Skocz do zawartości

Zakup części do tylno hamulcowych Shimano? Jak tak, to gdzie?

Pele76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanko, jest możliwość zakupienia gdzieś części do kręciołków typu Aspire RA, Biomaster RA itp.

Dziś serwisowałem kilka kołowrotków przed rozpoczęciem sezonu i okazało się że jeden z dwóch Aspire RA (oba różnią się kilkoma szczegółami w częściach) pozbył się:

Taka część jak RD11121 "Friction Ring" <-- zawsze myślałem że to jakaś uszczelka bardziej jest... No, ale, wzięła się i rozciągnęła i teraz zaczep zbijaka kabłąka, zahacza o nią i ściąga z miejsca w którym ma się znajdować i podnosi ją w górę, pod rotor :(

RD8759 Click Pin <- jakiś mądry kiep, wymyślił sobie żeby zrobić to z teflonu, a nie jak w innych modelach z metalu... no i z klicka nie ma nic, bo pin sie starł i ledwo wystaje z dziury :(

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/07AS2500RA_v1_m56577569830613368.pdf

No, to chyba na tyle, bo nie będę się rozpisywał, jak wpadnie pierwszy ludź i powie, nie, nie ma możliwości zakupu, wcale, a wcale... Więc po co rozpiskę całych problemów robić?

Zdrówka!

Mefistol to nie ta liga... to europejczyki robione w malezji, nie robione na Japonię :(

CM Punk, kupowałes tam kiedyś?

Tak i to sporo gratów do Stelli 2500F,a w zasadzie ktoś mi grzecznościowo kupował,przykładowo obudowę (ostatnią,bo już widzę,że niedostępna) dorwałem za nieco 50 baksów,a w Mike's Reel kosztuje tyle:

http://www.mikesreelrepair.com/6106-body-p-67843.html

Podkładki kasujące luzy kosztują w tym sklepie 31 centów,więc sobie policzcie,ile na złotówki wychodzi :D .

http://www.ereplacementparts.com/drive-gear-washer-p-1540195.html

Oczywiście wszystko oryginały,jak coś,to mogę wkleić foty kilku gratów,gdyby mi ktoś nie wierzył :) .

Edytowane przez CM Punk

Moim zdaniem ten klikający gadżet jest zbędny, pobudza jedynie zmysł słuchu informując kliknięciem, że kabłąk jest otwarty.  ;)  Ale nie ma wpływu na funkcjonowanie kołowrotka...

Bardzo podobną  budowe rotoru ma Shimano Super GT-RA, tyle, że tam nie ma click pin, ale miejsce na jego osadzenie jest.

Uszczelka która Ci sie rozciągnęła jest do dostania w specjalistycznych sklepach z uszczelkami, oringami, ewentualnie rolniczy albo motoryzacyjny, ale wnich są mniejsze szanse.

Również jak poprzednia część jest zbędna i nie wplywa na prace. Z racji chęci posiadania takowej udałem się do jednego ze sklepów specjalizujących się w produkcji uszczelek, oringów... GG Trading W Warszawie.

Mieli je na miejscu, ale gdyby ich nie było, to w ciągu około godziny sami wyrabiają replike zużytego elementu.

Zrobisz jednak tak jak uważasz... :D

Pozdrawiam.

Arek X.

Heh... muszę sie jeszcze nauczyć obsługiwac wyszukiwarkę tam, bo wrzucam numer i mam kilka tysięcy różnych pierdół...

Dzięki wielkie za linka!

www.ereplacementparts.com/shimano-spinning-reel-parts-c-200301_200302.html?osCsid=ehk2fu2rml9cgen0nqd9vgs8t6

Tu masz wszystkie kręcioły,do których mają części,wybierz sobie,co Ci potrzeba,jeśli oczywiście jest na liście.

Pozdro :) .

Edytowane przez CM Punk

Nie, to nie o stres chodzi, tylko wielkie wkur... Jak wychodzisz w krwju na miasto, wchodzisz do byle narzedziowego i masz wiecej niz tu w drugim co do wielkosci miescie na wyspie... 80 procent rzeczy ciagne z kraju, bo inaczej nie ma szans.

P.S ten stan nie jest oczywiscie spowodowany Twoja odpowiedzia, oni juz po prostu tacy sa heheee

Edytowane przez Pele76