Skocz do zawartości

Pierwszy lód (śniardwy)

grayo

Rekomendowane odpowiedzi

4cm to minimum kiedy się nie załamuje, ja czekam na 7-8 to już bez ciężkiego sprzętu w miarę bezpiecznie.

Niebezpieczne jest zjawisko ruchów wody występujące na dużych akwenach, gdy pokrywa lodowa nie opiera się na wodzie tylko jest przestrzeń wtedy i grubszy lód potrafi pęknąć.

Suuper filmik. ;)

Tylko jak teraz nazwać np.do tej pory nazywane zawody wędkarskie podlodowe?

Zawody nalodowe, na lodzie? Bo po tym filmie nie można ich tak nazywać, podlodowe..... :D

No chyba że znajdzie się taka ekipa nurków co przełamią pierwsze lody.... :lol:

• Like 1

Ja bym jeszcze nie wszedł na lód. To jeszcze nie to... jak wiadomo do niedawna były spore dodatnie temperatury jak na tą porę roku i woda nie była na tyle wychłodzona żeby dobrze zamarzła powieszchnia. Tam gdzie pozamarzało to lód może być nie pewny. Ale wydaję mi się że na tę chwilę już powinno ładnie zamarzać, oczywiście jeśli nie nadejdzie ocieplenie :)

Lubuskie, staw w firmie i 4cm lodu - z czego 2cm dolne to przejrzysty lód, a dwa górne matowy - tak jakby ten śniego-deszcz przymarzł. W sobotę sprawdzę jak lód na płytkich jeziorkach 1-2m głębokości, bo chętnie bym pośmigał nawet 5m od brzegu :) :) :)

• Like 1

No dobra ale co z moimi śniardwami:) jak myślicie czy przy mrozach średnio -10 do -20 utrzymujących się przez powiedzmy tydzień mogę śmiało wchodzić na lód?

Kolego polecam stronke:

http://bojerymazurycaligula.blogspot.com/

Można zobaczyc i temperature i opisywany jest stan pokrywy lodowej

Ja z kołem jade za tydzień na Śniardwy to Ci coś wiecej powiem ;)

Na mojej Narwi pewnie już i po rzece można chodzić---oczywiście z PIERZCHNIĄ I GŁOWĄ

PS:patrze pisze że bojerowcy zawody planują to pewnie pokrywa lodowa coraz lepsza

Pzdr

Edytowane przez martek

Lubuskie, staw w firmie i 4cm lodu - z czego 2cm dolne to przejrzysty lód, a dwa górne matowy - tak jakby ten śniego-deszcz przymarzł. W sobotę sprawdzę jak lód na płytkich jeziorkach 1-2m głębokości, bo chętnie bym pośmigał nawet 5m od brzegu :) :) :)

Maciek chcesz dupsko ochłodzić :lol:  :lol: .