Skocz do zawartości

Pierwszy lód (śniardwy)

grayo

Rekomendowane odpowiedzi

Był ktoś moze na mazurskich jeziorkach w ten week? Jak sytuacja z rybkami?

Na Śniardwach w sobotę porażka, dziś lepiej. Ryba jeszcze stoi i trzeba trafić na "tą jedyną dziurkę", w której będą brania. Po tych wiatrach, co ostatnio nas katowały to będzie już tylko lepiej.

Tak jak kolega wyżej. Zarówno w sobotę jak i niedzielę trzeba bylo trafić na odpowiednią dziurę, ale wpadały takie 30+.Osobiście uwazam,że to dobry moment żeby zacząć szukać go z mormyszką. Brania bardzo chimeryczne,szczególnie większych okoni ledwo widoczne nawet na kiwoku.Łowiłem na płytkim,niewielkim zbiorniku.

A ja byłem dzisiaj:) wkońcu... (śniardwy -szeroki ostrów) głownie spławik i polatałem trochę z mormychą ale nic. Na spławik kilkadziesiąt płoteczek w tym pare ładnych i 4 okonie jeden 34 cm:) reszta standard:) Teraz myślę o takim małym jeziorku Duś, posiada ktoś może jakieś info na temat zimowych łowów? Wiem że rybki tam sporo

Na zachodzie (okolice Szczecina) jest całkiem nieźle :). Lód ok 14 cm, ryby biorą ale tylko w krótkich okresach, Czasem to 0.5 godz, czasem 1.5 h i rzadko dłużej. W zeszły wekend 2 dni latałem z mormychą. W sobotę rekreacyjnie a w niedzielę zawody ( w 4h wynik 3700g).

A w tę sobotę i niedzielę - głównie blaszka. Trafił się jako przyłów szczupak i dwie płotki ( na blaszkę, zaciętę w pysk :), okonie małe. W niedziele od rana lipa, przez 2 godz nic, już miałem wracać ale jeszcze ostatnie 5 minut łowię. I jest ok 26-28 cm, potem jeszcze 30, za chwile ok 32 cm i niestety musiałem wracać. Zaklinam teraz pogodę by przymroziło i można było bezpiecznie ruszyć w najbliższy piątek. 

Zawsze ganiałem po lodzie :), nawet udało mi się namówić naszego kolegę od boleniówek. Niestety zimy na zachodzie nie są dla nas łaskawe (czyt. mroźne :P ), koledzy z nad Śniardw zdecydowanie bardziej mogą się wyłowić podlodowo.

Kropki jeszcze poganiamy, na razie pasiaki łówmy.

pzq6.jpg

• Like 2