Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda do 3 tyś

zorman

Pytanie

Witam wszystkich forumowiczów od dłuższego czasu szukam echa nie wiem na co się zdecydować czy na jakąś używkę np HDS 5 2 gen czy może na elitke 5 lowrence ważne żeby miała gps i była w kolorze doradzicie coś Panowie? Może jakieś wasze propozycje? Zaznaczam że będzie to moje pierwsze echo :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No , polecam bo mam , to i mam z czego (powód) polecać. ;)

@makamba, czy ta echosonda ma możliwość nagrywania logów sonaru ? Dla mnie funkcja istotna ponieważ po całym dniu pływania robię sobie analizę przegapionych miejscówek i niezauważonych godnych uwagi rybek. Co niektórzy pewnie też chcieliby zrobić sobie mapkę batymetryczną za pomocą DrDepth. Masz jakąś wiedzę na ten temat.

• 0

Nie wiem szczerze mówiąc co to jest ten log sonaru bo to moje pierwsze echo a sam nie jestem ekspertem.

Jest tam jakaś funkcja zapamiętywania obrazu czy zaznaczania jakiegoś punktu i zapamiętywania.

Nie bawiłem się tym jeszcze.

Parę razy kliknąłem niechcący na jakiś krzyżyk do zaznaczania i zapamiętywania na ekranie.

Jest też funkcja robienia fotki obrazu i zapisywanie jej na karcie.

Najlepiej zajrzyj do instrukcji w linku , który podałem wyżej.

Tam coś piszą o jakimś "sonar history".

Są tam jakieś waypoints'y , które można zaznaczyć/nanieść i zapamiętać.

Można też sprawdzić całą ''ścieżkę" , którą się przepłynęło.(Navionics)

"9.3 Waypoints and tracks storage capacity
The display can store the following quantities of waypoints and tracks.
Waypoints • 3000 Waypoints
Tracks • 15 tracks, each consisting of up to 10000 track points."

• 0

No cóż, przeczytałem instrukcję obsługi, zapoznałem się z materiałami promocyjnymi Raymarine i jestem ROZCZAROWANY Dragonfly. Nie oferuje nic rewolucyjnego bo nawet przetwornik CHIRP wcale nie polepsza znacząco odczytów. Parametry techniczne tez nie powalają bo są raczej zbliżone do echosond z tej półki cenowej. Zakupię tą echosondę tylko po to aby sprawdzić w rzeczywistości działanie przetwornika CHIRP. Lubię to wiedzieć i jestem to winien moim kolegom, którzy szukają często u mnie odpowiedzi na różne pytania dotyczące echosond. Urządzenie Dragonfly pewnie sprawdzi się jako uzupełnienie innej echosondy na łodzi tylko, że cena jest relatywnie wysoka. Jakość odczytów w niczym nie przewyższa tego co oferuje np. Humminbird 788 ci HD DI. Nie jest możliwe korzystanie z Dragonfly kiedy temperatura spadnie poniżej zera stopni, (instrukcja),nie posiada trybu podlodowego, nie da rady jej używać w głębokich wodach Norwegii, nie można nagrywać logów sonaru.  Ale poza tym jest ok  :D

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Szkoda m,że nie przywiozłem swojej bo siedzę 2 miesiące w Szczecinie teraz i mógłbym Ci ją dostarczyć do testów.

Jest jakiś opis w PL.

Cena kosmos , ale można znaleźć taniej.

Ta sama opcja bez Navionics w NL kosztuje 640-650euro w sklepie.

Może jak mi się uda to też coś przywiozę w lepszej cenie.

http://www.echosonda.pl/product_info.php?products_id=1539

http://www.viper-sport.pl/raymarine-dragonfly-echosonda-ploter-map-chirp-downvision-tm-p-707.html

• 0

Jak jesteś w Szczecinie to zapraszam do mnie i pokażę jak wyglądają logi sonaru Humminbirda w trybie DI takim jak robi Dragonfly i będziesz miał porównanie. Testów teraz nie przeprowadzę ponieważ do maja na wchodzę na wodę :P a porównywanie symulatorów nie ma żadnego sensu.

• 0

Jeszcze jedno pytanie odnośnie Raymarine Dragonfly. Jak sądzicie, czy kąt stożka sonaru do detekcji ryb wynoszący tylko 25 stopni nie jest za mały na naszego jeziora czy rzeki?

Według mnie najlepszym uniwersalnym stożkiem i dokładnym do poznania wody jest w Lowrance 200 kHz 60 stopni

• 0

Zgadzam się. Tylko 200 kHz to 20 stopni.

Chyba nie do końca. W standardowym przetworniku Skimmer takim jak np w Mark 5x (bez wynalazków typu DI czy SI) Lowrance pozaje 200kHz dla 60 stopni i 83kHz dla 120 stopni. Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.

• 0

3 i niby jak by mi to mialo ulatwic mocowanie przetwornika na pontonie?

20131129_175605.jpg

widzisz jak i od gory i od dolu nie mam miejca na przykrecenie czegokolwiek to pawezy? a jak juz nawet przykrecil to spowodu wystajacej podlogi na sto100% bedzie to za sruba. dodatkowo jakbym wystawil w bok to bedzie dzwignia jak fix (dobre 50 cm w bok i kolejne 50cm w dol by przejsc nad balonem za burte) nie widze by bez robienia jakiejs potwornej maszyny bojowej moglo cokolwiek przetrwac dluzej jak kilka wyjazdow. Ps do lawki sie nie da bo A) nie zakladam lawek B jak sie przyjzszysz to zobaczysz ze jest mocowanie do wiosla na wysokosci lawki - nie dalo by sie wiosel uzywac..

ja zrobilem taki patent:

20131129_180859.jpg

w ten sposob moge przetwornik demontowac jest ciagle pod woda nawet w slizgu, dosyc daleko od sruby etc. (niestety ZA sruba). w planie mam przerobic mocowanie by dalo sie go zamontowac do sztycy (np do lodzi z wyporzyczalni). ale zjechalismy z tematu grubo ;)

no u mnie:

od nowosci zauwazzylem, ze to wzmocnienie na kablu (tam gdzie wchodzi do przetwornika) jest lekko naderwane - zanim jeszcze do lodzi zalozylem to zrobilem petelke luzna i zipem przypialemdo sztycy - niestety w czasie przesiadania sie z lodzi na ponton musialem to poodpinac i sie chyba upierdzielilo bo przestalo dzialac zupelnie - nowy przetwornik w drodze... od nowosci dzialalo to bez cudow (wiec jest szansa, ze bylo od razu uszkodzone? bylem 1sza osoba wyjmujaca wszystko z pudelek etc wiec nie bylo grzebane..)

A co powiesz na to? ;)

http://www.ebay.co.uk/itm/BISON-MARINE-SYSTEM-KAYAK-RIB-OR-INFLATABLE-FISH-FINDER-TRANSDUCER-MOUNT-/330938424285?pt=UK_CarsParts_Vehicles_BoatEquipment_Accessories_SM&hash=item4d0d779bdd

http://www.austinkayak.com/products/10201/RAM-Transducer-Arm-Mount-Wedge-Base-and-1-in-Ball.html

http://www.fishfindermounts.com/?_escaped_fragment_=fish-finders-mounted-photos/c1ijx

Albo jakby tak zrobić drugą pawęż , w tym stylu:

http://www.floattubefishfinder.com/2013/04/humminbird-fishin-buddy-vs-float-tube.html

Niektóre konstrukcje zabawne ale zawsze może coś nowego wpaść do głowy. :)

http://www.yakangler.com/forum/21-look-what-i-did/16550-fish-finder-install-on-an-inflatable-kayak

• 0

bizona widzialem mz ma to 0 szanse na utrzymanie przetwornika w slizgu zwlaszcza, ze w prawidlowo (nie marketingowo) zamontowanym cala ta blacha bedzie opor stawiac..

ram uwagi j.w. on musi byc mocowany do czegos na stale (w sensie ten plastik to chyba rozporowo do alu/plastiku przewidziany) i krotki do tego (18 cali a sam balon ma pewnie z 50cm + musi jeszcze sie pod wode zanurzyc. rozpedz sie do 30kmh i wsadz przy burcie kija do wody bedziesz wiedzial jakie sily dzialaja na przetwornik to mz rozwiazanie do kajakow jest.

3ci widzialem i wlasnie na nim wzorowalem moje rozwiazanie - na fotach dalem tylko prototyp robiony o 20 wieczorem by bylo na rano na ryby docelowo ma byc mniejszy.

druga pawez nawet nei najgorszy pomysl, ale to masa ciezkiego szpeja i mocowac do balonow tez trzeba jakos.

ostatnie mz tez tylko do kajaka.

Ps znalazlem jakis element chyba podtrzymujacy noge pacjenta przykrecany do stolu operacyjnego (ma regulowane katy etc)  moze z nim cos pokombinuje.

dzieki.