piotrekck89 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam mam na imię Piotrek i jestem z Kielc.Długo odnosiłem się z zamiarem wystrugania własnego wobka. Pierwsze korpusy woblerów wystrugałem jakieś 2 lata temu i na tym stanęło. W zeszłą zimę miałem trochę chęci i wystrugałem kolejne kilka korpusów. Niestety i tym razem na tym się zatrzymałem.Jednak tej zimy wziąłem się w garść. Po przeczytaniu około tysiąca stron tematów o struganiu wobków zakupiłem resztę gratów i ukończyłem pierwszą w życiu serię piętnastu sztuk.Na początek pięć większych sztuk sygnowanych pod szczupaczki ( w mojej okolicy złowienie wymiaru graniczy z cudem )Pierwszy ukończony i moje pierwsze malowanie akrylami z pędzla. Okoń 6,5cm plywający. Wagi nie znam. Niestety za mało go obciążyłem i muszę go dociążyć na kotwicach drutem ołowianym. Praca wężowata dość agresywna schodzi na 0.5m ale po dociążeniu powinien zejść na 1m. Przy wklejaniu steru zapaprałem klejem miejsce za skrzelami. Chciałem to usunąć nożykiem i ściąłem trochę lakier. Stąd ten dołek za skrzelem. Kolejny 7,5cm pływający, praca trochę drobniejsza z ładnym lusterkowaniem. Schodzi na 0.5m. Fajnie też lusterkuje podczas wynurzania się. Wobek jest dosyć ciężki i ładnie leci. 7cm pływający. Praca wężowata z drobnym lusterkowaniem schodzi do około 1m.To miała być imitacja strzebli potokowej ale niestety moje umiejętności malowania nie pozwoliły na taki luksus. Wyszło co wyszło. 6cm pływający. Schodzi do 2m. Praca agresywna x-owata. Wolno się wynurza. Malowany czerwonym sprayem DecoColor. Prążki akryl pędzlem. Taki żółtek 4,5cm. Też nie dociążony jak trzeba. Schodzi na 0.5m. Praca szeroka wężowata. To na razie tyle później wstawię 7 szt. kleniowo/jaziowo/okoniowych i 3 smużaki. A w trakcie prac kolejne kilkanaście sztuk które będą o wiele bardziej dopracowane od pierwszej serii. Mam też kilka wyciętych cykad które muszę skończyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Podobają mi sie pierwsze dwa i kształt ostatniego. Cos podobnego pod pstraga niedawno wydlubalem Strugaj i maluj dużo a z każda seria bedzie tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dobry ruch - własny wątek. Podpatruj, pytaj, staraj się, a szybko podniesiesz swoje umiejętności. I notuj. Błędy wcześniej popełnione łatwiej jest uniknąć przy robieniu kolejnych woblerków, jeśli są notatki.I witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekck89 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Własny wątek założyłem żebyście mnie motywowali do pracy .Te pierwsze robiłem na szybko bo nie jestem zbyt cierpliwą osobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak jak ja , ale jak sie wciągniesz to i cierpliwości się nauczysz. Swoje pierwsze też robiłem na szybko, ale jak to tutaj na forum się mówi: pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł hehe. Wobki fajne i na pewno będą fajniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Własny wątek założyłem żebyście mnie motywowali do pracy .Te pierwsze robiłem na szybko bo nie jestem zbyt cierpliwą osobą szkoda, bo cierpliwość to podstawa w tworzeniu przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czym malowałeś te wobki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekck89 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Malowałem pędzlem akrylami.Fajnie że wam się podobają. Myślę że na początek nie jest źle.Dorzucę kolejne z pierwszych. W niektórych są za duże kółeczka łącznikowe. Brakło mi mniejszych i założyłem takie do testów.Wszystkie klenio/jazio/okoniowe od 2.5 do 4cm.Ten był trochę za mało dociążony więc dokleiłem mu takie cycki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dobry ruch - własny wątek. Podpatruj, pytaj, staraj się, a szybko podniesiesz swoje umiejętności. I notuj. Błędy wcześniej popełnione łatwiej jest uniknąć przy robieniu kolejnych woblerków, jeśli są notatki.I witaj O tak, to dobry sposób na poprawienie swoich umiejętności. Wystawienie się na krytykę jest początkiem drogi od amatora do mistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekck89 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Skończyłem ostatnio takie cudeńka zaczęte w zeszłą zimę. Niestety brakuje mi determinacji. Może jak coś złowię na własne przynęty to mnie zassie na dobre.Imitacje płoci i wzdręgi z różną łuską.Imitacja szczupaczka i płotki pod szybkie prowadzenie oraz o dziwo działający slider imitujący okonka. Edytowane 26 Lutego 2015 przez piotrekck89 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Bardzo podobają mi się te z drugiego zdjęcia, szczególnie jerk fajny a i szczupaczek ładnie pomalowany jaka waga jerka? p.s zajrzyj do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekck89 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Dzięki. Nie mam wagi ale myślę że jerk waży około 10g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Zainwestuj w wagę, bardzo pomaga kiedy już zrobisz jakiś model i zechcesz go powielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi