Memlacz Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ktory z tych blanków będzie lepszy do łowienia kleni, jazi i bolenia na lekko? Łowię na woblery 2-4cm kleń-jaz i 5-7boleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dwa całkiem różne blanki do łowienia przynętami z podobnego zakresu.Ustępliwy, głęboko pracujący Lami do cieniutkich żyłek i ryb za skórkę.Szczytowy, potrzebujący mocniejszej linki, by go porządnie wygiąć, Talon do dużych ryb na przynęty małe/nie stawiające zbytniego oporu.Oba będą dobre na te ryby, ale nie napisałeś jak je łowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zależy czy kolega lubi se gruchnąć wędą o kamienie czy raczej uważa. Wczoraj wybrałbym Talona, dzisiaj chyba raczej Lamiego. Wszystko się zmienia w człowieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memlacz Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zdaje sobie sprawe że te blanki są różne, w zasadzie bardziej skłaniam sie do Lamiglasa. Do tej pory używałem Shimano Technium do 20g, bardzo głebokie ugięcie- zero spadów, niestety złamalem i potrzebuję nowej wedeczki. Pomyślałem ze może coś z pracowni. Chciałem coś mocniejszego ze wzgledu na częsty brania bolenia 50-60cm. Łowię głównie na krótkich głowkach i płytkich rafach, używam raczej woblerów płytko schodzących i smużaków, waga przynet max. 6-7g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To napisz jeszcze, jakich żyłek używasz. Jak lecisz na cienko, to Lami da więcej spokoju przy przyłowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Chciałem coś mocniejszego ze wzgledu na częsty brania bolenia 50-60cm. Łowię głównie na krótkich głowkach i płytkich rafach, używam raczej woblerów płytko schodzących i smużaków, waga przynet max. 6-7g.Jak coś mocniejszego to w ciemno bierz Talona. Ten hot szot ma delikatną szczytówkę, więc z drobiazgiem poradzi sobie wyśmienicie a w razie czego samochód z błota też nim wyciągniesz. Razem z boleniem. Nie na darmo Talon cieszy się uznaniem mądrych wędkarzy. reszta go nienawidzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Moim zdaniem talon,na lamim podciągnięcie pod nogi bolka 60+ w silnym nurcie może być niemożliwe ... Certified 10lb. to taka mocniejsza jazióweczka.Miałem co prawda tylko jeden sezon spadów jazi prawie zero,ale już bolka 50+ trzeba było niepotrzebnie długo zajeżdżać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memlacz Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Używam raczej cienich żyłek. Klenie-jazie ogarniam 15mm dobrej jakości, natomiast boleń 18mm. Nie chcę mordować tych boleni na zbyt delikatnym sprzecie i w miare szybko załatwic temat, pstryknąć zdjecie i do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Kiedyś był temat o grubości żyłki pod bolenia i 0,18 uznano za cienką z powodu właśnie zbyt długiego holu i "mordowania go tym holem" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Lamiglas ma powera na każdego klenia i bolka do 60cm. Wystarczą odpowiedniomocne linki, kółka, kotwice i dokrecony hamulec... Brzany tez ogarnie.Miota wabie jak szatan. Prace 2cm woba czuć w ręce. Spadów malo, chyba ze holuje się siłowo to zapięte za skórkę ryby będą sięzrywać. Żylka 0,16(świeża, dobrej jakości) to minimum, raczej 0.18 odpowiedniejsza. Dla mnie troszkę za mocny, żeby go porządnie przygiąć to trzeba byloryby +40cm, ale ja lubię jak wędka "trzeszczy"... Edytowane 17 Stycznia 2014 przez grzegorz88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memlacz Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Dziękuje wszystkim za wypowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 No i kolega ma teraz oba.... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi