grayo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 No trochę mało poczekam na 15-20 cm minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 4cm to minimum kiedy się nie załamuje, ja czekam na 7-8 to już bez ciężkiego sprzętu w miarę bezpiecznie.Niebezpieczne jest zjawisko ruchów wody występujące na dużych akwenach, gdy pokrywa lodowa nie opiera się na wodzie tylko jest przestrzeń wtedy i grubszy lód potrafi pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tunczyk Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Suuper filmik. Tylko jak teraz nazwać np.do tej pory nazywane zawody wędkarskie podlodowe?Zawody nalodowe, na lodzie? Bo po tym filmie nie można ich tak nazywać, podlodowe..... No chyba że znajdzie się taka ekipa nurków co przełamią pierwsze lody.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na Podlasiu po trzech dniach dobrych(nocami -11-13) mrozów Narew "stoi"-pewnie chodzić sie nie da,ale jak jeszcze kilka dnia tak pomrozi to i na rzece dobrze złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ku przestrodze http://ro.com.pl/nie-zyje-mezczyzna-pod-ktorym-zalamal-sie-lod/01101943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na Podlasiu po trzech dniach dobrych(nocami -11-13) mrozów Narew "stoi"-pewnie chodzić sie nie da,ale jak jeszcze kilka dnia tak pomrozi to i na rzece dobrze złapie.w wasilkowie na zalewie widziałem ze jusz siedza na lodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 W ok. Wyszkowa też już wiercą i trafiają się okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja bym jeszcze nie wszedł na lód. To jeszcze nie to... jak wiadomo do niedawna były spore dodatnie temperatury jak na tą porę roku i woda nie była na tyle wychłodzona żeby dobrze zamarzła powieszchnia. Tam gdzie pozamarzało to lód może być nie pewny. Ale wydaję mi się że na tę chwilę już powinno ładnie zamarzać, oczywiście jeśli nie nadejdzie ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Person Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 To zależy. Ja na pierwszym lodzie byłem w sobotę. Wczoraj w niektórych miejscach trzeba było się trochę nakuć, żeby wybic dziurę pierzchnią.Na najbliższym wypadzie w ruch pójdzie już wiertło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Person a na jakim jeziorku łowisz i jak wyniki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Person Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jezioro Guber na trasie Kętrzyn-Ryn. Bardzo płytki zbiornik więc łapie po pierwszych mrozach i gdy inne jeziora fruwają, tam można już biegać. Wyniki różnie. Z reguły zaspokokajają pierwszą, podlodową potrzebę w oczekiwaniu na poważniejsze cele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 A ja proponuje na pierwszy lód pierzchnię zamiast świdra , moim zdaniem dużo bezpieczniejsza przy pierwszych wchodzeniach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Person Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 W sobote i niedzielę biegałem z pierzchnią ale w najblizszy weekend myslę,że mija się to z celem (dzisiejszej nocy -22 stopnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ty to tam masz eldorado z tymi jeziorami, nie wiesz nawet jak Ci zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Person Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To fakt,jest w czym wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Lubuskie, staw w firmie i 4cm lodu - z czego 2cm dolne to przejrzysty lód, a dwa górne matowy - tak jakby ten śniego-deszcz przymarzł. W sobotę sprawdzę jak lód na płytkich jeziorkach 1-2m głębokości, bo chętnie bym pośmigał nawet 5m od brzegu :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 No dobra ale co z moimi śniardwami:) jak myślicie czy przy mrozach średnio -10 do -20 utrzymujących się przez powiedzmy tydzień mogę śmiało wchodzić na lód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) No dobra ale co z moimi śniardwami:) jak myślicie czy przy mrozach średnio -10 do -20 utrzymujących się przez powiedzmy tydzień mogę śmiało wchodzić na lód? Kolego polecam stronke: http://bojerymazurycaligula.blogspot.com/ Można zobaczyc i temperature i opisywany jest stan pokrywy lodowej Ja z kołem jade za tydzień na Śniardwy to Ci coś wiecej powiem Na mojej Narwi pewnie już i po rzece można chodzić---oczywiście z PIERZCHNIĄ I GŁOWĄ PS:patrze pisze że bojerowcy zawody planują to pewnie pokrywa lodowa coraz lepsza Pzdr Edytowane 23 Stycznia 2014 przez martek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zagłądam na tą stronkę tylko niewiem czy info tam jest do końca aktualne bo od paru dni ładnie mrozi a lodu na śniardwach zero? A za tydzień to i ja chyba uderzę bo nie wytrzymie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Lubuskie, staw w firmie i 4cm lodu - z czego 2cm dolne to przejrzysty lód, a dwa górne matowy - tak jakby ten śniego-deszcz przymarzł. W sobotę sprawdzę jak lód na płytkich jeziorkach 1-2m głębokości, bo chętnie bym pośmigał nawet 5m od brzegu :) Maciek chcesz dupsko ochłodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Maciek chcesz dupsko ochłodzić . Nie mogę wytrzymać... Taki typ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jutro muszę sprawdzić u wujasa na stawie ile w moich okolicach narosło i zaplanować pierwszy wypad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 W Siedlcach na zalewie 8-15 cm lodu, twardy i bezpieczny. Informacja od kolegi z dnia wczorajszego. To jest niestety kałuża (26,5 ha), na dużych akwenach pewnie nie jest jeszcze tak różowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dzięki za info, akurat mam kałużę do połowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Lubuskie jeziorka 1,5-2m głębokości i 6-9cm lodu. Jedno jedyne branie i szczupak koło 70tki na 0,14 żyłkę bez stalki Cudem wyholowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi