Skocz do zawartości

Talon 10MLXF2 VI plus czy Lamiglas XSH1142L Certified Pro...

Memlacz

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa całkiem różne blanki do łowienia przynętami z podobnego zakresu.

Ustępliwy, głęboko pracujący Lami do cieniutkich żyłek i ryb za skórkę.

Szczytowy, potrzebujący mocniejszej linki, by go porządnie wygiąć, Talon do dużych ryb na przynęty małe/nie stawiające zbytniego oporu.

Oba będą dobre na te ryby, ale nie napisałeś jak je łowisz.

Zdaje sobie sprawe że te blanki są różne, w zasadzie bardziej skłaniam sie do Lamiglasa. Do tej pory używałem Shimano Technium do 20g, bardzo głebokie ugięcie- zero spadów, niestety złamalem i potrzebuję nowej wedeczki. Pomyślałem ze może coś z pracowni. Chciałem coś mocniejszego ze wzgledu na częsty brania bolenia 50-60cm. Łowię głównie na krótkich głowkach i płytkich rafach, używam raczej woblerów płytko schodzących i smużaków, waga przynet max. 6-7g.

Chciałem coś mocniejszego ze wzgledu na częsty brania bolenia 50-60cm. Łowię głównie na krótkich głowkach i płytkich rafach, używam raczej woblerów płytko schodzących i smużaków, waga przynet max. 6-7g.

Jak coś mocniejszego to w ciemno bierz Talona. Ten hot szot ma delikatną szczytówkę, więc z drobiazgiem poradzi sobie wyśmienicie a w razie czego samochód z błota też nim wyciągniesz. Razem z boleniem. Nie na darmo Talon cieszy się uznaniem mądrych wędkarzy. reszta go nienawidzi. :)

• Like 1

Lamiglas ma powera na każdego klenia i bolka do 60cm. Wystarczą odpowiednio

mocne linki, kółka, kotwice i dokrecony hamulec... Brzany tez ogarnie.

Miota wabie jak szatan. Prace 2cm woba czuć w ręce. 

Spadów malo, chyba ze holuje się siłowo to zapięte za skórkę ryby będą się

zrywać. Żylka 0,16(świeża, dobrej jakości) to minimum, raczej 0.18 odpowiedniejsza. Dla mnie troszkę za mocny, żeby go porządnie przygiąć to trzeba bylo

ryby +40cm, ale ja lubię jak wędka "trzeszczy"...

Edytowane przez grzegorz88
  • Like 1

• 3 miesiące temu...