jak fix (dobre 50 cm w bok i kolejne 50cm w dol by przejsc nad balonem za burte) nie widze by bez robienia jakiejs potwornej maszyny bojowej moglo cokolwiek przetrwac dluzej jak kilka wyjazdow. Ps do lawki sie nie da bo A) nie zakladam lawek B jak sie przyjzszysz to zobaczysz ze jest mocowanie do wiosla na wysokosci lawki - nie dalo by sie wiosel uzywac..

ja zrobilem taki patent:

20131129_180859.jpg

w ten sposob moge przetwornik demontowac jest ciagle pod woda nawet w slizgu, dosyc daleko od sruby etc. (niestety ZA sruba). w planie mam przerobic mocowanie by dalo sie go zamontowac do sztycy (np do lodzi z wyporzyczalni). ale zjechalismy z tematu grubo ;)

Zmień przetwornik. Przerabiałem ten problem z moim klientem, który ciągle narzekał, że coś jest nie tak. Okazało się że przetwornik był uszkodzony (czy przez niego czy taki wyszedł z fabryki trudno stwierdzić) Po wymianie cmokał i mlaskał z zachwytu.

no u mnie:

od nowosci zauwazzylem, ze to wzmocnienie na kablu (tam gdzie wchodzi do przetwornika) jest lekko naderwane - zanim jeszcze do lodzi zalozylem to zrobilem petelke luzna i zipem przypialemdo sztycy - niestety w czasie przesiadania sie z lodzi na ponton musialem to poodpinac i sie chyba upierdzielilo bo przestalo dzialac zupelnie - nowy przetwornik w drodze... od nowosci dzialalo to bez cudow (wiec jest szansa, ze bylo od razu uszkodzone? bylem 1sza osoba wyjmujaca wszystko z pudelek etc wiec nie bylo grzebane..)

Edytowane przez gooral

• 0

No , polecam bo mam , to i mam z czego (powód) polecać. ;)

Faktycznie z mocowaniem w takim balonie może być gimnastyka.

Parę opcji jest , ale na ile solidnych to nie wiem.

http://www.fishfindermounts.com/?_escaped_fragment_=fish-finders-mounted-photos/c1ijx

ps.

Moze coś w katalogu Amiaud znajdziesz?

Str 17.

http://fr.calameo.com/read/002060372d40d73e3d2b9

Edytowane przez makamba

• 0

trosze pogooglowalem i chirp znaczy, ze echo wysyla "sweep" (tzn wysyla dzwiek skladajacy sie z kilku czestotliwosci) stad echo niby czystsze (ciekawe jak to sie ma do tego co wszystcy producenci pisza o scislym powiazaniu kata dzialania echosondy z czestotliwoscia sygnalu , ze o tym jak oni te katy mierza juz nei wspomne.. ;)

nawet garmin ma jednostki tego typu ale bez DI (przynajmniej na razie nei znalazlem ich www mi chodzi bardzo wolno)

• Like 1

• 0

Ja też intensywnie kombinuję. Tylko czy po przesiadce z HDS-a 5 nie będę sobie w brodę pluł???

Możesz... Będzie to raczej wynikało z przyzwyczajenia do poprzedniego modelu. W nowym ustawienia, menu i sam przekaz na ekran będą inne, chyba że pójdziesz w tego samego producenta. Ja po przesiadce z L na H jestem zadowolony. Echo nigdy mi się nie powiesiło, ma wszystko ( SI,DI, internal GPS ) w jednej obudowie... Pokazuje dobrze więc czego szukać więcej...chyba większego ekranu tylko  :(

• 0

http://www.fishfindermounts.com/?_escaped_fragment_=fish-finders-mounted-photos/c1ijx

ps.

Moze coś w katalogu Amiaud znajdziesz?

Str 17.

http://fr.calameo.com/read/002060372d40d73e3d2b9

Muszę dopytać Ciebie jako użytkownika o kilka szczegółów.

Czy wchodzi do standardowego covera bez problemów?

Czy ta technologia jest mocno prądożerna? 2x7Ah wystarczy?

Jaki jest standardowy stożek? 20 czy 60 stopni?

• 0

od nich wzialem generalny pomysl, tylko jako, ze kawalek deski do krojenia kosztuje mnie nic postanowilem za zaoszczedzona kase kupic butelke whiskacza i napic sie za zdrowie wynalazcy ;) mam sporo roznych gatow po domu z nierdzewki i plastiku (pracowalem przy urzadzeniach medycznych mialem sporo czesci do stolow operacyjnych etc. moze znajce cos co jednoczenie bedzie pasowac do sztycy i pod balon. A co do echa to faktycznie spodobalo mi sie tylko np na filmiku tym rosyjskim powiedzialbym, ze przez wiekszosc czasu obrac na lowerance byl dokladniejszy (twardosc dna etc) za to raymarine "galazki" ladniej malowal.

wydalem w tym miesiacu roczny budzet na wedkarstwo i do tego wlasnie zamowilem przetwornik do swojego echa jakby nie to chyba bym rozwazal zakupy... ;)

Ps ta 2 stronka (katalog) mnie poprostu rozbila co 2-3 strony krzyczalem "takie chce!" ;)

Edytowane przez gooral

• 0
Jeśli pisząc "cover" masz na myśli standardowych rozmiarów torbę na echo  , to tak.
Moja jest tu:

Co do reszty pytań - jako  laik -spróbuję odpowiedzieć tak:

Operating
frequencies
• Sonar — Centred 200 KHz
• DownVision — Centred 350 KHz
Beam coverage
• Sonar — conical 25° beam.
• DownVision — Fan 60° (port/starboard) by 1.4°
(fore/aft) beam.
Target separation Achieved through CHIRP processing.
• Sonar — 32 mm (1.25 in).
• DownVision — 25 mm (1 in).

Sonar produces a 25° conical shaped beam, the coverage of the
conical beam is the water column directly beneath the vessel.
post-50881-0-81408000-1390077309.jpg

DownVision produces a 60° side to side and 1.4° fore to aft
beam. The coverage of the DownVision beam is a water column
directly beneath and to the sides of the vessel.

post-50881-0-49327700-1390077313.jpg

Display power specification:
Nominal supply voltage 12 V dc
Operating voltage range 10.8 V dc to 15.6 V dc
Power consumption
• 8 W Max at full brightness.
• 4.5 W Max in PowerSave mode.

System Languages
The system can operate in the following languages:
English (US) English (UK)
Arabic
Bulgarian
Chinese
Croatian
Danish
Dutch
Finnish
German
Greek
Icelandic
Italian
Japanese
Korean
Norwegian
Polish
Portuguese
(Brazilian)
Russian
Spanish
Swedish
Turkish

Cała instrukcja i specyfikacja jest do załadowania tu:

http://www.raymarine.com/manualsearch/index.cfm?Products=Multifunction+Displays%5CDragonfly&Documents=Installation+and+Operation+Guide&LanguageType=&Search=Search

Edytowane przez makamba